Allentes försäljningstaktik under lupp efter anmälningar till Konsumentverket
Under det gångna året har tv- och streamingföretaget Allente hamnat i Konsumentverkets blickfång efter att 166 anmälningar inkommit gällande företagets försäljningspraktiker. Dessa anmälningar, som initialt rapporterades av nyhetsbyrån Siren, har återigen riktat ljuset mot Allentes säljmetoder, vilka tidigare varit föremål för granskning av Konsumentverket. Trots löften om förbättringar från Allente kvarstår problematiken, vilket framgår av de nya anmälningarna. Konsumentverkets jurist, Christopher Flamborn, uttrycker sin oro över att överträdelserna fortsätter trots tidigare dialoger med företaget.
Kärnan i kritiken mot Allente handlar om bristande transparens från säljarna. Konsumenter vittnar om att säljarna inte tydligt redogör för vilket företag de representerar eller att deras syfte är att sälja abonnemang. Istället ger säljarna ofta intryck av att samtalet eller hembesöket enbart har informationssyfte, vilket skapar missförstånd och en känsla av att bli vilseledd. Flera konsumenter har upplevt att säljarna presenterat sig som att de vill informera om något viktigt, utan att nämna sina säljintentioner. Detta beteende strider mot god försäljningsed och bidrar till den negativa bilden av Allentes säljmetoder.
Utöver bristande transparens riktas även kritik mot aggressiva försäljningsmetoder. Konsumenter beskriver hur säljare tjatat sig in i deras hem och vägrat lämna trots tydliga signaler om bristande intresse. Denna typ av påträngande beteende skapar obehag och oro hos konsumenterna och är oacceptabelt. Vidare har vilseledande information om tjänstens innehåll och pris också rapporterats. Konsumenter har upplevt att det utlovade priset eller kanalutbudet inte överensstämt med verkligheten, vilket ytterligare förstärker bilden av oärliga försäljningstaktiker.
Allente, med sina cirka en halv miljon kunder i Sverige, tar kritiken på stort allvar, enligt företagets kommunikationschef Maja Wikman Ulrich. Hon beklagar djupt de olägenheter som drabbade kunder upplevt och betonar att företaget arbetar intensivt med att förbättra sina rutiner. Wikman Ulrich erkänner att trots tidigare åtgärder, krävs ytterligare insatser för att säkerställa att alla säljare följer gällande regler och riktlinjer. Hon understryker att målsättningen är att eliminera missförstånd och att ingen kund ska känna sig lurad.
Wikman Ulrich förklarar att med två miljoner kundkontakter per år är det oundvikligt att fel uppstår. Hon poängterar dock att det är Allentes ansvar att säkerställa att inga säljare bryter mot reglerna, oavsett om det handlar om enskilda individer. Som en åtgärd har Allente redan reducerat antalet säljpartners från tolv till fem företag för att öka kontrollen och samarbetet. Wikman Ulrich öppnar även för möjligheten att ytterligare reducera antalet partners för att säkerställa att kommunikationen och försäljningsmetoderna är i linje med företagets policy.
Konsumentverket avvaktar nu Allentes svar på kritiken. Därefter kommer ärendet att överlämnas till Konsumentombudsmannen, som kan utfärda förelägganden med vite. Dessa förelägganden kan innebära förbud mot viss typ av marknadsföring eller krav på tydligare information. Om Allente inte följer dessa förelägganden kan Konsumentverket driva ärendet vidare till domstol för att få vitet utdömt. Allente har fram till den 21 januari på sig att inkomma med sina svar till Konsumentverket.