Exklusivt innehåll:

Advokat misstänkt för mord på Norr Mälarstrand

En advokat sitter sedan i söndags kväll anhållen som...

JUST NU: Armalis får matchstraff

Med 2.40 kvar av den andra perioden delade Mantas...

SVT-profilen Tessa Andersen, 31, om ingreppen: ”Jag var den fula ankungen”

I SVT:s dokumentärserie ”Under kniven” berättar Tessa Andersen från Helsingborg om hatet och vreden som förföljt henne efter att hon delat med sig av sina skönhetsoperationer i sociala medier:

– Jag har till och med fått mat kastad på mig, mitt på blanka dagen, när jag gått förbi restauranger.

Tessa växte upp i en familj med vänsterpolitiska och feministiska värderingar – något som färgade hela hennes barndom.

– Jag var väldigt otrygg och ängslig som liten. Jag led tidigt av en inre ångest och bristande egenkärlek. Det här tog plats på ett sätt att jag inte fick utrymme att blomstra ut i min personliga utveckling bland andra barn. I långa loppet gjorde det mig obekväm, blyg och tillbakadragen i sociala sammanhang som liten. 

”Jag var den fula ankungen”

I grundskolan hade hon svårt att känna igen sig själv bland de jämnåriga tjejerna. 

– Där stod jag och var raka motsatsen, redan skarpt ifrågasättande och politiskt intresserad. Jag hade inte lärt mig att lägga huvudet på sned och tindra med ögonen för att se söt ut eller gråta för att få som jag ville. Jag var den fula ankungen och det har aldrig riktigt lämnat mig. 

1 av 2: ”Jag var väldigt otrygg och ängslig som liten. Jag led tidigt av en inre ångest och bristande egenkärlek”, berättar Tessa Andersen från SVT-dokumentärserien ”Under kniven”.
Foto: PRIVAT


2 av 2: Tessa säger att hon var raka motsatsen till de jämnåriga tjejerna i skolan: ”Skarpt ifrågasättande och politiskt intresserad. Jag hade inte lärt mig att lägga huvudet på sned och tindra med ögonen för att se söt ut eller gråta för att få som jag ville.”


I tonåren fick hon allt svårare att acceptera bilden av sig själv. 

Å ena sidan föraktade hon ”skadliga skönhetsideal och manschauvinism”, som hon uttrycker det.

Å andra sidan fanns det en längtan efter att förändra det yttre på konstgjord väg. 

– Tvivlen och otryggheten kring mitt egenvärde gjorde att jag blev en person som var väldigt hård mot mig själv och mitt utseende. Jag fokuserade mer på att ifrågasätta om jag dög som jag var inför andra i stället för att fråga mig själv om andra faktiskt dög för mig. 

Påhoppad av tjejgäng: ”Fulast”

Tessa berättar om ett antal incidenter i skolan, kring hennes utseende. Minnena har etsat sig fast, likt ett operationsärr. 

– Jag minns en incident i mellanstadiet. Jag var en spinkig tjej som inte hade något intresse för mode, smink eller kändisar som många av de andra tjejerna i skolan. En av de populäraste tjejerna letade upp mig med sitt tjejgäng på rasten och sa: ”Vi har frågat killarna i klassen vem av tjejerna de tycker är fulast, och alla svarade DIG”. Jag minns att jag låtsades som att jag inte brydde mig. Jag ville inte visa för någon hur ledsen jag blev. Jag skämdes för att visa mina sårade känslor.

1 av 2: Tessa berättar om en incident på mellanstadiet, där en av de mer populära tjejerna i skolan letade upp henne med sitt tjejgäng på en rast – och sa: ”Vi har frågat killarna i klassen vem av tjejerna de tycker är fulast, och alla svarade DIG”.


2 av 2: Ett tv-program, som bland annat handlade om skönhetsoperationer, fick Tessa att bestämma sig för att testa estetisk kirurgi.
Foto: PRIVAT


En annan händelse, som hon inte kan glömma, inträffade under en musiklektion i fjärde klass. En av killarna i klassen stod bakom Tessa i kören. Han knackade lätt på hennes ena axel – och lämnade över en lapp.

– Han viskade: ”Här, den här satt fast på din rygg.” Jag vecklade upp lappen, och på den stod det: ”Spotta på mig, jag är ful”. Det påverkade mig oerhört mycket och jag vände sorgen inåt, mot mig själv, i stället för att söka tröst hos någon annan. Jag minns hur jag grät hemma på mitt rum den kvällen och slog med händerna mot mitt eget huvud eftersom jag kände ett sådant självförakt. Min spegelbild blev min fiende. Jag kände en sån ilska mot både min personlighet och mitt utseende eftersom jag inte passade in.

Då gjorde hon första skönhetsingreppet

Ett program på tv, som bland annat handlade om skönhetsoperationer, fick henne att vilja testa estetisk kirurgi.

Men det var först i början av 20-årsåldern – när hon var student och samtidigt jobbade extra som servitris – som möjligheten kom. Då hade hon sparat ihop tillräckligt med pengar för att kunna lägga sig under kniven:

– Det tog mig mer än ett år att lyckas spara ihop pengarna. När jag närmade mig 30 000 kronor bokade jag konsultation, och kort därefter opererades jag. Jag var otroligt nervös och minns att jag hade dödsångest inför narkosen. Jag hade en tjejkompis med mig och två väninnor bodde hos mig i en vecka efteråt för att hjälpa mig i hemmet den första tiden efteråt. Det första ingreppet jag gjorde var en efterlängtad bröstförstoring. Jag hade varit en så kallad ”planka” hela mitt liv.

1 av 2: Det första ingreppet jag gjorde var en efterlängtad bröstförstoring. Jag hade varit en så kallad ”planka” hela mitt liv”, säger Tessa.
Foto: Privat


2 av 2: Sedan dess har Tessa gjort ytterligare två bröstförstoringar.
Foto: Privat


 

”Fillers och botox i mängder”

Senare har hon gjort ytterligare två bröstförstoringar, en brazilian buttlift, fettsugningar, hakförminskning, ögonlocksplastik och intimkirurgi. Samt ”fillers och botox i mängder”, som hon själv uttrycker det.

Totalt har hon spenderat runt en halv miljon kronor på skönhetsingrepp under åtta års tid.

 –Jag tror det i snitt har rört sig om 70 000 kronor per år. Det som gjort att jag haft råd är helt enkelt prioriteringar. Det känns som att många i sociala medier i dag försöker framställa sina liv som mer kompletta och lyckade än de egentligen är. Jag har helt enkelt offrat andra saker i livet för att ha råd med skönhetsingreppen.

1 av 3: Förutom kirurgi har Tessa även använt fillers och botox ”i mängder”
Foto: Privat


2 av 3: Bland annat har hon gjort en brazilian buttlift.
Foto: Privat


3 av 3: Tessa gör tummen upp efter ett av alla sina skönhetsingrepp.
Foto: Privat


 

 

Men priset har stundtals varit högt.

– Främst från mina närmaste blev jag förkastad efter det första ingreppet.

Hon blev också kallad både ”könsförrädare” och ”bimbo”, berättar hon:

– Många tar sig friheten att gå hårt åt människor som opererat sig. Mobbningen är ett faktum, och paradoxen av att som liten först upplevt negativa bemötanden på grund av utseendet och att i dagsläget bemötas av samma jargong, fortfarande för utseendet, känns ironiskt.

”Det tog lång tid för mig att verkligen känna att jag inte är skyldig att förklara för någon om varför jag valt att leva mitt liv som jag har gjort.”
Foto: PRIVAT

”Inte skyldig att förklara”

Tessa säger att hon ständigt får påminna sig själv om att det bara är hon – ingen annan – som väljer vilka begränsningar hon ska ha i sitt liv.

Hennes budskap till andra tjejer, som fastnat i en spiral av utseendefixering, är att det aldrig är försent att byta bana – och börja älska sig själv.

– Det tog lång tid för mig att verkligen känna att jag inte är skyldig att förklara för någon om varför jag valt att leva mitt liv som jag har gjort, säger hon – och tillägger:

– Jag ångrar inga av mina operationer, förutom möjligtvis en – den senaste bröstförstoringen. Jag känner att den inte stämmer överens med mina personliga preferenser. Men det är inte så att jag lider av den, eller dagligen stör mig på att de är för stora.

Lämnat plastikhetsen bakom sig

I dag studerar Tessa sjuksköterskeprogrammet vid Lunds universitet. Hon lever ihop med sambon Christian Johansson, 43, som brutit sig ur Jehovas vittnen.

”Det tog lång tid för mig att verkligen känna att jag inte är skyldig att förklara för någon om varför jag valt att leva mitt liv som jag har gjort”, säger Tessa.
Foto: PRIVAT

– Vi träffades genom vårt gemensamma intresse för andlig och personlig utveckling, han har varit väldigt stöttande i mina beslut att lämna plastikhetsen bakom mig. Vi deltar i Svenska kyrkans högmässa varje söndag samt är flitiga besökare på seanser inom spirituell livsåskådning hos diverse medium. Utöver det står söndagar med Bingolotto och ett djupt engagemang för omplaceringen av hemlösa katter högt på listan hos mig. I dag tycker jag att själen, livet och naturen är mycket mer spännande än hur jag ser ut i spegeln.

Senast

Advokat misstänkt för mord på Norr Mälarstrand

En advokat sitter sedan i söndags kväll anhållen som...

JUST NU: Armalis får matchstraff

Med 2.40 kvar av den andra perioden delade Mantas...

Hotet mot fjällturismen: ”Måste vara beredda”

Sälen Publicerad 27 feb 2024 kl 20.00PremiumSÄLEN. Klimatförändringarna hotar...

Missa inte

Advokat misstänkt för mord på Norr Mälarstrand

En advokat sitter sedan i söndags kväll anhållen som...

JUST NU: Armalis får matchstraff

Med 2.40 kvar av den andra perioden delade Mantas...

Hotet mot fjällturismen: ”Måste vara beredda”

Sälen Publicerad 27 feb 2024 kl 20.00PremiumSÄLEN. Klimatförändringarna hotar...

FANNY SVÄRD: Tror regissören på riktigt att det är så här flickor onanerar?

Fanny SvärdBarns kåthet är ett ämne som kan göra...

Oväntade läkemedlet kan ge dig håret tillbaka

Publicerad: 27 feb 2024, kl 20:00 Premium Håravfall är något som drabbar de flesta män någon gång i livet.Men det finns behandlingar som både...

Rumänska taxichaufförer fortsätter att protestera mot samåkningsföretag

Förarna kommer att hungerstrejka på onsdag om deras...

Toppmäklare misstänkta har lurat sina vänner på flera miljoner

Mäklaren säger att han gjorde det för att få in kapital efter att han förlorat sin mäklarlicens.– Syftet var att jag skulle få pengar...

Förlänger med Timrå – presenterades i matchen

Under förra säsongen kom 20-årige Simon Forsmark till Timrå IK och har sedan dess utvecklats mycket i klubben. Trots att han redan hade ett...

Navalnyjs advokat gripen

Advokaten anklagas för att ha ”stört den allmänna ordningen”, skriver regimkritiska tidningen Novaja Gazeta i ett inlägg på X. Advokaten greps under tisdagen i Moskva,...

Ryssland omstrukturerar militärdistrikt efter varningar om Nato-krig

Kreml är uppenbarligen i ett tidigt skede av...