Årsavslutning på börsen 2024: En besvikelse för svenska sparare, men med potential för återhämtning.

Börsåret 2024 närmar sig sitt slut och för de flesta svenska sparare har det varit en besvikelse. OMXS-indexet har endast ökat med omkring 5 procent, vilket är långt ifrån 2023 års ökning på över 15 procent. Det bleknar även i jämförelse med ledande börser som New York-börsens S&P 500 och Nasdaq, vilka ökat med cirka 27 respektive 35 procent. Denna skillnad förklaras delvis av den starka utvecklingen för teknikrelaterade företag i USA, en sektor som är underrepresenterad på Stockholmsbörsen. Här dominerar istället cykliska industrier som tillverkningsindustrin, vilka påverkats negativt av oron kring konjunkturläget, enligt Jon Arnell, investeringschef på von Euler & Partners. Ytterligare en faktor är den utbredda ränteoron, som gjort utländska investerare avvaktande gentemot svenska företag och den svenska marknaden, menar Seyran Naib Fransson, makroekonom på Skandia.

Förhoppningar om en vändning för Stockholmsbörsen under 2025.

Trots det svaga 2024 ser både Arnell och Naib Fransson en möjlighet till återhämtning för Stockholmsbörsen under 2025. Riksbankens förväntade räntesänkningar, i kombination med reallöneökningar och skattesänkningar för svenska hushåll, bedöms bidra positivt. Medan den amerikanska ekonomin förväntas mattas av, spås den svenska ekonomin stärkas, vilket talar för en mer positiv utveckling på Stockholmsbörsen jämfört med andra marknader, menar Arnell. Småsparare som investerat i globala indexfonder har under 2024 gynnats av den stora andelen amerikanska bolag i dessa fonder, samt av den svaga svenska kronan, påpekar Naib Fransson. Med tanke på den förväntade återhämtningen under 2025 kan det dock vara en lämplig tidpunkt att investera i svenska aktier, bedömer hon. Svenska bolag utgör endast drygt en procent av ett globalt index, medan nordamerikanska aktier står för cirka 77 procent.

Positiv avkastning förväntas globalt, men med lägre tillväxttakt.

Både Arnell och Naib Fransson tror på en positiv avkastning på aktiemarknaden under 2025, inte bara i Sverige utan även globalt. Naib Fransson förväntar sig dock en mer normal avkastning på omkring tio procent för globala index, snarare än de 33 procent som setts under vissa perioder. Arnell tror att Stockholmsbörsen kan prestera relativt bättre än andra börser under kommande år. Samtidigt finns det osäkerhetsfaktorer som kan påverka utvecklingen, bland annat Donald Trumps hot om handelstullar mot EU och Kina. Arnell menar att Trump, som inte kan bli omvald, inte har mycket att förlora och därför kan driva en hård linje i handelsfrågor.

Utmaningar inom EU och inflationsutveckling skapar oro.

Utmaningarna inom EU, särskilt för Tyskland och Frankrike, utgör ytterligare en osäkerhetsfaktor. Naib Fransson bedömer dock inte att det är en kris på väg, men betonar allvaret i situationen, särskilt med tanke på Trumps tillträde i januari. En stabil situation i Europa är önskvärd för att kunna möta eventuella utspel från den amerikanska sidan. En annan orosfaktor är inflationsutvecklingen, framförallt i USA. Om inflationen inte faller tillbaka och Federal Reserve pausar sina räntesänkningar kan det även påverka Riksbanken, vilket oroar Naib Fransson.

Sammanfattningsvis: Börsåret 2024 har varit en besvikelse för svenska sparare, men experter ser potential för en återhämtning under 2025, driven av bland annat räntesänkningar och en starkare svensk ekonomi. Globalt förväntas en positiv avkastning, men i en mer normaliserad takt. Osäkerhetsfaktorer som Trumps handelspolitik, utmaningar inom EU och inflationsutvecklingen kan dock påverka utvecklingen framöver.

Slutsats: Trots ett svagt 2024 finns det optimism inför 2025, med förhoppningar om en starkare utveckling för Stockholmsbörsen. Det är dock viktigt att vara medveten om de osäkerhetsfaktorer som finns och att sprida sina investeringar för att minska riskerna. För småsparare kan det vara en bra tidpunkt att överväga investeringar i svenska aktier, men det är alltid klokt att konsultera en finansiell rådgivare innan man fattar investeringsbeslut.

Dela.
Exit mobile version