1. Glädjeyra bland bosättare efter Trumps valseger:
Donald Trumps återkomst till Vita huset har väckt starka reaktioner, inte minst bland israeliska bosättare på Västbanken. Yesharådets ordförande, Israel Ganz, uttryckte under ett firande på vingården Psagot nära Ramallah sin glädje över Trumps seger och avslöjade att det redan finns stora planer som ska genomföras tillsammans med republikanerna. Vingården lanserade till och med ett specialvin, en Merlot döpt till "President Trump", för att markera tillfället. Ganz deklarerade i sitt tal att etablerandet av en palestinsk stat borde tas bort från dagordningen helt och uttryckte en förhoppning om utökade bosättningar.

2. Drömmen om annektering:
Många bosättare ser Trumps seger som ett steg närmare deras yttersta mål: en total annektering av Västbanken, som varit under israelisk militär ockupation sedan 1967. Hagit Ofran från den israeliska fredsorganisationen Peace Now beskrev bosättarnas eufori och deras övertygelse om att de nu kan göra vad de vill. En annektering av Västbanken skulle innebära slutet för en tvåstatslösning och befästa Israels kontroll över området. Redan under Trumps förra mandatperiod ökade bosättningarna till rekordnivåer, och han erkände Jerusalem som Israels huvudstad, ett kontroversiellt beslut som fördömdes av palestinier och internationella samfundet.

3. Tecken på fortsatt expansion:
Trots att Trumps framtidsplaner är oklara, ger utnämningen av uttalade Israelvänner, som Mike Huckabee till framtida israelisk ambassadör och Pete Hegseth till försvarsminister, en fingervisning om hans fortsatta stöd för Israel. Dror Etkes, israelisk forskare och aktivist, förutspår att de kommande fyra åren kommer att präglas av betydande steg mot en de facto, och eventuellt även en officiell, annektering av Västbanken. Detta skulle innebära en ytterligare kränkning av internationell rätt och förvärra situationen för palestinierna.

4. Oro för ökat våld och förtryck:
Människorättsorganisationer har länge anklagat Israel för att utöva apartheid på Västbanken. Under kriget i Gaza har bosättningarna fortsatt att växa och våldet mot palestinier har eskalerat. Eyad Barghouti, bosatt i Ramallah, uttrycker sin oro för ökat våld och förtryck under Trumps ledning och liknar situationen till en apa med en bomb – man vet aldrig när eller var den kommer att explodera. Oroligheterna speglar den spända situationen och rädslan för att konflikten ska trappas upp ytterligare.

5. Västbankens komplexa verklighet:
Västbanken, ett område 16 gånger större än Gazaremsan, är hem för cirka 3 miljoner palestinier och flera hundra tusen israeliska bosättare. Osloavtalet från 1990-talet delade upp Västbanken i tre områden: A, B och C. I områdena A och B har palestinierna viss självbestämmanderätt, medan Israel har full kontroll över område C. Avtalet föreskrev att palestinierna gradvis skulle få mer makt och kontroll, även i område C, men detta har inte skett. Istället har Israel utökat sin kontroll, byggt nya bosättningar, vägar och barriärer.

6. Ockupation och drömmen om ett självständigt Palestina:
Israel ockuperade Västbanken under sexdagarskriget 1967, och området har sedan dess varit under militär ockupation i väntan på ett slutgiltigt fredsavtal. Stark högerkrafter i Israel anser dock att landet har rätt till stora delar av, eller hela, Västbanken. Den palestinska självstyrelsen på Västbanken leds av det sekulära partiet Fatah, som kämpar för ett självständigt Palestina. Trumps återkomst till makten väcker allvarliga farhågor om framtiden för fredsprocessen och möjligheten till en tvåstatslösning.

Dela.
Exit mobile version