En film som visar en trebent järv i Västernorrlands län har väckt oro över olaglig jakt med fällor. Filmen, tagen av Länsstyrelsen Västernorrlands övervakningskamera, visar järven som saknar en del av ett ben, troligtvis förlorat i en illegal fälla. Naturbevakare Peter Nilsson spekulerar att järven antingen gnagt av sitt eget ben eller slitit av det i en snara för att befria sig. Händelsen belyser ett utbrett problem med illegal fångst av järv, särskilt med saxar, i stora delar av djurets utbredningsområde.

Misstankar om olaglig fångst med saxar riktas mot flera län, inklusive Dalarna, Västernorrland och Norrbotten, där en person nyligen dömdes till nio månaders fängelse för att ha placerat ut en olaglig fälla. Endast Gävleborgs län rapporterar inga misstankar om illegal fångst, medan svar från Västerbotten saknas. Peter Nilsson bekräftar att man funnit både fångstredskap och spår av trebenta järvar, vilket stärker misstankarna om omfattande illegal verksamhet. I Norrbottenfallet hittades järvens tass kvar i fällan, vilket tyder på att djuret tvingades gnaga av sitt eget ben för att överleva.

Användningen av rovdjurssaxar är strikt reglerad och tillåten endast i burar. Fällan som användes i Norrbottenfallet placerades olagligt på marken. Den dömde personen hade kopplingar till renskötseln, vilket antyder en möjlig konflikt mellan järv och rennäring. Järven är känd för att angripa och döda renar, vilket kan vara en drivkraft bakom den illegala jakten. Motivet bakom den illegala verksamheten tros vara en önskan att minska järvstammen, enligt Peter Nilsson.

Järven, Sveriges största mårddjur, är fridlyst och anses vara en viktig del av ekosystemet. Världsnaturfonden WWF ser den illegala jakten som ett allvarligt hot mot arten. Benny Gäfvert, rovdjursexpert på WWF, fördömer de grymma och olagliga fångstmetoderna. Järvens roll som asätare är betydande, och dess matrester gynnar även andra mindre arter. Fridlysningen av järven syftar till att skydda arten och upprätthålla en balanserad ekosystem.

Järven kännetecknas av sin mörkbruna, ibland ljusare bruna päls med gulvita inslag. Den har en yvig svans, litet huvud med små öron, korta ben med grova tassar och långa klor. Den svenska järvstammen uppskattas till mellan 600 och 700 individer, främst i områden från Dalarna och norrut. Nyligen har även föryngringar observerats i Värmland, vilket tyder på en potentiell expansion av artens utbredningsområde. Järvens bevarande är viktigt för att bibehålla den biologiska mångfalden och ekosystemets funktion.

Den illegala jakten med fällor utgör ett allvarligt hot mot järvens överlevnad i Sverige. Det är avgörande att myndigheterna intensifierar sina ansträngningar för att bekämpa den illegala verksamheten och skydda den fridlysta järven. Samarbete mellan länsstyrelser, polis och naturvårdsorganisationer är nödvändigt för att effektivt motverka den illegala jakten och säkerställa järvens framtid i Sverige. Utbildning och information om järvens betydelse i ekosystemet är också viktigt för att öka medvetenheten och minska konflikter med rennäringen. En fortsatt övervakning av järvstammen är avgörande för att följa artens utveckling och vidta åtgärder vid behov.

Dela.
Exit mobile version