Exklusivt innehåll:

Judiska församlingen ställer in gudstjänster

Efter Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober, och...

Så många unga bor hemma mot sin vilja

Det är Hyresgästföreningen som vartannat år undersöker unga vuxnas...

Varför rusar inte fartyg för att exportera spannmål efter avtalet mellan Ukraina och Ryssland?

Med länder över hela världen på randen av hungersnöd, skyndar sig inte rederier att exportera miljontals ton fångade spannmål ut ur Ukraina, trots ett genombrottsavtal för att tillhandahålla säkra korridorer genom Svarta havet.

Anledningen? Explosiva minor lurar i vattnen, vilket leder till att fartygsägare väger upp riskerna och ifrågasätter exakt hur affären kommer att utvecklas.

Avtalets komplexitet har satt igång en långsam, försiktig startmen det är bara bra i 120 dagar — och klockan började ticka förra veckan.

Målet under de kommande fyra månaderna är att få ut cirka 20 miljoner ton spannmål från tre ukrainska hamnar som blockerats sedan Ryssland inledde sin invasion den 24 februari.

Det ger tid för ungefär fyra till fem stora bulkfartyg per dag att transportera spannmål från hamnarna till miljontals fattiga människor världen över som står inför hunger.

Ryssland, Ukraina ger ”maximala försäkringar”

Det betyder också att saker och ting kan gå snett. Bara timmar efter undertecknandet fredag, ryska missiler slog Ukrainas hamn i Odesa — en av dem som ingår i avtalet.

Ett annat nyckelelement i affären erbjuder försäkringar om att sjöfart och försäkringsbolag som bär rysk spannmål och gödselmedel inte kommer att fastna i det bredare nätet av västerländska sanktioner.

Men avtalet som förmedlats av Turkiet och FN går emot verkligheten om hur svår och riskabel pakten kommer att vara att genomföra.

”Vi måste arbeta mycket hårt för att nu förstå detaljerna i hur det här kommer att fungera praktiskt”, säger Guy Platten, generalsekreterare för International Chamber of Shipping, som säger att de representerar nationella redarföreningar och står för cirka 80 % av världens handelsflotta.

”Kan vi säkerställa och garantera säkerheten för besättningarna? Vad kommer att hända med gruvorna och minfälten också? Så, mycket osäkerhet och okänt för tillfället, säger han.

Att få ut vete och annan mat är avgörande för bönder i Ukraina, som får slut på lagringskapacitet när de skördar sina åkrar. Dessa spannmål är livsviktiga för miljontals människor i Afrika, delar av Mellanöstern och Sydasien, som redan står inför matbrist och, i vissa fall, svält.

Ukraina och Ryssland är viktiga globala leverantörer av vete, korn, majs och solrosolja, med strider i Svartahavsregionen, känd som ”världens brödkorg”, som pressar upp matpriserna, hotar den politiska stabiliteten i utvecklingsländer och ledande länder. förbjuda viss matexport, vilket förvärrar krisen.

Avtalet stipulerar att Ryssland och Ukraina kommer att ge ”maximala försäkringar” för fartyg som trotsar resan genom Svarta havet till de ukrainska hamnarna Odesa, Chernomorsk och Yuzhny.

”Den primära risken som man står inför kommer uppenbarligen att vara minor”, säger Munro Anderson, chef för underrättelsetjänsten och en av grundarna på Dryad. Det maritima säkerhetsrådgivningsföretaget arbetar med försäkringsbolag och mäklare för att bedöma riskerna som fartyg kan möta längs rutten när sjöminor som lagts av Ukraina för att avskräcka Ryssland driver.

Redare, befraktare och försäkringsbolag försöker förstå hur affären kommer att gå i realtid.

”Jag tror att det kommer [down] till positionen för de marina försäkringsbolagen som ger krigsrisk och hur mycket de kommer att lägga till i ytterligare avgifter för att fartyg ska gå in i det området, säger Michelle Wiese Bockmann, sjöfarts- och råvaruanalytiker på Lloyd’s List, en global sjöfartsnyhetspublikation .

Bockmann sa att fartyg som bär denna typ av last vanligtvis har mellan 20 och 25 sjöfolk ombord.

”Du kan inte riskera dessa liv utan att något konkret och acceptabelt för fartygsägarna och deras befraktare flyttar spannmål”, sa hon.

Sjöförsäkringsbolag som AP kontaktade avböjde att kommentera om de skulle ge täckning för dessa fartyg.

Ukrainska tjänstemän har uttryckt hopp om att exporten kan återupptas från en av hamnarna inom några dagar, men de har också sagt att det kan ta två veckor för alla tre hamnarna att bli operativa igen.

Maktbalansen ligger fortfarande hos Ryssland

Kriget har orsakat förödelse för den globala handeln och strandat över 100 fartyg i Ukrainas många hamnar.

Sedan kriget började i slutet av februari har 22 bulkfartyg och lastfartyg fastnat i de tre hamnar som ingår i exportavtalet, visar uppgifter från Lloyd’s List Intelligence. Omkring 13 är dockade vid Chornomorsk, sex i Odesa och tre vid Yuzhny.

Vissa av dessa fartyg kan fortfarande ha besättningar ombord som kan mobiliseras för att börja exportera spannmål.

Ukrainska handlare har kunnat skicka lite spannmål genom floden Donau, vilket hjälpte exporten till cirka 1,5 miljoner ton i maj och upp till cirka 2 miljoner ton i juni, även om det fortfarande är mindre än hälften av de månatliga spannmålstransporterna på 4 till 5. miljoner ton före kriget, enligt Svetlana Malysh, en analytiker för jordbruksmarknader i Svarta havet med Refinitiv.

Under regleringsåret 2021-2022 exporterade Ryssland cirka 30 miljoner ton vete, enligt Refinitivs handelsflöden.

Det är den lägsta nivån sedan 2017, delvis på grund av den kylande effekten av sanktioner. Den ryska gödselexporten sjönk också med 25 % under årets första kvartal jämfört med samma period förra året, delvis på grund av västerländska sanktioner, sa Malysh.

För fartyg på väg till Ukrainas tre hamnar kommer mindre ukrainska lotsbåtar att guida fartygen genom godkända korridorer.

Hela operationen, inklusive schemaläggning av fartyg längs rutten, kommer att övervakas av ett gemensamt koordinationscenter i Istanbul bemannat av tjänstemän från Ukraina, Ryssland, Turkiet och FN.

När fartygen når hamnen kommer de att lastas med tiotusentals ton spannmål innan de avgår tillbaka till Bosporen, där representanter från Ukraina, Ryssland, FN och Turkiet kommer ombord på fartygen för att inspektera dem för vapen. Det kommer sannolikt att bli inspektioner för fartyg som går ombord till Ukraina också.

”Maktbalansen i detta avtal ligger fortfarande hos Ryssland”, säger Anderson, Dryads underrättelsechef. ”Alla ukrainska hamnar utanför avtalet löper ökad risk för attack.”

”Jag tror vad Ryssland vill […] är att se som staten som kontrollerar berättelsen inom Svarta havet, sa Anderson.

Senast

Judiska församlingen ställer in gudstjänster

Efter Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober, och...

Så många unga bor hemma mot sin vilja

Det är Hyresgästföreningen som vartannat år undersöker unga vuxnas...

JUST NU: Svensk jättekross i VM

Sverige inledde VM i innebandy med en imponerande 20-3-seger...

Missa inte

Judiska församlingen ställer in gudstjänster

Efter Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober, och...

Så många unga bor hemma mot sin vilja

Det är Hyresgästföreningen som vartannat år undersöker unga vuxnas...

JUST NU: Svensk jättekross i VM

Sverige inledde VM i innebandy med en imponerande 20-3-seger...

Israels nya plan för Gaza avslöjad

Tidigt på fredagsmorgonen bröts den en veckolånga vapenvilan och...

Danny Saucedo ska bli pappa – ”när som helst”

För femte gången ska Danny Saucedo, 37, ställa upp i Melodifestivalen. Men just nu ligger hans fokus någon helt annanstans. Han och flickvännen Anna...

Mystisk sjukdom förbluffar stjärnan

I förra säsongen så vann Vetle Sjåstad Christiansen distanscupen och hamnade på en tredje plats totalt. Han hamnade också på pallen sju gånger individuellt....

M-toppen misstänks för brott efter flyktingstopp

Efter att Ryssland inledde sin invasion av Ukraina förra våren uppskattade Migrationsverket att 200 000 ukrainska flyktingar skulle komma till Sverige.Staffantorps kommunstyrelse beslutade då...

The Weeknd ger fyra miljoner måltider till Gaza

Artisten är så kallad goodwill-ambassadör för FN och har samlat in motsvarande över 52 miljoner kronor via sin särskilda fond XO Humanitarian Fund. Nu...

Bolognas berömda lutande torn i ”hög beredskap” över rädsla för kollaps

Det medeltida Garisenda-tornet är ett av den italienska...