Industriomställning i norra Sverige: En lovande framtid med utmaningar i nuet
Norra Sverige står inför en omfattande industriomställning som förväntas generera tusentals nya arbetstillfällen och miljontals kronor i skatteintäkter. Rapporter beställda av Region Norrbotten målar upp en ljus bild av framtiden, men redan nu brottas gruvkommuner som Gällivare och Kiruna med betydande utmaningar. En av de största utmaningarna är det ökande antalet arbetspendlare som arbetar i kommunerna utan att vara folkbokförda där. Detta leder till betydande skattebortfall, uppskattningsvis 180 miljoner kronor per år för Gällivare och Kiruna tillsammans. Paradoxalt nog samexisterar detta skattebortfall med rekordlåg arbetslöshet i dessa kommuner, vilket i sin tur skapar svårigheter för företag som LKAB och Boliden att rekrytera den personal de behöver lokalt.
Den låga arbetslösheten i kombination med bristen på lokal arbetskraft tvingar gruvbolagen att söka personal utanför regionen. Detta leder till en ökad andel arbetspendlare, vilket förvärrar problemet med skattebortfall för kommunerna. Boliden vittnar om svårigheter att rekrytera till både koppargruvan i Aitik och kopparsmältverket i Rönnskär. Utvecklingsprojekten inom Boliden lockar visserligen arbetspendlare, men den pågående industriomställningen i norra Sverige försvårar rekryteringen ytterligare. LKAB delar Bolidens utmaningar och ser en ökad konkurrens om arbetskraften i takt med att både gruvbolagen och kommunerna expanderar. Denna konkurrenssituation kan leda till att kommunal verksamhet, som skolor och sjukvård, tappar personal till industrin, vilket skapar problem för kommunernas serviceutbud och attraktivitet.
LKAB:s expansionsplaner i Gällivare och Kiruna riskerar att förvärra arbetspendlingen om inte bostadsbyggandet hänger med. Trots att LKAB, genom sitt eget bostadsbolag, strävar efter att bygga fler bostäder än vad som rivs i samband med samhällsomvandlingen, kvarstår bostadsbristen som ett hinder för att locka permanent bosatta arbetare. Även om en relativt liten andel av LKAB:s fast anställda personal pendlar, är problemet desto större bland de som arbetar med samhällsomvandlingen eller underhållsstopp. LKAB betonar vikten av att produktionsanställda i Malmfälten är bosatta i regionen och arbetar aktivt för att göra kommunerna mer attraktiva.
Boliden upplever att rekryteringsläget är särskilt utmanande i Aitik-gruvan utanför Gällivare, men även i Skelleftehamn märks svårigheterna. Att hitta rätt kompetens lokalt blir allt svårare, och pendlingen till arbetet ökar. De pågående utvecklingsprojekten inom Boliden fungerar som en dragningskraft för arbetspendlare, men konkurrensen från andra företag inom den växande industrin gör rekryteringen tuffare. Både Boliden och LKAB framhåller vikten av att samarbeta med kommunerna för att skapa attraktiva boendemiljöer och locka fler att bosätta sig permanent i regionen.
LKAB betonar sitt långvariga engagemang i regionen och sin vilja att bidra till att kommunerna utvecklas och blir mer attraktiva. Företaget har varit en del av Malmfälten i över ett sekel och ser det som sitt ansvar att arbeta tillsammans med kommunerna för att skapa goda förutsättningar för både boende och näringsliv. Man poängterar vikten av statliga satsningar för att kommunerna ska kunna hänga med i den snabba industriutvecklingen. Snabbare tillståndsprocesser och ekonomiskt stöd till kommunerna är nödvändiga för att underlätta bostadsbyggande, utbyggnad av infrastruktur och utveckling av den kommunala servicen.
För att den positiva potentialen i industriomställningen ska kunna realiseras fullt ut krävs en gemensam ansträngning från stat, kommuner och företag. Statliga insatser är avgörande för att underlätta kommunernas anpassning till den snabba utvecklingen. Samtidigt måste företagen ta ansvar för att skapa attraktiva arbetstillfällen och bidra till att kommunerna blir attraktiva boendeorter. En välfungerande samverkan mellan dessa aktörer är nyckeln till att skapa en hållbar och långsiktigt positiv utveckling i norra Sverige. Endast genom att möta de nuvarande utmaningarna kan regionen dra full nytta av den industriella omställningen och skapa en framtid med både ekonomisk tillväxt och hög livskvalitet.