Publicerad: 11 feb 2022, kl 04:00
Särbo eller present? Vad är smartast ur ett ekonomiskt perspektiv? Det undrar en kvinna som skrivit till ekonomijournalisten Birgitta Piper. Kvinnan har skilt sig och träffat en ny man. Han äger ett stort hus, hon äger en bostadsrätt. Båda är pensionärer, men han får ut dubbelt så mycket pengar än hon, varje månad. Här kan du läsa Birgitta Pipers och familjerättsjuristen Caroline Törnquists bästa råd.
Fråga: Hej. Jag är en kvinna som efter skilsmässa och efter ett antal år hittat en ny kärlek sedan tre år. Vi lever som särbor, han äger en stor villa och jag bor i bostadsrätt, som jag äger. Vi har ingen snabb uppdelning av tiden vi tillbringar tillsammans, men uppskattningsvis tillbringar vi 80 procent av tiden hos honom i hans hus. Vi bor i olika kommuner, cirka en mil från varandra. Var och en sköter sina utgifter angående boendena.
När det gäller utgifter för att vi inte kommit fram till någon gemensam lösning och därför kontaktar jag dig. Vi har pratat om att skaffa ett gemensamt konto för matutgifter och andra gemensamma utgifter, såsom bio, konsertbesök, resor och så vidare. Vi har olika banker i dag, så hur skulle ett sådant konto se ut? Hur mycket ska vara och bidra till ett sådant konto? Enligt Konsumentverkets rekommendationer, eller proportionerligt utifrån våra inkomster och besparingar? Vi lever båda med tillräckliga pensionärer, han får ungefär dubbelt så mycket som jag per månad. Jag har ett sparkapital (bankbesparing, aktier och fonder) på några hundra tusen, han har flera miljoner. Ännu har vi inte problematiserat frågan utan vi har löst det genom att stämma av med varandra om vi tycker utgifterna fördelas någorlunda jämnt. Vad händer om vi gifter oss?