Anledningen till beslutet är att elsparkcyklar som körs för fort på gångbanor har varit ett stort problem i många städer, enligt Tomas Eneroth.
– Jag har bevittnat hur många äldre och funktionshindrade känt en ganska stor oro när elsparkcyklar susat förbi i hög hastighet, säger ministern under regeringens sommarfika på torsdagen.
Nu ska det i stället bli ”ordning och reda”.
– Nu är det slutlekt, säger Eneroth.
Elsparkcyklar samma kategori som vanliga cyklar
I och med förbudet faller nu elsparkcyklar i samma kategori som vanliga cyklar och elcyklar, som inte heller de får framföras på gångbanor. Den som bryter mot förbudet riskerar böter.
– Jag är övertygad om att det kommer vara regler som kommer att välkomnas, säger Eneroth enligt DN.
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) på regeringens sommarfika.
Foto: Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sedan tidigare har regeringen bestämt att det ska bli förbjudet att parkera elsparkcyklar på andra ställen än cykelställ eller särskilda uppställningsplatser. Också det börjar gälla den 1 september.
– Tillsammans med parkeringsförbudet kommer det här förslaget att förbättra framkomligheten och säkerheten för alla som går på våra gångbanor, säger Eneroth.
”Kunde har gjorts långa tidigare”
Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd i Stockholms stad, har efterfrågat ett liknande beslut sedan flera år tillbaka.
– Det är bra att beslutet kommit. Vi behöver ha ett förbud mot att köra på trottoarerna. Det är många som känner sig oroliga och rädda, och det har varit flera olyckor, säger han.
Han fortsätter:
– Men regeringen kunde ha gjort det här långt tidigare. Förslagen har funnits och vi har bett om det. Att fatta beslutet nu, mitt under sommaren bara några veckor innan valet… Man kunde ha dragit till med det tidigare.
Daniel Helldén (MP) har figurerat mycket i elsparkcykelsammanhang.
Foto: DUYGU GETIREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Elsparkcyklarna har både risats och rosats sedan de gjorde entré på de svenska gatorna för några år sedan. En stor del av kritiken har riktats mot just körning och parkering på gångbanor. Med de kommande förbuden på plats tror Daniel Helldén att elsparkcyklarna har goda framtidsutsikter.
– Kan vi bli av med problem med parkering och körande på trottoarer är elsparkcyklarna i grunden ett bra transportmedel. Som komplement till kollektivtrafiken och vanliga cyklar kan de göra staden smidigare och bättre, säger han.
Företaget Tier delvis positiva
August Svedenstedt, Sverige och Danmark-chef för elsparkcykelföretaget Tier, är skeptisk till det plötsliga beslutet.
– Beskedet kommer plötsligt, och det kommer utan dialog med branschen – även om vi försöker söka sådana. Vi har flera gånger hört av oss till infrastrukturministern för att få till ett möte, men har inte fått något svar. Det är väldigt tråkigt, säger August Svedenstedt.
Elsparkcykelföretaget Tier är en av de större aktörerna på den svenska marknaden.
Foto: Tier
Men förbudet i sig tycker han är bra – så länge det finns rimliga alternativ för elsparkcykelförarna att köra på.
– Generellt är vi positiva till att det blir körförbud på gångbanor, eftersom elsparkcyklar framför allt ska framföras på cykelbanor. Men likt parkeringsförbudet så känner jag att det avsaknas en konsekvensanalys. Vad händer om det inte finns en cykelbana, ska elsparkcyklarna ut i trafiken?
Voi: ”Det blir direkt farligt”
Även Christina Moe Gjerde, Nordenchef på Voi, är kritisk till var elsparkcyklarna ska ta vägen när de bannas från gångbanor.
– Vi är uppriktigt oroliga för vad det här beslutet innebär för trafiksäkerheten. Det här är inte en lösning, det blir direkt farligt. Lösningen är att behålla nuvarande reglering om körning i gångfart. Att tvinga elsparkcyklister ut i vägbanan är direkt trafikfarligt om inte cykelbanor eller annan infrastruktur är tillgänglig, säger Christina Moe Gjerde.
Hon berättar att 80 procent av olyckorna med elsparkcykel och majoriteten av de allvarliga olyckorna sker i kollision med annan transport, till exempel bilar.
Christina Moe Gjerde är Nordenchef på Voi.
Foto: Voi