Elpriserna i Europa har stigit kraftigt under året, något som också smittat av sig på priserna i Sverige – särskilt i de sydligare delarna av landet.
Nu ser det ut som prisutvecklingen kommer att fortsätta och ske i väg ytterligare.
Under hösten och vintern kan hushållen i södra Sverige med att elpriserna kommer fortsätta räkna – i södra Götaland (elområde 4) ser snittpriset ut att landa på 3,50 kronor per kilowattimme (kWh) enligt Johan Sigvardsson, analytiker på elhandelsbolaget Bixia.
– Under december till mars i år var snittpriset 1:40 kronor. Så där är det gott och väl det dubbla, säger han till TT.
Stora skillnader mellan norr och söder
Samtidigt väntar priserna skilja sig åt mellan landets fyra elområden. De som bor i norra Sverige kommer att behöva inte oro sig för någon större prischock eftersom regionen alltid har ett produktionsöverskott, konstaterar Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på energikonsultbolaget Merlin & Metis.
– De två norra områdena kommer att få elpriser som är tämligen normala, säg runt 50 öre per kilowatt-timme, vilket inte är exceptionellt högt, säger han.
Det ser däremot ut att bli en rekorddyr vinter för elanvändarna i Sveriges två sydliga elområden befarar Christian Holtz.
Hans prognos för elområde 3, där både Stockholm och Göteborg ligger att snittpriset kommer ligga på 2 till 2,50 kronor per kronor per kilowatt-timme under vintern.
– Det är väldigt mycket högre än vad vi hade den här vintern och då var ändå den exceptionellt hög ur ett historiskt perspektiv. Blickar vi vidare ner söderut mot Malmö i område 4 så kommer prisnivån vara ännu högre, lite över 3 kronor per kilowatt-timme som snittpris, säger Christian Holtz.
Elpriserna hänger på Putin
Anledningen till att elpriserna sker är höga kostnader för kol- och gasdrivare upp elpriserna på kontinenten, vilket också påverkar priserna i södra Sverige.
De höjda kostnaderna beror i sin tur på osäkerheten kring leveranserna av risk gas via rörledningen Nord Stream 1, som på måndagen begränsades till 20 procent av normal kapacitet.
– Saker kan vända väldigt fort vilket vi har satt de senaste månaderna. Om Putin plötsligt skulle bestämma sig för att helt stänga av gaskranen helt gaskranen skulle det få en jättestor effekt och priserna skulle bli än mycket högre och det skulle kunna bli ransonering på gas nere i Europa och så vidare – en extremt tuff situation med andra ord, säger Christian Holtz.
Samtidigt skulle ett slut på kriget i Ukraina kunna ge en omvänd effekt på både gasflödet och priserna – men det ser inte ut som en särskilt trolig utveckling i nuläget.