Exklusivt innehåll:

”Det stinker – gör mig så otroligt provocerad”

Janne Andersson har avslutat sin roll som förbundskapten för...

Judiska församlingen ställer in gudstjänster

Efter Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober, och...

Fed höjer räntan med 75 punkter

I juni gjorde Fed det största räntelyftet på 28 år – i dag matchades det.

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed) höjer styrräntan med 0,75 procentenheter. Det innebär att styrräntan i USA nu ligger mellan 2,25 och 2,5 procent.

Nu hoppas man att höjningarna ska dämpa den skyhöga inflationen i USA. Annars kan fler kraftiga räntehöjningar bli aktuella.

– De kommande månaderna kommer vi att leta efter övertygande bevis på att inflationen är på väg ned och tillbaka till två procent, säger Fed-chefen Jerome Powell vid en presskonferens på onsdagskvällen.

Jerome Powell och hans Fed hoppas att den senaste räntehöjningen ska rå på den skenande inflationen.

Foto: Sipa USA / TT NYHETSBYRÅN

Spekulerades om fyrdubbel höjning

När USA:s inflationssiffror för juni presenterades för två veckor sedan nådde siffran 9,1 procent, högre än väntat och den högsta siffran på över 40 år. Det hisnande resultatet satte fart på spekulationer om att en ännu kraftigare höjning av styrräntan kunde vara på tapeten för julimötet.

– Vi förväntar oss nu att Fed levererar en ökning av räntan med 100 punkter vid mötet senare den här månaden, med storbanken Citigroup då, rapporterar Bloomberg.

Det skulle i så fall ha varit den kraftigaste ökningen på över 33 år. Men riktigt så mycket tog inte Fed i med hårdhandskarna.

”På aktiemarknaden har man redan gått över från att oroa sig för inflationen till att oroa sig för konjunkturen”, säger Frida Bratt.

Foto: Pressbild

– Att Fed gör en trippelhöjning är en kraftfull signal om att Jerome Powell vill tvinga ned inflationsförväntningarna och få bukt med inflationen. Samtidigt fanns tidigare diskussioner om att det kunde bli en höjning med en hel procentenhet, vilket det inte blev. Det tycks trots allt som att Fed inte är riktigt beredda att göra ”whatever it takes” för att få ned inflationen – man är mer rädd om konjunkturen än så, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Riksbanken kan ta efter

Vid tidigare tillfällen har Jerome Powell sagt att räntan väntas ligga på 3,4 procent i slutet av året, för att stiga till 3,8 procent i slutet av 2023 och sedan backa tillbaka till 3,4 procent i slutet av 2024.

Men nu spekuleras det om att räntan i stället kommer att behöva sänkas framöver.

– Faktum är att vi nu har drastiska och branta räntehöjningar framför oss, men det finns en diskussion om att Fed kan behöva sänka räntan redan under nästa år för att undvika djup lågkonjunktur som slår mot arbetsmarknaden. Om det blir så vet vi inte, det beror på inflationsutvecklingen, men man kan konstatera att det är en svår balansgång Fed nu går.

– Jag tror att tendensen med branta snabba höjningar under innevarande år, men därefter en betydligt lugnare ränteutveckling, kommer följas av den svenska Riksbanken. Det innebär att de rörliga bolåneräntorna kommer att stiga kraftigt i år, för att därefter plana ut, säger Frida Bratt.

LÄS MER: Styrräntan höjs i USA – högsta ökningen på 20 år
LÄS MER: Premie Inflationsrekord i USA – så kan du påverkas

”Kommer att höja inflationen i Sverige”

Amerikanska centralbanken trippelhöjer styrräntan.

”Centralbanken utesluter inte ytterligare höga höjningar i framtiden”

USA-ekonomen Elisabet Kopelman om beskeden från amerikanska centralbanken.

Senast

”Det stinker – gör mig så otroligt provocerad”

Janne Andersson har avslutat sin roll som förbundskapten för...

Judiska församlingen ställer in gudstjänster

Efter Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober, och...

Missa inte

”Det stinker – gör mig så otroligt provocerad”

Janne Andersson har avslutat sin roll som förbundskapten för...

Judiska församlingen ställer in gudstjänster

Efter Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober, och...

Så många unga bor hemma mot sin vilja

Det är Hyresgästföreningen som vartannat år undersöker unga vuxnas...

JUST NU: Svensk jättekross i VM

Sverige inledde VM i innebandy med en imponerande 20-3-seger mot Slovakien i Singapore. Amanda Delgado Johansson var poängbäst i det svenska laget med fem...

Israels nya plan för Gaza avslöjad

Tidigt på fredagsmorgonen bröts den en veckolånga vapenvilan och striderna i Gaza är åter i gång. Båda sidor skyller på varandra för att pausen...

Danny Saucedo ska bli pappa – ”när som helst”

För femte gången ska Danny Saucedo, 37, ställa upp i Melodifestivalen. Men just nu ligger hans fokus någon helt annanstans. Han och flickvännen Anna...

Mystisk sjukdom förbluffar stjärnan

I förra säsongen så vann Vetle Sjåstad Christiansen distanscupen och hamnade på en tredje plats totalt. Han hamnade också på pallen sju gånger individuellt....

M-toppen misstänks för brott efter flyktingstopp

Efter att Ryssland inledde sin invasion av Ukraina förra våren uppskattade Migrationsverket att 200 000 ukrainska flyktingar skulle komma till Sverige.Staffantorps kommunstyrelse beslutade då...