Exklusivt innehåll:

Attack i östra Libanon

Sedan kriget i Gaza bröt ut, efter terrorstämplade Hamas...

Ät rätt fett – minska risken för allvarliga sjukdomar: ”Lång rad hälsoeffekter”

Publicerad: 26 feb 2024, kl 11:00 Premium Vill du...

Finansministerns förslag – vårbudget för 30 miljarder

Vårändringsbudgeten präglas av kriget i Ukraina med bland annat kompensation för prisökningar till följd av kriget.

”Regeringen lägger nu fram en vårbudget som, tillsammans med tidigare beslutade åtgärder sedan invasionen, uppgår till 35 miljarder kronor”, ​​skriver finansminister Mikael Damberg (S) på DN debatt.

Vårändringsbudgeten innebär förändringar i den innevarande budgeten för 2022. Nästan alla förslag är kända sedan tidigare.

I den finns till exempel fyra miljarder till pensionärer med ägt pension i form av ett garantitillägg, åtgärder riktade mot hushållen för att kompensera för prisökningar på el, livsmedel och drivmedel, samt klimatåtgärder och olika pandemistöd.

En stor post, 10,3 miljarder, är kostnader för mottagandet av flyktingar från Ukraina. En stor de av den summan ska dock finansieras med biståndspengar.

Kan utmanas

I debattartikeln nämner även Damberg upprustning av försvaret, men de extra försvarsanslag fanns redan med i en extra ändringsbudget tidigare i år. Sammanlagt har regeringen lagt fram sex extra ändringsbudgetar under året, med åtgärder för tiotals miljarder kronor utöver vårändringsbudgeten.

Vårändringsbudgeten ska beslutas av riksdagen senare i vår. På åtminstone ett område, pensionerna, ser det ut att bli politiskt strid som kan leda till att regeringens förslag utmanas.

Högeroppositionen är kritisk till hur garantitillägget för de med lägsna pensionärer utformas och vill stärka pensionärernas ekonomi på andra sätt.

”Högerpartierna i riksdagen är nu Sveriges pensionärer svarar skyldiga: i ett läge där matpriserna ökar, kommer ni att rösta för garantitillägget?”, skriver Damberg på DN Debatt.

Han pekar där på att en halv miljon pensionärer får tusen kronor mer i månaden med regeringens förslag, som är tänkt att börja gälla i slutet av augusti.

För att kunna utmana regeringens vårändringsbudget måste dock M, KD och SD enas om ett gemensamt förslag som får stöd av L. Dessutom måste Centern lägga ner sina röster.

I höstas röstade Centerpartiet på sin egen budgetmotion, inte med regeringen. Det gjorde att högreoppositionen fick igenom sina budgetförslag.

Inflation oroar

Samtidigt som vårändringsbudgeten lägger regeringen också fram sin ekonomiska vårproposition. Den innehåller riktlinjer för den fortsatta ekonomiska politiken, samt prognoser och bedömningar över hur svensk ekonomi kommer att utvecklas.

”Sverige är i jämförelse med andra länder väl rustat att möta krisen tack vare starka offentliga finanser, en robust arbetsmarknad och stabil ekonomisk tillväxt, även om tillväxtförväntningarna har reviderats ned till följd av kriget”, skriver Damberg på DN Debatt.

Den stigande inflationen, den högsta på 30 år, kan komma att ge Damberg huvudvärk. Den riskerar att bromsa tillväxten och kan ställa siffrorna i budgetens ekonomiska prognos på ända.

”I ett läge med hög inflation är det särskilt viktigt att bedriva en ansvarsfull finanspolitik som inte riskerar att urholka hushållens plånböcker ännu mer. Alla riksdagens partier måste bidra till att säkra Sveriges ekonomiska uthållighet. Breda ofinansierade reformer riskerar att spä på inflationen och skapa stora budgetunderskott”, skriver Damberg på DN Debatt.

Av åtgärder för runt 30 miljarder kronor i vårändringsbudgeten är de flesta inte finansierade. Undantaget är de 10,3 miljarder till flyktingmottagandet.

Men många av de andra åtgärderna är tidsbegränsade och ska inte belasta kommande budgetar.

Rättad: Nu med korrekta uppgifter om vilka partier som måste enas för att kunna utmana vårändringsbudgeten.

LÄS MER: Premie Vårbudgeten 2022: Här är vårens alla plånboksnyheter
LÄS MER: Regeringen: Mer pengar till klimatomställning
LÄS MER: Premie Så blir din pension 2022 – kolla om du är en vinnare

600 miljarder kronor till återstarten av Sverige

Finansminister Mikael Damberg: ”Astronomiskt stort belopp”

Senast

Attack i östra Libanon

Sedan kriget i Gaza bröt ut, efter terrorstämplade Hamas...

Ät rätt fett – minska risken för allvarliga sjukdomar: ”Lång rad hälsoeffekter”

Publicerad: 26 feb 2024, kl 11:00 Premium Vill du...

Sålde för dåliga munskydd

Förvaltningsrätten i Karlstad dömer Dollarstore för att ha sålt...

Missa inte

Attack i östra Libanon

Sedan kriget i Gaza bröt ut, efter terrorstämplade Hamas...

Ät rätt fett – minska risken för allvarliga sjukdomar: ”Lång rad hälsoeffekter”

Publicerad: 26 feb 2024, kl 11:00 Premium Vill du...

Sålde för dåliga munskydd

Förvaltningsrätten i Karlstad dömer Dollarstore för att ha sålt...

Odds i underkant – avslag på favoriten

I helgens omgångar finns det blandat utbud av matcher...

Dansk polis lägger ner

Utredningen har letts av Köpenhamnspolisen och den danska underrättelsetjänsten PET. I ett pressmeddelande skriver den danska polisen att det inte finns tillräckliga skäl att driva...

Kronofogden slår tillbaka mot Gunilla

Den 18 februari slog Kronofogden till på Gunilla Perssons hotellrum i Växjö – morgonen efter Melodifestivalen, något som Expressen då kunde avslöja. Kronofogden fick...

10 guldkorn på Mallorca: Denise Rudbergs pärlor

Författaren Denise Rudberg tillbringade somrarna på Mallorca med sin pappa från fem års ålder – en tradition som hon fortsatte med när hon fick...

Polska bönder blockerar stora motorvägar i protest mot EU:s regler

Bönder i Polen blockerade på söndagen en stor...

Missar resten av säsongen – efter knivincident

Nykvarn har förlorat sina två senaste matcher och ligger nu nära nedflyttningsstrecket i innebandyns högsta liga SSL. Laget har bara fyra poäng ner till...

Palestinas statsminister avgår

Palestinas statsminister Mohammad Shtayyeh och hans regering avgår. Det rapporterar Reuters som skriver att Shtayyeh har lämnat in sin avskedsansökan.Sky News Arabic rapporterar att...