Exklusivt innehåll:

”Det är det värsta jag har sett honom göra”

Sebastian Samuelsson inledde tävlingen i Östersunds kyla med att...

Torn riskerar att rasa

Myndigheterna har nu börjat bygga en fem meter hög...

Inspektion på Gudrun Sjödén – efter vittnesmål hot och rasism

Vi har bestämt oss för att vidta ytterligare åtgärder och tillsätta en oberoende utredning för att undersöka hur anställda upplever sin arbetsmiljö. Förtroendet för vårt företag har skadats och det är nu vår skyldighet och vårt uppdrag att återupprätta det förtroendet”, står det i Instagraminlägget som postades på tisdagen.

Expressens avslöjade i förra veckan att företagets arbetsmiljökantats av mobbning, hot och rasism. Ett 20-tal nuvarande och tidigare anställda vittnade bland annat om att Gudrun Sjödén uppmanat en mörkhyad mellanchef att ha tydligare mimik, att hon och vd:n Ann Adelsson använt n-ordet på sätt som gjort personalen illa berörd, att kontorspersonal upplevt ovälkomna kommentarer om sina egna och kunders kroppar och att en gravid medarbetare fått höra att hon av vd:n kallats ”defekt vara”.

Gudrun Sjödén och Ann Adelsson sade att de inte kände igen sig i bilden som målades upp, men medgav samtidigt att man som ”gjort en fadäs” och råkat yppa n-ordet med på ett månadsmöte och att det är ”svårt att avläsa mörka människor” för att det ”är inte lika givet som att avläsa en vanlig svensk”.

Göran Sandström, tidigare huvudansvarig för personalfrågor på företaget, sade till Expressen:

– Gudrun Sjödéns huvudkontor var under min tid en arbetsplats med extremt dålig psykosocial arbetsmiljö. Mobbning, kränkningar, trakasserier och hot skedde i princip på daglig basis.

Gudrun Sjödén och Ann Adelsson.

Ann Adelsson och Gudrun Sjödén konstaterar i sitt inlägg att intrycket man får av Expressens granskning ”är en arbetsplats där anställda inte respekteras och där psykosociala frågor hanteras dåligt – vilket vi erkänner och kommer att agera på”.

https://www.instagram.com/p/CcPxSbutghP/

De förklarar att företaget sedan 2018 har arbetat med att förbättra arbetsmiljön, men att arbetet hamnat lite grann mellan stolarna på grund av personalbyten. Sedan i augusti i fjol har man dock utökat ansträngningarna med att samarbeta med facket Unionen.

Granskas av Arbetsmiljöverket

På onsdagen rapporterar SVT:s Kulturnyheterna att Arbetsmiljöverket beslutat att genomföra en inspektion hos Gudrun Sjödén, för att granska arbetsmiljön.

”Vi har själva initierat inspektion med anledning av de rapporter om arbetsmiljön som framkommit i media”, skriver Jenny Bengtsson, arbetsmiljöinspektör på myndigheten, i ett mejl till Kulturnyheterna.

Sjödéns mejl: ”Blåser över”

Efter Expressens avslöjande skickade Gudrun Sjödén ut ett mejl till sina anställda om att ”det blåser över”. Hon kallade också till ett extrainkallat personalmöte där vissa förbättringar utlovades.

”Gudrun Sjödén får driva sitt företag bäst hon vill. Men kunderna borde inte vilja ha kläder som marknadsförs som tillåtande, öppensinnade och kreativa mönsterexplosioner för kulturtanter – samtidigt som upphovskvinnan slänger ur sig nedlåtande saker till modeller i slöja”kommenterade Daniel Björk i Svenska Dagbladet.

Flera andra redaktioner har också rapporterat om granskningen, bland annat SVT, Sveriges Radio, Aftonbladet, Sydsvenskan, Dagens ETC, Dagens Nyheter och finska Helsingin sanomat.


LÄS MER: Premie Vittnesmålen inifrån Gudrun Sjödén – het, mobbning och rasism
LÄS MER: Premie GUNILLA BRODREJ: Gudrun Sjödéns kläder kommer från en latrintunna
LÄS MER: Ilskan efter avslöjdandena om Gudrun Sjödén
LÄS MER: Gudrun Sjödéns brev till sin personliga: ”Det blåser över”

Senast

”Det är det värsta jag har sett honom göra”

Sebastian Samuelsson inledde tävlingen i Östersunds kyla med att...

Torn riskerar att rasa

Myndigheterna har nu börjat bygga en fem meter hög...

Förändringarna i Melodifestivalen – så blir nya programmet

I den stora finalen av Melodifestivalen kommer tolv artister...

Missa inte

”Det är det värsta jag har sett honom göra”

Sebastian Samuelsson inledde tävlingen i Östersunds kyla med att...

Torn riskerar att rasa

Myndigheterna har nu börjat bygga en fem meter hög...

Förändringarna i Melodifestivalen – så blir nya programmet

I den stora finalen av Melodifestivalen kommer tolv artister...

”Det stinker – gör mig så otroligt provocerad”

Janne Andersson har avslutat sin roll som förbundskapten för det svenska herrlandslaget efter att Blågult missade EM och Svenska fotbollförbundet valde att inte förlänga...

Judiska församlingen ställer in gudstjänster

Efter Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober, och det efterföljande kriget i Gaza, har antalet hatbrott mot judar ökat dramatiskt.– Det har blivit...

UNICEF: Gazaremsan den farligaste platsen i världen för barn

FN:s barnorganisation kräver en varaktig humanitär vapenvila: "Att...

Så många unga bor hemma mot sin vilja

Det är Hyresgästföreningen som vartannat år undersöker unga vuxnas boendesituation i Sverige. Med unga vuxna menas personer mellan 20 och 27 år. Rapporten...

JUST NU: Svensk jättekross i VM

Sverige inledde VM i innebandy med en imponerande 20-3-seger mot Slovakien i Singapore. Amanda Delgado Johansson var poängbäst i det svenska laget med fem...

Israels nya plan för Gaza avslöjad

Tidigt på fredagsmorgonen bröts den en veckolånga vapenvilan och striderna i Gaza är åter i gång. Båda sidor skyller på varandra för att pausen...