Exklusivt innehåll:

Advokat misstänkt för mord på Norr Mälarstrand

En advokat sitter sedan i söndags kväll anhållen som...

JUST NU: Armalis får matchstraff

Med 2.40 kvar av den andra perioden delade Mantas...

Liga lurade bankar – fem döms i härvan

Det var för ett drygt år sen som polisen, efter en tidsspaning och avlyssning, slog till – och grep flera personer misstänkta för inblandning i ett stort bolånebedrägeri.

Sen dess har fem personer suttit häktade.

Personerna åtalades i höstas för bland annat ett 50-tal fall av grovt bedrägeri medelst urkundsförfalskning.

På onsdagen föll domen i Stockholms tingsrätt. Fem personer döms till fängelse.

Flera personer döms till fängelse

En 47-årig huvudman i härvan döms till fem års fängelse och utvisning för 49 grova bedrägerier, grovt penningtvättsbrott, grovt näringspenningtvätt, grovt bokföringsbrott samt urkundsförfalskning.

Han är ”besviken”, enligt försvarsadvokat Alain Soussi, som skriver i ett sms att domen troligen kommer att överklagas då ”tingsrätten helt uppenbart kommit fram till den felaktiga slutsatsen att min klient begått brott”.

En 52-årig man och en 31-årig man döms till fängelse i fyra år, bland annat för ett flertal grova bedrägerier, och en 26-årig kvinna döms till fängelse i tre år för grova bedrägerier och urkundsförfalskning.

Advokat Mark Safaryan, som företräder kvinnan, säger att hon borde frikännas.

– Som det ser ut nu kommer vi att överklaga, säger han.

– Hennes inblandning är sådan att det inte går att styrka brott. Hennes inblandning är av privat karaktär, hon har haft en relation med en av de andra åtalade och inte på något sätt den roll som åklagaren har tillskrivit henne.

Den femte personen, en 53-årig man, får fängelse i ett år och sex månader för flera grova bedrägerier.

DE DÖMDA

■ Kvinna, 26 år.

Är från Uzbekistan och har en pågående ansökan om uppehållstillstånd i Sverige. Döms för grovt bedrägeri medelst urkundsförfalskning vid 19 tillfällen, samt urkundsförfalskning. Frias från grova bedrägerier vid 25 tillfällen. Har förnekat brott.

Fängelse i tre år. Yrkande om utvisning avslås.

Kommer att överklaga, uppger advokat Mark Safaryan, som säger att ”hennes inblandning är sådan att det inte går att styrka brott”.


■ Man, 53 år.

Är från Ryssland, men har permanent uppehållstillstånd i Sverige. Döms för grovt bedrägeri medelst urkundsförfalskning vid 14 tillfällen. Frias från grova bedrägerier vid 40 tillfällen, grovt penningtvättsbrott och grov näringspenningtvätt. Har förnekat brott.

Fängelse i ett år och sex månader. Yrkande om utvisning och näringsförbud avslås.


■ Man, 52 år.

Kommer från Ukraina, men är medborgare i Sverige. Döms för grovt bedrägeri medelst urkundsförfalskning vid 22 tillfällen, urkundsförfalskning, grovt penningtvättbrott samt grov näringspenningtvätt. Frias från grova bedrägerier vid 31 tillfällen och penningtvättbrott. Har förnekat brott.

Fängelse i tre år. Yrkande om näringsförbud avslås.


■ Man, 47 år.

Medborgare i Litauen, som aldrig har ansökt om uppehållstillstånd eller registrerat uppehållsrätt i Sverige. Döms för grovt bedrägeri medelst urkundsförfalskning vid 49 tillfällen, urkundsförfalskning, grovt bokföringsbrott, grovt penningtvättsbrott, grov näringspenningtvätt. Frias från grova bedrägerier vid fyra tillfällen. Har förnekat brott.

Fängelse i fem år, näringsförbud i sju år och utvisning i tio år.

Kommer att överklaga, uppger advokat Alain Soussi, som skriver i ett sms att tingsrätten ”inte verkar tagit till sig den visning som försvaret presenterat i målet”.


■ Man, 31 år.

Kommer från Ukraina men har permanent uppehållstillstånd i Sverige. Döms för grovt bedrägeri medelst urkundsförfalskning vid 31 tillfällen, samt medhjälp till grovt penningtvättsbrott. Frias från grova bedrägerier vid 27 tillfällen, penningtvättbrott och grov näringspenningtvätt. Har i vissa fall erkänt urkundsförfalskning, i övrig förnekat brott.

Fängelse i fyra år. Yrkande om utvisning och näringsförbud avslås.

Kommer att överklaga, uppger advokat Nick Bergqvist, som skriver i ett sms att det juridiskt inte borde vara bedrägerier och att tingsrätten ”gjort en felaktig bedömning av straffvärdet”.


Ytterligare tre personer, som inte har suttit häktade, har stått åtalade. En av dem frikänns helt och de övriga två döms till villkorlig dom för grovt bedrägeri medelst urkundsförfalskning samt medhjälp till grovt bedrägeri medelst urkundsförfalskning.

Så har bedrägerierna skett

Bakgrunden till åtalet och domen är ett avancerat brottsupplägg.

Enligt Ekobrottsmyndighetens utredning har de fem häktade personerna bedrivit en bolåneförmedling, där de med hjälp av internetannonser på ryska har lockat till sig åtminstone ett hundratal kunder. De har hjälpt kunderna att skaffa totalt över 100 miljoner kronor i bolån på falska grunder, genom att förfalska dokument som arbetsgivarintyg, lönespecifikationer och bodelningsavtal.

För pengarna har kunderna kunnat köpa bostäder i framför allt Stockholmsområdet. Och förmedlarna har tjänat pengar på en tjänst – totalt cirka fyra miljoner kronor, konstaterar Stockholms tingsrätt.

I den 269 sidor långa domen går tingsrätten igenom punkt för punkt vad de åtalade kan hållas ansvariga för. Man konstaterar att det i Ekobrottsmyndighetens utredning ”har klarlagts att det förekommit felaktiga, oriktigt, uppgifter och förfalskade handlingar”, och att det har varit fråga om urkundsförfalskning.

Men de huvudåtalade frikänns i flera fall.

Rådmannen Céline Holmberg sammanfattar:

– Det är ställt utom rimligt tvivel att falska handlingar och oriktiga uppgifter har förekommit, men det finns inte visning som knyter de personer som har varit åtalade till de punkter vi frikänner på.

Åklagaren om domen

Åklagaren Nils Råby säger sig också vara nöjd med domen, även om han hade yrkat på något högre straff.

– Tingsrätten går i huvudsak på vår linje.

Om att de åtalade frikänts på flera punkter säger Råby:

– Vi har påstått att de har begått alla brott tillsammans och i samförstånd, medan tingsrätten har sagt att huvudmannen ansvarar för alla medan de andra ska ansvara för de brott där de har gjort något konkret. Jag har förståelse för hur tingsrätten har resonerat i delarna och det gör inte jättestor skillnad i straffvärdet.

Han vet ännu inte om han kommer att överklaga.

Brotten begicks under perioden 2018-2021, och det är framför allt Danske Bank som har drabbats.

LÄS MER: Liga blåste banker – hjälpte kunder att bolån för miljoner
LÄS MER: Premie Polisen misstänker: Så lurade ligan bankerna i bolånehärvan
LÄS MER: Premie Så förmedlade de bostäder – bluffbrev och sms-bevis

Senast

Advokat misstänkt för mord på Norr Mälarstrand

En advokat sitter sedan i söndags kväll anhållen som...

JUST NU: Armalis får matchstraff

Med 2.40 kvar av den andra perioden delade Mantas...

Hotet mot fjällturismen: ”Måste vara beredda”

Sälen Publicerad 27 feb 2024 kl 20.00PremiumSÄLEN. Klimatförändringarna hotar...

Missa inte

Advokat misstänkt för mord på Norr Mälarstrand

En advokat sitter sedan i söndags kväll anhållen som...

JUST NU: Armalis får matchstraff

Med 2.40 kvar av den andra perioden delade Mantas...

Hotet mot fjällturismen: ”Måste vara beredda”

Sälen Publicerad 27 feb 2024 kl 20.00PremiumSÄLEN. Klimatförändringarna hotar...

FANNY SVÄRD: Tror regissören på riktigt att det är så här flickor onanerar?

Fanny SvärdBarns kåthet är ett ämne som kan göra...

Oväntade läkemedlet kan ge dig håret tillbaka

Publicerad: 27 feb 2024, kl 20:00 Premium Håravfall är något som drabbar de flesta män någon gång i livet.Men det finns behandlingar som både...

Rumänska taxichaufförer fortsätter att protestera mot samåkningsföretag

Förarna kommer att hungerstrejka på onsdag om deras...

Toppmäklare misstänkta har lurat sina vänner på flera miljoner

Mäklaren säger att han gjorde det för att få in kapital efter att han förlorat sin mäklarlicens.– Syftet var att jag skulle få pengar...

Förlänger med Timrå – presenterades i matchen

Under förra säsongen kom 20-årige Simon Forsmark till Timrå IK och har sedan dess utvecklats mycket i klubben. Trots att han redan hade ett...

Navalnyjs advokat gripen

Advokaten anklagas för att ha ”stört den allmänna ordningen”, skriver regimkritiska tidningen Novaja Gazeta i ett inlägg på X. Advokaten greps under tisdagen i Moskva,...

Ryssland omstrukturerar militärdistrikt efter varningar om Nato-krig

Kreml är uppenbarligen i ett tidigt skede av...