Exklusivt innehåll:

Attack i östra Libanon

Sedan kriget i Gaza bröt ut, efter terrorstämplade Hamas...

Ät rätt fett – minska risken för allvarliga sjukdomar: ”Lång rad hälsoeffekter”

Publicerad: 26 feb 2024, kl 11:00 Premium Vill du...

MALTE PERSSON: Vi tänker alldeles för lite på pengar

KULTURKRÖNIKA. Förra året diskuterades arbetarlitteraturens väl och ve på kultursidorna. Är den borgerliga romanen årets tema? Debatten om ”köttberg” häromveckan har kanske hunnit dallra klart, men en särskilt senig bit av den tror jag måste tuggas ytterligare. 

Detta påstående av Victor Malm (Expressen 30/1) är nämligen svårsmält: ”Den borgerliga romanen är fortfarande litteraturens arketypiska form, produktionen puttrar på som om de döda ännu satt och skrev. Balzac och Flaubert hade glatt sig åt sin impact.

Må vara att vi ideologiskt fortfarande lever på 1800-talet och att modernismens lektioner är glömda. Men ska man tala om dagens borgerliga roman såsom just borgerlig roman, så är dess stora problem inte att den fortsätter i Balzacs fotspår, utan att dess ambitioner sällan når Balzac ens till fotknölarna. Det är osannolikt att han skulle ha glatt sig åt ännu en bok om äktenskapsproblem hos de villaägande och köksrenoverande klasserna.

Tänk på pengar – om du mot förmodan inte redan tänker ofta nog på pengar.

Konsten har sedan romantiken förhållit sig dubbelt till det borgerliga samhället: å ena sidan en strävan att realistiskt skildra borgarklassens värld för en borgerlig publik, å andra sidan ett radikalt eller reaktionärt eller bara bohemiskt uppror mot deras värderingar. Dagens romaner hamnar dock ofta i ett ljumt varken-eller. Som om författaren är för lojal med självbilden hos dem han skriver för och om, och därför varken kan bli riktigt realistisk eller rebellisk. Man kan sakna vad den marxistiske litteraturvetaren Lukács kallade ”verklighetshungern” hos Balzac.

Tänk på pengar – om du mot förmodan inte redan tänker ofta nog på pengar. Hos Balzac får man veta folks inkomster och skulder och vad det kostar att hyra ett rum och äta en middag. Men trots att vår svenska samtid är besatt av inte minst bostadspriser, så håller sig dess romaner för goda för att berätta vad villan kostade och exakt hur paret som bor i den hade råd med den. 

Kvällspressen är lika full av artiklar om aktiemiljonärer som av reklam för snabba lån. Men den stora svenska aktie- och bankkrisromanen är fortfarande Birger Sjöbergs ”Kvartetten som sprängdes” från 1924. Och vill man läsa underhållande litteratur om affärsliv, arv, status och borgerliga sociala relationer så har man mer att hämta hos Hjalmar Bergman än i dagens utgivning.

Agnes Lidbeck – en väg framåt för den borgerliga romanen?

Foto: Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN

Balzacs roman ”Förlorade illusioner” är (bland mycket annat) en berättelse om en ung man med författardrömmar. Sådana skrivs också i dag – men kopplar de ihop de individuella drömmarna med de yttre krafter som i ett visst historiskt ögonblick begränsar dem? Det är just vad Balzac gör, när han i samma roman även skriver om pappersindustri och tryckeriteknologi och 1800-talets framväxande dagspress och åsiktsekonomi.

En motsvarande roman om dagens medielandskap i förändring kunde bli mer än bara en intern spegel för mediemedelklass. Det var trots allt inte primärt personlig identifikation som fick kommunister som Engels och Lukács att så varmt rekommendera läsning av borgaren Balzacs borgerliga romaner.

Tills vidare tar jag vad jag får: Agnes Lidbeck gör i ”Nikes bok” ett hedervärt försök att bredda villarelationsromangenren till ett större sammanhang. Tone Schunnessons influencerskildring ”Dagarna, dagarna, dagarna” är uppfriskande materialistisk i sin skildring av Stockholms bostads- och medieekonomi. 

Men törs man hoppas att det även sitter någon Balzac eller Bergman i en för dyr lägenhet och snickrar på en roman om en IT-entreprenörs uppgång och fall? Eller om en ung liberal idealist som gradvis korrumperas av näringslivspengar? Den borgerliga romanens möjligheter är långt ifrån uttömda!


Malte Persson är poet, kritiker och krönikör på Expressens kultursida.


Senast

Attack i östra Libanon

Sedan kriget i Gaza bröt ut, efter terrorstämplade Hamas...

Ät rätt fett – minska risken för allvarliga sjukdomar: ”Lång rad hälsoeffekter”

Publicerad: 26 feb 2024, kl 11:00 Premium Vill du...

Sålde för dåliga munskydd

Förvaltningsrätten i Karlstad dömer Dollarstore för att ha sålt...

Missa inte

Attack i östra Libanon

Sedan kriget i Gaza bröt ut, efter terrorstämplade Hamas...

Ät rätt fett – minska risken för allvarliga sjukdomar: ”Lång rad hälsoeffekter”

Publicerad: 26 feb 2024, kl 11:00 Premium Vill du...

Sålde för dåliga munskydd

Förvaltningsrätten i Karlstad dömer Dollarstore för att ha sålt...

Odds i underkant – avslag på favoriten

I helgens omgångar finns det blandat utbud av matcher...

Dansk polis lägger ner

Utredningen har letts av Köpenhamnspolisen och den danska underrättelsetjänsten PET. I ett pressmeddelande skriver den danska polisen att det inte finns tillräckliga skäl att driva...

Kronofogden slår tillbaka mot Gunilla

Den 18 februari slog Kronofogden till på Gunilla Perssons hotellrum i Växjö – morgonen efter Melodifestivalen, något som Expressen då kunde avslöja. Kronofogden fick...

10 guldkorn på Mallorca: Denise Rudbergs pärlor

Författaren Denise Rudberg tillbringade somrarna på Mallorca med sin pappa från fem års ålder – en tradition som hon fortsatte med när hon fick...

Polska bönder blockerar stora motorvägar i protest mot EU:s regler

Bönder i Polen blockerade på söndagen en stor...

Missar resten av säsongen – efter knivincident

Nykvarn har förlorat sina två senaste matcher och ligger nu nära nedflyttningsstrecket i innebandyns högsta liga SSL. Laget har bara fyra poäng ner till...

Palestinas statsminister avgår

Palestinas statsminister Mohammad Shtayyeh och hans regering avgår. Det rapporterar Reuters som skriver att Shtayyeh har lämnat in sin avskedsansökan.Sky News Arabic rapporterar att...