Exklusivt innehåll:

”Det stinker – gör mig så otroligt provocerad”

Janne Andersson har avslutat sin roll som förbundskapten för...

Judiska församlingen ställer in gudstjänster

Efter Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober, och...

Ministern: ”Tala om vem som ska betala”

Under vintern har svenska elkonsumenter satt historiskt höga elpriser. För att för stabil tillgång på el – och att klara klimatomställningen – vill partiledarna för M, KD, SD och L att nästa regering utvecklar kärnkraften.

De vill att dagens mål om 100 procent förnybar elproduktion år 2040 ersätts med målet att energiproduktionen ska vara 100 procent fossilfri ”där kärnkraften är en självklar del”.

Enligt energiminister Khashayar Farmanbar (S) är förslaget inte trovärdigt.

– Det går inte att lura Sveriges medborgare och elkonsumenter att kärnkraften är den magiska lösningen på allt, säger Farmanbar till TT.

– De måste tala om vem som ska betala de astronomiska summorna och när den hypotetiska nya kärnkraften ska kunna byggas.

Regelverk och snabbspår

De fyra högerpartierna vill se ett omarbetat regelverk för att göra ett kärnkraft och ett snabbspår för att godkänna reaktorer, system och komponenter från länder jämförbara med Sverige.

De fyra partierna vill se att tio nya reaktorer byggs och att de kan byggas på platser som inte tidigare har reaktorer.

Energiministern pekar på att det varit tilllåtet i över tio år att bygga ny kärnkraft på befintliga platser där det redan finns framdragna transmissionsskaplar.

– Det är inte regeringen som sagt nej, det är inte jag som stoppar det här. Det är fullt möjligt att investera i ny kärnkraft. Men nån måste vara beredd att göra det, säger energiministern till TT.

– De pratar gärna om kärnkraft, men inte ett enda ord om finansieringen. Vem ska betala detta? Pengarna på bordet, annars är det bara tomt snack, säger Farmanbar.

Farmanbar uppger att med de summor som krävs för att investera i ny kärnkraft skulle man kunna få tre gånger mer vindkraft.

– Det vore tjänstefel gentemot skattebetalarna att ta den dyrare lösningen som tar mycket längre tid att få på plats.

L: ”Det är vårt ansvar som politiker”

Enligt riksdagsledamoten Arman Teimouri (L) behöver alla kraftslag som villkor om Sverige ska klara av klimatomställningen.

– Statsrådet blandar ihop stora investeringar med höga kostnader. Man får komma ihåg att en ny reaktor producerar el i uppemot 80 år, vilket gör att återbetalningstiden är ganska lång för att investera, säger Arman Teimouri och tillägger:

– Stora risken är ju den politiska risken som finns i det här. Den måste man minimera, det är vårt ansvar som politiker. Gör vi det skapar vi också som villkor för alla kraftslagen och det behöver Sverige för att klara klimatomställningen.

LÄS MER: Kärnkraftskravet: Tilllåt reaktorer på nya platser

Energiministerns svar till investerarna: ”Visa mig pengarna”

Energiminister Khashayar Farmanbar menar att det finns möjligheter att investera i kärnkraft för de som vill – men att han inte ser det som en väg framåt.

Senast

”Det stinker – gör mig så otroligt provocerad”

Janne Andersson har avslutat sin roll som förbundskapten för...

Judiska församlingen ställer in gudstjänster

Efter Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober, och...

Missa inte

”Det stinker – gör mig så otroligt provocerad”

Janne Andersson har avslutat sin roll som förbundskapten för...

Judiska församlingen ställer in gudstjänster

Efter Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober, och...

Så många unga bor hemma mot sin vilja

Det är Hyresgästföreningen som vartannat år undersöker unga vuxnas...

JUST NU: Svensk jättekross i VM

Sverige inledde VM i innebandy med en imponerande 20-3-seger mot Slovakien i Singapore. Amanda Delgado Johansson var poängbäst i det svenska laget med fem...

Israels nya plan för Gaza avslöjad

Tidigt på fredagsmorgonen bröts den en veckolånga vapenvilan och striderna i Gaza är åter i gång. Båda sidor skyller på varandra för att pausen...

Danny Saucedo ska bli pappa – ”när som helst”

För femte gången ska Danny Saucedo, 37, ställa upp i Melodifestivalen. Men just nu ligger hans fokus någon helt annanstans. Han och flickvännen Anna...

Mystisk sjukdom förbluffar stjärnan

I förra säsongen så vann Vetle Sjåstad Christiansen distanscupen och hamnade på en tredje plats totalt. Han hamnade också på pallen sju gånger individuellt....

M-toppen misstänks för brott efter flyktingstopp

Efter att Ryssland inledde sin invasion av Ukraina förra våren uppskattade Migrationsverket att 200 000 ukrainska flyktingar skulle komma till Sverige.Staffantorps kommunstyrelse beslutade då...