Under vintern har svenska elkonsumenter satt historiskt höga elpriser. För att för stabil tillgång på el – och att klara klimatomställningen – vill partiledarna för M, KD, SD och L att nästa regering utvecklar kärnkraften.
De vill att dagens mål om 100 procent förnybar elproduktion år 2040 ersätts med målet att energiproduktionen ska vara 100 procent fossilfri ”där kärnkraften är en självklar del”.
Enligt energiminister Khashayar Farmanbar (S) är förslaget inte trovärdigt.
– Det går inte att lura Sveriges medborgare och elkonsumenter att kärnkraften är den magiska lösningen på allt, säger Farmanbar till TT.
– De måste tala om vem som ska betala de astronomiska summorna och när den hypotetiska nya kärnkraften ska kunna byggas.
Regelverk och snabbspår
De fyra högerpartierna vill se ett omarbetat regelverk för att göra ett kärnkraft och ett snabbspår för att godkänna reaktorer, system och komponenter från länder jämförbara med Sverige.
De fyra partierna vill se att tio nya reaktorer byggs och att de kan byggas på platser som inte tidigare har reaktorer.
Energiministern pekar på att det varit tilllåtet i över tio år att bygga ny kärnkraft på befintliga platser där det redan finns framdragna transmissionsskaplar.
– Det är inte regeringen som sagt nej, det är inte jag som stoppar det här. Det är fullt möjligt att investera i ny kärnkraft. Men nån måste vara beredd att göra det, säger energiministern till TT.
– De pratar gärna om kärnkraft, men inte ett enda ord om finansieringen. Vem ska betala detta? Pengarna på bordet, annars är det bara tomt snack, säger Farmanbar.
Farmanbar uppger att med de summor som krävs för att investera i ny kärnkraft skulle man kunna få tre gånger mer vindkraft.
– Det vore tjänstefel gentemot skattebetalarna att ta den dyrare lösningen som tar mycket längre tid att få på plats.
L: ”Det är vårt ansvar som politiker”
Enligt riksdagsledamoten Arman Teimouri (L) behöver alla kraftslag som villkor om Sverige ska klara av klimatomställningen.
– Statsrådet blandar ihop stora investeringar med höga kostnader. Man får komma ihåg att en ny reaktor producerar el i uppemot 80 år, vilket gör att återbetalningstiden är ganska lång för att investera, säger Arman Teimouri och tillägger:
– Stora risken är ju den politiska risken som finns i det här. Den måste man minimera, det är vårt ansvar som politiker. Gör vi det skapar vi också som villkor för alla kraftslagen och det behöver Sverige för att klara klimatomställningen.