Affären där den norska elektronikkedjan Komplett köper Netonnet offentliggjordes på onsdagen via ett pressmeddelande.
Syftet med affären är främst att pressa inköpspriserna och ägarna beräknar att man uppnår synergier på cirka 200 miljoner kronor om året.
I det nya Komplett kommer syskonen Bengtsson – Fabian, Martin och Isabell – bli näst största ägare med 32,8 procent av aktierna.
Den tidigare största ägaren i Komplett, Canica AS – ett investeringsbolag som ägs av den norska affärsmannen Stein Erik Hagen och hans barn – är fortfarande efter affären största ägare med 40 procent av aktierna.
Den norska affärsmannen Stein Erik Hagen blir efter köpet av Netonnet den största aktieägaren i nya Komplett via sitt bolag Canica AS. Via Canica är han också storägare i Järnia och i livsmedelsproducenten Orkla.
Foto: NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN
Kraftigt förbättrade vinster
Både Komplett och Netonnet har under de senaste åren avsevärt förbättrat sina resultat.
Netonnet omsatte för 2020 6,8 miljarder kronor och gjorde ett rörelseresultat på 218 miljoner kronor. Och även 2021 blev ett starkt år.
– Vi ökade omsättningen till 7,4 miljarder kronor och rörelseresultatet ökade till 286 miljoner kronor, säger Susanne Holmström, vd på Netonnet.
Tuffare var det när familjen Bengtsson drev Siba, ett familjeföretag som bildades redan 1951.
Under åren 2008–2017 gjorde Siba sammanlagda förluster på närmare 700 miljoner kronor, vilket främst berodde på hård konkurrens från Elgiganten och Mediamarkt.
Familjen köpte dock lager- och nätförsäljningsbolaget Netonnet 2011 och la all försäljning där och Siba avvecklades.
Fabian Bengtsson.
Men det var ett svårt beslut att ta, enligt Fabian Bengtsson.
– Det var fruktansvärt svårt att lägga ner Siba, pappas livsverk, men i dag är jag glad för att vi bettade på Netonnet och vågade ta beslutet, sa Fabian Bengtsson i en intervju med Dagens industri 2020.
Under de första åren efter övertagandet av Netonnet fortsatte dock lönsamhetsproblemen. För 2017 uppgick rörelseresultatet till nio miljoner kronor – men sedan dess har lönsamheten stärkts ordentligt.
Norska Kompletts vinster har också förbättrats. För 2020 omsatte koncernen 9,8 miljarder kronor och gjorde en vinst efter finansnetto på 253 miljoner kronor.
”Passar perfekt ihop”
Efter förvärvet uppges Komplett Groups marknadsandel i Norden uppgå till cirka tio procent vilket är en ökning med 100 procent från dagsläget.
– Komplett och Netonnet passar perfekt ihop. Tillsammans får vi ännu fler kunder och därigenom också möjligheter till ännu bättre inköp, vilket gör att vi kan fortsätta erbjuda attraktiva priser. Nu breddar vi koncernens geografiska närvaro och skapar förutsättningar för ett ännu mer attraktivt erbjudande och den bästa kundupplevelsen, säger Lars Olav Olaussen, vd på Komplett Group i pressmeddelandet.
Susanne Holmström, vd Netonnet är mycket nöjd med affären.
Foto: NETONNET
Och på Netonnet är man också mycket nöjd med affären.
– Bolagen går samman för att det finns en stark logik i en sån här affär, säger Susanne Holmström, vd på Netonnet.
Kommer synergierna också leda till nedskärningar av personliga?
– Synergierna kommer från lägre kostnader för inköp av varor, inte på personalsidan.
På onsdagseftermiddagen hade Kompletts aktie stigit med drygt tre procent på Oslobörsen.