Exklusivt innehåll:

Förändringarna i Melodifestivalen – så blir nya programmet

I den stora finalen av Melodifestivalen kommer tolv artister...

”Det stinker – gör mig så otroligt provocerad”

Janne Andersson har avslutat sin roll som förbundskapten för...

Badöron – expertens sju bästa tips för att slippa besvär. Då behöver du läkare

Specialistläkaren Sarah Ohlsson Maleki reder ut vad som funkar bäst mot värk som orsakats av badöron – och hur man förebygger bekymmer:
Foto: Shutterstock//Öron-Näsa-Hals-Center

Det kan göra sprängande ont – och vanligtvis kommer det under sommaren.

Här reder läkaren Sarah Ohlsson Maleki ut vad som funkar bäst mot värk som orsakats av badöron – och hur man förebygger bekymmer:

– Ett par dagar kan man tolerera värk, men vänder det inte med egenvård – alsolsprit eller Otinovaspray – så måste det kollas upp.

Här är hennes sju bästa tips för att slippa problem. 

Nu ingår Hälsoliv i Expressen Premium. Här hittar du allt vårt premiummaterial 

Det är lika vanligt bland män som bland kvinnor. Även barn drabbas i ungefär samma utsträckning av det som brukar kallas för badöron – det vill säga värk orsakad av att man fått in vatten i öronen, som skapat en infektion i hörselgången. 

– Det här är vanligast under sommarsäsongen, när vi beger oss ut och badar i pooler och i havet. Ju mer kontaminerat vattnet är, desto större är risken att vi får infektioner. Det är smärtsamt, men det går att göra en del preventiva saker på egen hand, säger Sarah Ohlsson Maleki, läkare och specialist på öron-näsa-hals-sjukdomar vid Kronprinsens Läkarhus Malmö och som skrivit ”Lilla öronskolan” – en publikation om örats olika funktioner. 

Badöron kan orsakas av en liten skvätt vatten

För personer med eksem och psoriasis kan det räcka med en liten skvätt vatten i öronen för att det ska orsaka en inflammation. Men även de med helt frisk hud kan drabbas av badöron till följd av mycket bad och huvuddopp som luckrar upp hudens barriärer. 

– Det blir lite fuktigt och blött i öronen. Då spricker hudbarriären, bakterierna tränger in och skapar en infektion i hörselgången, säger Sarah Ohlsson Maleki. 

Hur viktigt är det då att agera snabbt om det börjar göra ont i ett eller båda öronen efter mycket bad?

Alsolsprit kan funka mot badöron

– Det är viktigt. Är man till exempel på solsemester, badar mycket och börjar få ont i örat så kan man spruta in lite alsolsprit, som är bakteriedödande, några gånger om dagen. Det förutsätter att man i övrigt har friska öron. 

Det är lika vanligt bland män som bland kvinnor. Även barn drabbas i ungefär samma utsträckning av det som brukar kallas för badöron.
Foto: Shutterstock

Vill man däremot ha lite mer riktad infektionsbehandling så finns sprejen Otinova. Den innehåller olika verksamma ämnen som kan fungera – och som dessutom är bakterie- och svampdödande. Fördelen med sprejen, enligt Sarah Ohlsson Maleki, är att den motverkar och läker infektion utan att innehålla antibiotika. Därmed skapar den ingen resistensbildning hos bakterier.

Sprejen är receptfri och finns på de flesta apotek. 

Feber – ett varningstecken

Sarah Ohlsson Maleki tycker att den ger bra effekt:

– Den kan man använda när det börjar göra lite ont i örat. Den rekommenderas en till två gånger dagligen i sju dagar. Den och en liten flaska alsolsprit kan vara bra att ha med sig på utlandsresan.

Får man däremot feber så kan det vara ett tecken på en mellanörsinflammation. Då behöver en läkare titta på det. 

– Är man utomlands, så har ofta hotellen kontakt med läkare som kan ta en kik i öronen.

Så förebygger du problem

Kan man då göra något själv i förebyggande syfte för att slippa badöron?

– Öronen är självrensande, vaxet rensar och smörjer. Jag träffar ibland patienter som berättar att de rengör sina öron genom att spreja dem med duschmunstycket. Mitt tips är: Tvätta inte öronen med vatten. Rensa inte dina öron med tops eftersom det kan skada den tunna huden. Vill man få bort en vaxpropp, så finns det behandlingar för det. 

Specialistläkaren Sarah Ohlsson Maleki reder ut vad som funkar bäst mot värk orsakat av badöron – och hur man förebygger bekymmer.
Foto: Öron-Näsa-Hals-Center

Badar man mycket, och ofta får bekymmer med öronen, så är fetvadd – som har en vattenavstötande effekt – ett bra tips. En tuss i vardera öra räcker. 

Hårtork och olivsprej om man blir för torr

Ett annat tips, om man har fått in en del vatten i öronen, kan vara att plocka fram hårtorken när man kommer hem efter en dag på stranden. 

Med den blåser man öronen torra.

– Men tycker man att öronen med tiden blir lite torra och att det kliar i dem, så kan man någon gång i veckan smörja huden med sprej. Vi arbetar med en medicinskt renad olivoljesprej, Vaxol. Men det finns även andra sorter som fungerar bra. Oljesprejen kan även hjälpa till att lösa upp vaxproppar, säger Sarah Ohlsson Maleki. 

7 bästa tipsen för att undvika badöron

För att undvika att få in vatten i öronen – använd tussar med fetvadd när du badar eller duschar.

Peta inte i öronen med tops.

Undvik att tvätta öronen med tvål eller schampo. Spruta inte heller in vatten med duschmunstycket. 

Personer med återkommande badöron/hörselgångsinflammation kan använda Otinovasprej en till två gånger i veckan i förebyggande syfte under badsäsongen. Känner man sig torr i öronen kompletterar man med oljespray en gång i veckan.

Om du tycker om att bada – undvik att doppa huvudet under vattnet.

Är du torr i öronen eller har eksemtendens, smörj hörselgången med oljespray en gång i veckan.

Torka ur öronen efter att du har badat. Använd gärna en hårtork när du kommer hem även till öronen.

Senast

Förändringarna i Melodifestivalen – så blir nya programmet

I den stora finalen av Melodifestivalen kommer tolv artister...

”Det stinker – gör mig så otroligt provocerad”

Janne Andersson har avslutat sin roll som förbundskapten för...

Judiska församlingen ställer in gudstjänster

Efter Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober, och...

Missa inte

Förändringarna i Melodifestivalen – så blir nya programmet

I den stora finalen av Melodifestivalen kommer tolv artister...

”Det stinker – gör mig så otroligt provocerad”

Janne Andersson har avslutat sin roll som förbundskapten för...

Judiska församlingen ställer in gudstjänster

Efter Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober, och...

Så många unga bor hemma mot sin vilja

Det är Hyresgästföreningen som vartannat år undersöker unga vuxnas boendesituation i Sverige. Med unga vuxna menas personer mellan 20 och 27 år. Rapporten...

JUST NU: Svensk jättekross i VM

Sverige inledde VM i innebandy med en imponerande 20-3-seger mot Slovakien i Singapore. Amanda Delgado Johansson var poängbäst i det svenska laget med fem...

Israels nya plan för Gaza avslöjad

Tidigt på fredagsmorgonen bröts den en veckolånga vapenvilan och striderna i Gaza är åter i gång. Båda sidor skyller på varandra för att pausen...

Danny Saucedo ska bli pappa – ”när som helst”

För femte gången ska Danny Saucedo, 37, ställa upp i Melodifestivalen. Men just nu ligger hans fokus någon helt annanstans. Han och flickvännen Anna...

Mystisk sjukdom förbluffar stjärnan

I förra säsongen så vann Vetle Sjåstad Christiansen distanscupen och hamnade på en tredje plats totalt. Han hamnade också på pallen sju gånger individuellt....