Exklusivt innehåll:

Mamma och dotter sålde svartkontrakt – fälls i rätten

Det har varit en lång rättsprocess.Redan i februari 2021...

”Fotbollshistoriens galnaste självmål”

I den tyska andraligans seriefinal hamnade Hamburg snabbt i...

Finnar, rosacea, vuxenakne och akneärr – här är behandlingarna som fungerar.

Tonårsfinnar, vuxenakne, rosacea och akneärr.  

Cristina Oprica, överläkare och hudläkare på Diagnostiskt Centrum Hud i Stockholm, reder ut skillnaden mellan fyra vanliga hudbesvär – och vilka behandlingar och preparat som kan hjälpa respektive stjälpa. 

– Akne kan orsaka psykosociala problem och depression i en väldigt känslig period i livet. Eftersom det finns behandling så ska man söka hjälp, men det gäller att få hjälp i tid eftersom akne kan ge ärr med tiden, säger hon. 

1. Så behandlar du vanliga finnar

Tonårsakne, akne vulgaris, kan debutera hos barn redan före puberteten, ofta mellan åtta och tolv år. 

– Det är helt normalt om man får lite pormaskar i ansiktet innan puberteten, det är ett tecken på att puberteten är på väg. Alla får inte finnar, men akne omfattar allt – från en finne, några pormaskar och till väldigt svår akne. Man kan säga att upp till 95 procent har åtminstone haft lite akne någon gång i livet, säger Cristina Oprica. 

Ungefär 15-20 procent får måttlig till svår akne i ansiktet och/eller på överkroppen. Ungefär 15 procent i den här gruppen får svåra besvär. 

– Här ska man söka hjälp tycker jag, säger Cristina Oprica som samtidigt understryker att det inte finns någon behandling som botar akne på några dagar eller en vecka. 

Hudläkaren Cristina Oprica reder ut skillnader mellan olika typer av hudproblem – och vad man kan göra åt dem.
Foto: Bild från Diagnostiskt Centrum Hud

Viktigt med rengöring

Det krävs lite tålamod.

– I början, de två till tre första veckorna, kan det dessutom bli en försämring, säger hon. 

Steg ett i en behandling av tonårsakne är rengöring, morgon och kväll, med en mild tvål. Använder man en aknekräm efter tvätt, så kan huden lätt blir ganska torr. Då är det bra att avsluta med en mjukgörande kräm som innehåller fukt – inte fett. Apoteken har bra produkter, tycker Cristina Oprica:

– De flesta aknesalvor som innehåller bensoylperoxid används en gång om dagen, till kvällen, eller två gånger om dagen, morgon och kväll. Och då ska hela ansiktet, eller om det är rygg, axlar eller bröst, smörjas in – inte bara de partier som har finnar. Använder man en mjukgörande hudkräm efteråt, så bör den smörjas på någon timme efter att aknekrämen gått in i huden. Här behövs inte dyra produkter från olika varuhus och hudterapeuter. Det finns inget som bevisar att de är bättre.

Använd rejält med fuktkräm – inte fett

Det kan ta upp till månad innan det syns en förbättring på den del av huden som är utsatt för finnar, enligt Cristina Oprica. 

– De flesta aknesalvor måste man använda i flera månader. När man på sikt har blivit bra från sin akne, så kan man ändå använda salvan som underhållsbehandling någon eller några dagar i veckan i ytterligare några månader. 

För de med svårare aknebesvär kan andra typer av receptbelagda krämer ha effekt. Retinoider, som innehåller A-vitaminsyra, ger bra resultat, både på pormaskar och på inflammation i huden. Även krämer som innehåller azelainsyra är effektiva mot akne, enligt Cristina Oprica:

– Men man ska tänka på att använda rejält med fuktkräm efteråt när man använder retinoider eftersom de torkar ut huden. 

1 av 2: Ungefär 15-20 procent får måttlig till svår akne i ansiktet eller på överkroppen.
Foto: UROS ZUNIC


2 av 2: Tonårsfinnar, akne vulgaris.
Foto: Shutterstock


Det finns även fasta kombinationspreparat som innehåller både retionoider och bensoylperoxid. Dessa fungerar, enligt Cristina Oprica, också bra som underhållningsbehandling efter att en patient exempelvis avslutat en antibiotikabehandling eller en kur isotretinoin. Isotretinoin i tablettform är ett A-vitaminderivat som ingår i gruppen retinoider. De används framför allt som läkemedel vid mycket svår akne. 

Det finns även kombinationspreparat som består av retinoider och antibiotika eller bensoylperoxid och antibiotika. Dessa är så kallade andrahandspreparat och används i högst tre månader på grund av resistensrisken. Krämer som innehåller antibiotika ska inte användas som underhållsbehandling på grund av risken för just antibiotikaresistens.

Vid mer uttalad akne kan så kallad peroral behandling med antibiotika ges. 

Till kvinnliga patienter har kombinations-p-piller en lindrande effekt på akne, medan minipiller och hormonspiral försämrar aknen. 

Det riskerar att ge mer akne

Behandling med kosttillskott, som exempelvis B-vitaminer, ska man akta sig lite för, anser Cristina Oprica, då de riskerar att ge mer akne än tvärtom.

– Jag läste några ovetenskapliga artiklar om att B-vitamin ska vara bra, men så är det inte. Har man en brist så måste man äta B-vitamin, men det kan öka risken för akne. Det finns också studier på kost och akne. De visar bland annat att kost med högt glykemiskt index, typ skräpmat och snabba kolhydrater, ökar risken för akne medan kost med lågt glykemiskt index, det vill säga långsamma kolhydrater, minskar risken. För mycket mejeriprodukter kan också förvärra aknebenägen hud.

2. Så behandlar du rosacea

Rosacea är en inflammatorisk hudsjukdom som karaktäriseras av rodnad, rödflammighet och knottror i ansiktet. 

– Den drabbar lite äldre patienter, mellan 30 och 50 år. Det finns en kvinnlig dominans, men det finns också män som får rosacea. Det sitter framför allt i centrala delarna av ansiktet och är vanligt hos nordeuropéer. 

Hur ser man då skillnad på rosacea, som är en kronisk sjukdom, och vanlig akne?

– Rosacea är mer en rodnad i ansiktet. Den kan gå från att vara övergående till att bli permanent. Man kan också få knottror och förstorade blodkärl och bli torr i huden. 

Kan leda till klåda och röda ögon

Rosacea ger inga pormaskar som akne gör. Däremot kan den sätta sig i ögonen, ge irritation, röda ögon med klåda. 

– Här varierar det från en väldigt mild inflammation till en väldigt allvarlig, som i enstaka fall kan orsaka blindhet. Här är det viktigt att en ögonläkare får undersöka ögonen. 

Rosacea ger inga pormaskar som akne gör. Däremot kan den sätta sig i ögonen, ge irritation, röda ögon med klåda. I värsta fall kan rosacea i ögonen leda till blindhet.
Foto: Shutterstock

En person som lider av rosacea ska helst undvika för mycket sol, värme, bastubad, heta drycker, starkt kryddad mat och stark sprit. 

Även stresspåslag kan ge mer utslag och rodnader. 

– Enstaka patienter kan bli bättre av solexponering, men för de flesta innebär det en försämring. Många tror att det rör sig om eksem första gången de får ett utbrott, köper kortisonpreparat och smörjer på – det är inte bra. 

Krämer som lindrar besvären

Däremot finns det krämer som kan lindra besvären. Även tablettbehandling. Det här är läkemedel som kan skrivas ut av läkare på recept:

– Man kan börja med lokalbehandling om det är en mild inflammation i huden. Det finns metronidazol-preparat och azelainsyra, i olika koncentrationer, för både rosacea och akne. Det finns också en salva som innehåller ivermectin.

Tablettbehandling finns i form av antibiotika och isotretinoin. Den senare är dock inte godkänd för behandling av rosacea. 

– Men den används ändå, men i lite lägre doser än för aknepatienter. 

Enligt Cristina Oprica kan en patient bli av med sin rosacea på två till fyra månader om den svarar bra på behandlingen. Ibland behövs det dock endast lokalbehandling med salva.

3. Så behandlar du vuxenakne

Akne tarda, eller vuxenakne, debuterar först efter 20 års ålder, men kan också komma senare, i 30-40-årsåldern. 

Det drabbar företrädesvis kvinnor. Det beror i vissa fall på en obalans av hormonerna från äggstockarna.

– Drabbar det män så ska man fundera över andra saker, till exempel om de äter olika proteinprodukter, som innehåller massa olika saker, eller anabola steroider. Läkare ska också kontrollera om patienten inte står på någon långtidskortisonkur på grund av en annan sjukdom, vilket kan ge mer akne. Även litium, som används vid olika typer av depressioner, kan ge svår akne. 

Vuxenakne hos kvinnor sitter oftast på nedre delen av kinderna och på hakan, inte så ofta på bålen som tonårsakne. Kvinnor som använder olika typer av oljor i ansiktet kan drabbas av vuxenakne. 

Minskar antalet hormoner i blodet

Vad kan man göra åt det då?

– Först tycker jag att en hudläkare ska titta närmare och göra en bedömning. Sedan är det samma typ av behandling som för annan typ av akne – krämer, antibiotika eller isotretinoin. För kvinnliga patienter finns också ett specialistpreparat, spironolakton, som minskar antalet hormoner i blodet. Patienter med vuxenakne kan få hjälp av det, men eftersom det är vätskedrivande så kan det ge låga kaliumvärden. Effekten kan även innebära lägre blodtryck.

”Har man haft akne med kraftig inflammation så kan man få stora ärr”, säger hudläkaren Cristina Oprica.
Foto: Shutterstock

4. Så behandlar du akneärr

Akneärr kan bildas ganska snabbt – redan två till tre månader efter ett utbrott av finnar.

– Har man haft akne med kraftig inflammation så kan man få stora ärr. Man kan också få bruna pigmenteringar, som är ett slags resttillstånd efter akne.  Det behöver inte vara så att patienten har rivit på finnarna, ärren kan komma av inflammatoriska akneförändringar på en till synes normal hud, säger Cristina Oprica.

”Mirakelbehandling finns inte”

Frågan är då: Vad kan man göra åt ärren om de känns besvärande?

– Någon mirakelbehandling finns inte. Det viktigaste är att man får aknebehandling innan ärren uppstår. Hyperpigmenteringen, de bruna fläckarna, kan försvinna med hjälp av en retinoidkräm, men det tar lång tid. Allt ifrån flera månader till flera år. Ibland försvinner de ändå inte helt. De här retinoidkrämerna har ganska bra effekt på de bruna fläckarna, ärrbildning och läkning. 

En patient med bruna fläckar efter akneärr ska helst undvika stark sol och alltid använda en ansiktskräm som innehåller solskydd, speciellt på de utsatta områdena. Solen gör nämligen att den bruna pigmenteringen blir mörkare och mer synlig.

”Kan bli bättre och huden slätare”

– Vill man ha extra hjälp så kan man vända sig till en hudterapeut som har olika behandlingar. Det finns laserbehandling, olika typer av kemisk peeling och behandling med nålar – dermapen – som reducerar ärr. 

Då undrar man: Hjälper det?

– Det varierar och beror på hur mycket ärr man har och vilka förväntningar man ställer på behandlingarna. Det finns ingen garanti. Man ska inte förvänta sig att allt försvinner och att huden blir som från början. Så blir det inte. Men det kan bli bättre och huden slätare. Man kan också kombinera olika behandlingar och sätta upp en plan med den som ska utföra dem, säger Cristina Oprica.

Senast

Mamma och dotter sålde svartkontrakt – fälls i rätten

Det har varit en lång rättsprocess.Redan i februari 2021...

”Fotbollshistoriens galnaste självmål”

I den tyska andraligans seriefinal hamnade Hamburg snabbt i...

Skyttens ord i förhör: Fick betalt av anhörig

Kvinnan, som var i 30-årsåldern och skriven i Götaland,...

Missa inte

Mamma och dotter sålde svartkontrakt – fälls i rätten

Det har varit en lång rättsprocess.Redan i februari 2021...

”Fotbollshistoriens galnaste självmål”

I den tyska andraligans seriefinal hamnade Hamburg snabbt i...

Skyttens ord i förhör: Fick betalt av anhörig

Kvinnan, som var i 30-årsåldern och skriven i Götaland,...

Svenska jättetalangen stoppas – får inte tävla

Längdskidåkarnas tävlingssäsong går in i sin tredje helg med världscupen i Gällivare som en av höjdpunkterna. Sverige får ställa upp med dubbelt så många...

Muslimsk begravningsplats vandaliserad i natt

En muslimsk begravningsplats på Kvibergs kyrkogård i Göteborg har blivit vandaliserad under natten mot fredagen.Enligt Katarina Evenseth på Göteborgs begravningssamfällighet kunde man under fredagsmorgonen...

Titta: Etna får ett utbrott igen och skickar varm lava nerför sina snöiga sluttningar

Etna på den italienska ön Sicilien bröt ut...

Klubbarna degraderas

2018 spelade Dalkurd i herrallsvenskan men nästa säsong måste de spela i division 2. Klubben, numera stationerad i Uppsala istället för Borlänge, har inte...

Detta är mycket han inte minns, den här pappan

Det är sjätte dagen i Lunds tingsrätt. Pappan hörs för första gången. Också rent bokstavligt – för det är första gången som han ger...

Så bra är nya filmen: Befriande att Elvis bara är en biroll i ”Priscilla”

"PRISCILLA"Biografiskt dramaUSA. Av Sofia Coppola. Med Cailee Spaeny, Jacob Elordi, Ari Cohen, Dagmara Dominczyk. Längd: 1:53. Från: 7 år. Premiär på bio 1/12.Visa merLinjen...