Många blivande föräldrar upplever oro och rädsla inför förlossningen, en känsla som har blivit allt vanligare i dagens samhälle. Susanna Heli, i sin bok ”Föda utan rädsla” från 2009, erbjuder praktiska verktyg för att minimera dessa känslor och förbereda sig både mentalt och känslomässigt inför födandet. Heli fokuserar på fyra centrala metoder: andning, avspänning, rösten och den mentala inställningen, som syftar till att omvandla rädsla till trygghet. Målet är att skapa en positiv och stärkande upplevelse för den födande och partnern, där förlossningen inte uppfattas som en hotfull situation, utan som en viktig och vacker del av livet.

Trots de bästa intentionerna kan blivande mödrar ofta ha svårt att behålla fokus och tillämpa det de lärt sig när värkarna verkligen sätter in. Susanna Heli belyser vikten av att översätta teori till praktik, vilket hon hoppas åstadkomma med sin nya bok ”Profylaxboken”. En av de centrala orsakerna till den utbredda rädslan för förlossningar är bristen på kunskap och förberedelse. Många framtida mödrar känner att de saknar tillit till sin egen förmåga att hantera den intensiva smärta och de starka känslor som följer med att föda ett barn. Denna osäkerhet kan förvärras av tidigare trauma och en bristfällig förståelse för kroppen och dess funktioner under förlossningen.

Sedan Heli publicerade sin första bok har hon dedikerat sig åt att utbilda andra om förlossningens processer genom föreläsningar och kursverksamhet för blivande föräldrar, samt träning av doulor och instruktörer. Hon understryker att förberedelse inför förlossningen är avgörande, liknande hur man förbereder sig för en fysisk utmaning som ett maraton eller en klättring. Heli betonade att, till skillnad från dessa aktiviteter, är förlossningen inte något som kan kontrolleras på samma sätt, vilket gör att den födande måste vara beredd på att hantera både emotionell och fysisk smärta.

Rädsla inför förlossningen drabbar en betydande del av gravida kvinnor. Enligt statistik upplever 14 procent av gravida kvinnor svår förlossningsrädsla, som kan påverkas av allt från dåliga erfarenheter från tidigare förlossningar till osäkerhet och rädsla för att inte kunna hantera smärtan eller förlora kontrollen. För att motverka dessa negativa känslor rekommenderas det att blivande mödrar söker hjälp från barnmorskemottagningar där det finns specialiserad personal för att hantera förlossningsrelaterad rädsla.

Heli framhåller att oavsett om man föder vaginalt eller genom kejsarsnitt, hemifrån eller på sjukhus, är hanteringen av smärta och känslor en personlig och intern process. Det handlar om att tillsammans med rätt verktyg och stöd från partner och vårdpersonal ta sig an smärtan i förlossningen, och erhålla en känsla av kontroll och trygghet. Det är kritiskt för den födande att kunna navigera sina egna emotioner under förlossningen, vilket kan vara fysiskt och känslomässigt utmattande om inte hanteras på rätt sätt.

Enligt Heli kan en negativ förlossningsupplevelse få långsiktiga konsekvenser, som påverkar både hur kvinnan ser på sig själv som förälder och hennes välmående efter förlossningen. Detta kan inkludera post-partum depression, problem med amning, och till och med förebygga c,ch att skaffa fler barn i framtiden. Ändå se vi att medicinska aspekter fokuseras mer än känslomässiga under en förlossning, trots att det är den subjektiva upplevelsen som verkligen påverkar den födande kvinnans liv och hälsa. Känslan och upplevelsen av födandet är unik och individuell, där det är av största vikt att den födande lämnar förlossningen med en positiv känsla, vilket kan göras genom att ge dem verktyg som hjälper i processen.

Dela.