Plast är ett oerhört användbart och allvarligt problematiskt material som genomsyrar många aspekter av vårt moderna liv. Den finns i allt från byggmaterial och fordon till kläder och teknologiska apparater, vilket gör den svår att undvika. Trots sina fördelar har plastens överanvändning blivit alarmande eftersom den billigt tillverkas av fossila bränslen och restprodukter från oljeindustrin. Enligt OECD produceras omkring 500 miljoner ton plast varje år, där nästan 400 miljoner ton omedelbart blir avfall. Oroande nog återvinns under 10 procent av detta avfall, medan resten hamnar på deponier eller i havet. Om vi inte agerar förväntas produktionen öka dramatiskt de kommande årtiondena, vilket hotar att ens lösningar på nuvarande problem kan bli dämpande.

Problemet med plast sträcker sig bortom själva avfallet; produktionen av plast är också en stor energiförbrukare och bidrar till växthusgasutsläpp. Dessutom använder plastindustrin över 16 000 olika kemikalier, varav tusentals kan vara skadliga för miljön och människors hälsa. Mikroplaster finns i praktiskt taget varje ekosystem och i människokroppens blod och lungor, vilket understryker den omfattande spridningen av plast och dess nedbrytningsprodukter. Detta väcker allvarliga farhågor angående effekterna på djur, växter och människor och ställer krav på en genomgripande reflektion kring våra konsumtionsvanor och produktionsmetoder.

För att ta itu med plastföroreningskrisen inleddes 2021 FN-förhandlingar om att skapa ett globalt och juridiskt bindande avtal för att minska mängden plastskräp. Så många som 175 länder har gått med i denna strävan, vilket innebär en medvetenhet om problematiken och en vilja att samarbeta. Målet är att granska hela livscykeln av plast, från råmaterialutvinning och produktion till användning och avfallshantering. Enligt Inger Andersen, chef för FN:s miljöprogram UNEP, är detta en av de mest betydelsefulla internationella miljöavtalen sedan Parisavtalet. Trots framstegen har processen varit utdragen och det finns mycket kvar att göra för att nå en överenskommelse.

Just nu pågår den femte förhandlingsrundan och diskussionerna i Sydkorea har stött på svårigheter. Konflikten handlar delvis om hur man definierar ”hela livscykeln” vid produktionen av plast. Länder som EU, Kanada och Ecuador argumenterar för att en minskning av plastproduktionen är avgörande för att angripa problemet vid roten. I kontrast står länder med hög fossilbränsleproduktion, såsom Ryssland och Saudiarabien, som argumenterar för snarare förbättrad återvinning och att produktion kan fortsätta oförändrat. Denna splittring speglar inte bara olika politiska ståndpunkter, utan också kraftfulla lobbygrupper från fossil- och plastindustrin som ytterligare komplicerar förhandlingarna.

Mot bakgrund av dessa konflikter och problematiken med plastens livscykel, står det klart att det finns en djup klyfta mellan framsteg och motstånd. Inger Andersens uttryck för hur viktigt detta avtal är visar att det finns en allmän erkänsla av att ett gemensamt internationellt åtagande är nödvändigt. Samtidigt finns det krafter som motsätter sig förändring av mer ekonomiska skäl, vilket ställer krav på att även tretton länder behöver övertygas om behovet av en ambitiös strategi. Att hitta en balans mellan att skydda miljön och att ta hänsyn till nationella intressen blir därmed en avgörande utmaning för FN:s förhandlingar.

I ljuset av den pågående debatten krävs innovative lösningar och en vilja att ompröva traditionella metoder. Att gå från en linjär till en cirkulär ekonomi kan vara en av de nyckelstrategier som både minskar produktionen och uppmuntrar till ökad återvinning. Genom att engagera alla intressenter, inklusive företag och samhällsorganisationer, finns det en möjlighet att skapa mer hållbara alternativ som kan ersätta plast eller underlätta dess återvinning. Utöver detta måste politiska beslut ta sin utgångspunkt i vetenskapliga studier och expertbedömningar för att adressera både miljömässiga och hälsomässiga problem på ett holistiskt sätt.

Sammanfattningsvis är plast ett komplext och utmanande problem som kräver omedelbara och samordnade insatser globalt. FN:s förhandlingar syftar till att skapa lösningar, men möter hinder som hindrar framsteg. Med de hot som plastskandalen medför – från mikroskopiska partikelintrång i våra kroppar till växande avfallsberg i havet – är behovet av en hållbar och juridiskt bindande lösning mer nödvändig än någonsin. Vi står nu inför en kritisk punkt där kollektiva åtgärder och beslut kan sätta tonen för en mer hållbar framtid och förhindra en fullskalig miljökris. Only time will tell whether the political will can align with the urgency of the situation, and whether genuine steps will be taken toward a more sustainable plastic landscape.

Dela.