Det nationella forskningsprojektet i Sverige, som började 2021, syftar till att erbjuda gratis HPV-vaccination till kvinnor födda mellan 1994 och 1999 som genomgår screening för livmoderhalscancer. Humant papillomvirus (HPV) är en infektion som kan leda till livmoderhalscancer, och vaccination mot viruset är en viktig åtgärd för att minska risken för cancerutveckling. Med en målsättning att uppnå befolkningsimmunitet krävs det att 70 procent av de unga kvinnorna i den aktuella åldersgruppen tar vaccinet. Trots att vaccinationstäckningen hitintills ligger på omkring 47 procent, har det skett en märkbar ökning i vaccinationsgraden.

Joakim Dillner, ansvarig forskare vid Karolinska institutet, rapporterar att nästan 5 000 kvinnor vaccineras varje vecka, vilket tyder på en stark efterfrågan på vaccinationer inom målgruppen. Regionerna Kalmar och Värmland har nått ett framsteg som gör att mer än 70 procent av de aktuella kvinnorna i dessa områden nu är vaccinerade. Initiativet att erbjuda kostnadsfria vaccinationer var tänkt att avslutas vid årsskiftet, men på grund av den ökande vaccinationstakten anser Dillner att det är rimligt att fortsätta programmet i ytterligare ett halvår i regioner som ännu inte nått målet.

Vaccination, kombinerat med regelbunden screening, ger i stort sett ett fullständigt skydd mot livmoderhalscancer. Dillner betonar vikten av att kvinnor som inte tagit vaccinet ser värdet i att vaccinera sig, och dessutom påpekar han att de som tidigare vaccinerats med ett äldre vaccin bör överväga att uppgradera till den nyaste varianten för att få ett bättre skydd. Han förklarar att det är viktigt för denna åldersgrupp att få det mest aktuella skyddet mot HPV.

Trots de framsteg som gjorts, finns det fortfarande många kvinnor inom den aktuella målgruppen som valt att inte vaccinera sig. Det behövs ytterligare insatser för att nå ut till dessa kvinnor och övertyga dem om fördelarna med vaccination. Det har också uppmärksammats att det finns en ansvarsfråga kring att adressera hindren för vaccination, både genom att öka medvetenheten och tillgängligheten till vaccin.

I syfte att nå fler unga kvinnor i periferområden, har det också utvecklats kreativa kampanjer som till exempel vaccinering på biografer, vilket syftar till att göra vaccinationserbjudandet mer tilltalande och lättillgängligt. Detta är en viktig strategi för att öka vaccinationstäckningen och bidra till att sprida information om livmoderhalscancer och HPV, samt dess möjliga konsekvenser.

Sammanfattningsvis visar denna nationella vaccinationskampanj och forskningsinsats att det finns betydande framsteg mot att öka vaccinationsgraden bland unga kvinnor i Sverige. Genom att fortsätta erbjuda kostnadsfria vaccinationer och genom olika informations- och tillgänglighetsstrategier, har målet om ökad befolkningsimmunitet och minskat risken för livmoderhalscancer en realistisk möjlighet att uppnås. Det krävs dock fortsatt arbete för att nå ut till de kvinnor som fortfarande tvekar att vaccinera sig, för att säkerställa att alla har tillgång till det skydd som HPV-vaccin erbjuder.

Dela.