Exklusivt innehåll:

”Det är det värsta jag har sett honom göra”

Sebastian Samuelsson inledde tävlingen i Östersunds kyla med att...

Torn riskerar att rasa

Myndigheterna har nu börjat bygga en fem meter hög...

Testosteron ska öka sexlust och ge större muskler: ”Rappakalja”

Svenskarna knaprar kosttillskott som aldrig förr. Försäljningen når ständigt nya rekordnivåer. Under pandemiåret 2020 ökade försäljningen av kosttillskott i hela världen, i Sverige med 6,3 procent. Ökningen fortsatte förra året då svenskarna köpte piller och pulver för nästan sex miljarder, enligt en prognos från branschorganisationen Svensk egenvård.

Så kallad sportnutrition, produkter för muskeltillväxt, uthållighet och återhämtning, har växt dramatiskt. Enligt prognosen såldes sporttillskott för över två miljarder och sportnutrition ökade med 9,4 procent, högst tillväxt av alla kategorier. Mellan 2015 och 2021 ökade försäljningen med nästan 45 procent.

Hit hör en populär kategori av tillskott som ofta kallas ”testoboosters”. MM Sports, en av de större aktörerna med både fysiska butiker och onlineshop, säljer 16 olika tillskott under kategorin ”testosteronhöjare” med namn som ”Devil’s Thorn”, ”Odin test-o-war” och ”Stinger”. Och de är långt ifrån ensamma.

– Den här är en skojarbransch. Reklamen bygger på en önskan att bli bättre, starkare och få ökad potens. Men de här preparaten har inte de effekter som påstås, säger Stefan Arver som är överläkare, androlog och forskare vid specialistmottagningen Anova på Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet.

Foto: Skärmdump/MM Sports

MM Sports säljer även ett paket med tre tillskott från Viking Powers – bolagets eget märke. Med hjälp av kitet utlovas att både testosteron och sexualdrift boostas, muskeltillväxten maximeras, resultaten på gymmet förbättras och dessutom boostas humöret och självförtroendet.

– Det är ren fantasiretorik. Det här är lurendrejeri. Vad jag kan se saknas det helt vetenskapligt underlag för de påståenden man kommer med, säger Stefan Arver.

Han tycker att marknadsföringen är vilseledande och ger sken av att kosttillskotten har läkemedelseffekter.

Stefan Arver poängterar att män som misstänker att de har testosteronbrist ska söka vård i stället.

– Man ska bli ordentligt undersökt och behandla det på riktigt.

Stefan Arver är androlog, forskare och expert på manshälsa. Han kritisk till så kallade ”testoboosters”, som påstås öka testosteron, sexlust och potens, ge större och starkare muskler samt förbättra både humör och självförtroende.
Foto: Andreas Andersson / Karolinska institutet

Varnar för att tillskotten kan ha biverkningar

– Vi avråder fullständigt från alla former av så kallade testoboosters. Det finns ingen evidens för sådana här preparat i idrottssammanhang.

Det säger Toomas Timpka, professor i socialmedicin och folkhälsovetenskap, vid Linköpings universitet. Han leder forskningsgruppen Athletics research center, ARC, vid universitetet och är ordförande för Svensk friidrotts medicinska kommitté.

– Vi accepterar ingen form av testoboostring inom friidrotten. Däremot finns det en klar risk att idrottare som tar sådana tillskott fastnar i dopingtest.

Testosteron och testosteronbrist

De flesta normalviktiga friska män behåller sina testosteronnivåer på en jämn nivå livet ut, åtminstone upp till 80-årsåldern.

Cirka fyra till fem procent av alla män mellan 50 och 70 år har testosteronbrist som skulle behöva behandlas.

Vissa sjukdomar kan påverka testosteronproduktionen. Övervikt är en vanlig orsak till minskade testosteronnivåer, alldeles oavsett ålder. 

Misstänker man testosteronbrist är det viktigt att få en ordentlig utredning, bland annat för att utesluta bakomliggande sjukdomar.

Källa: Androlog Stefan Arver, Internetmedicin.

Toomas Timpka poängterar att man inte kan veta vad dessa tillskott egentligen innehåller.

– Vi har sett exempel på orena tillverkningsprocesser av kosttillskott. Att man tillverkat tillskotten i samma anläggningar där man gör djurfoder. I flera fall har atleter fått i sig tillväxthormoner på detta sätt.

Han tycker att både atleter och vanliga motionärer ska vara restriktiva med kosttillskott.

– Extra testosteron har ingen verkan i kroppen om man har normala nivåer. Istället kan det ha biverkningar, på hjärta och kärl exempelvis.

Professor Toomas Timpka.
Foto: Charlotte Perhammar / Linköpings universitet

Tillskott, även vitaminer och mineraler, ska man bara ta om man gjort en läkarkontroll, tagit prover och faktiskt har påvisat en brist, tycker Toomas Timpka.

– Det finns en naiv syn på kosttillskott. Jag tycker att det är oroande.

Han poängterar det ökande problemet med ätstörningar och ortorexi hos män.

– Man vill se så bra och så frisk ut som möjligt och utnyttjar alla möjligheter.

Viking Power Devil’s Thorn är en av MM Sports bästsäljande ”testosteronhöjare”. En månads förbrukning kostar 249 kronor. Företaget lovar att pillren boostar den kroppsegna produktionen av muskelbyggande testosteron och ger ökad sexlust, välmående, uthållighet och energi.
Foto: MM Sport

I marknadsföringen av vissa preparat hänvisar MM Sports till två studier av bockhornsklöver som ska ha visat sig främja både muskelstyrka, ämnesomsättning och uthållighet.

Stefan Arver har granskat studierna. Han menar att de inte håller tillräcklig kvalitet för att bevisa något alls, och definitivt inte för alla de hälsoeffekter MM Sports använder i reklamen. Han påpekar att även forskare bakom studierna framhåller osäkerhet i resultaten och inte drar samma slutsatser som företaget.

– Det här håller helt enkelt inte. MM Sports argumentation är tunnare än ett par nylonstrumpor i snöstorm, säger Stefan Arver.

Testoboosters inte till för män med brist

Erik Sjöberg, vd på MM Sports, vill inte låta sig intervjuas per telefon. Först skriver han i ett sms att ”Självklart finns det belägg för våra ’påståenden’ men jag personligen kan inte alla detaljer.” Han skriver senare i ett mejl att företaget använder godkända hälsopåståenden för produkten ”Viking Power Devil’s Thorn”.

Enligt Erik Sjöberg säljs testoboosters främst till män över 40 år och målgruppen för testosteronhöjare är inte män med ”allvarliga problem”.

”Vi diagnostiserar inte våra kunder om huruvida de har testosteronbrist eller inte. Är det fastställt att en person har testosteronbrist och doktorn har ordinerat medicin ska personen givetvis använda sig av det!” 

Doping tycker han ”är en sådan komplex fråga kan man inte svara på det med ett enkelt ja eller nej”. Han skriver vidare att: ”Enligt WADA (World Anti-Doping Agency) är vissa ämnen bara förbjudet under tävling, men inte resten av tiden. Vissa ämnen kan vara förbjudna i vissa doser, i vissa sporter, och sen då som sagt under vissa tidpunkter, gör helt enkelt inte att man kan svara på det så.” 

Enligt honom är det främst ”oseriösa aktörer som finns utomlands” som gör sig skyldiga till kontaminerade kosttillskott.

Hur tänkte ni när ni hittade på namnen? ”Odin Test-O-War” exempelvis känns tämligen aggressivt.

”Jag håller inte med om att varumärket eller produktnamnet skulle vara aggressivt, men hur man uppfattar en sak är ju väldigt subjektivt. Varumärket bygger på den nordiska mytologin och tillverkas i Sverige.”, skriver Erik Sjöberg och fortsätter: 

”Det enda krig vi vill uppmuntra/underlätta är det varje person har med sig själv på gymmet och utmaningen i att ta sig till nästa nivå.”

Senast

”Det är det värsta jag har sett honom göra”

Sebastian Samuelsson inledde tävlingen i Östersunds kyla med att...

Torn riskerar att rasa

Myndigheterna har nu börjat bygga en fem meter hög...

Förändringarna i Melodifestivalen – så blir nya programmet

I den stora finalen av Melodifestivalen kommer tolv artister...

Missa inte

”Det är det värsta jag har sett honom göra”

Sebastian Samuelsson inledde tävlingen i Östersunds kyla med att...

Torn riskerar att rasa

Myndigheterna har nu börjat bygga en fem meter hög...

Förändringarna i Melodifestivalen – så blir nya programmet

I den stora finalen av Melodifestivalen kommer tolv artister...

”Det stinker – gör mig så otroligt provocerad”

Janne Andersson har avslutat sin roll som förbundskapten för det svenska herrlandslaget efter att Blågult missade EM och Svenska fotbollförbundet valde att inte förlänga...

Judiska församlingen ställer in gudstjänster

Efter Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober, och det efterföljande kriget i Gaza, har antalet hatbrott mot judar ökat dramatiskt.– Det har blivit...

UNICEF: Gazaremsan den farligaste platsen i världen för barn

FN:s barnorganisation kräver en varaktig humanitär vapenvila: "Att...

Så många unga bor hemma mot sin vilja

Det är Hyresgästföreningen som vartannat år undersöker unga vuxnas boendesituation i Sverige. Med unga vuxna menas personer mellan 20 och 27 år. Rapporten...

JUST NU: Svensk jättekross i VM

Sverige inledde VM i innebandy med en imponerande 20-3-seger mot Slovakien i Singapore. Amanda Delgado Johansson var poängbäst i det svenska laget med fem...

Israels nya plan för Gaza avslöjad

Tidigt på fredagsmorgonen bröts den en veckolånga vapenvilan och striderna i Gaza är åter i gång. Båda sidor skyller på varandra för att pausen...