Exklusivt innehåll:

Turkisk polis dödades i misstänkt kurdisk militant attack

En turkisk polis dödades och två andra personer skadades...

Statistiken som avslöjar Blågults försvarskollaps

Sverige spelar en direkt avgörande match mot Slovenien i...

Man föll från segelbåt – hittades efter stor räddningsinsats

Det var strax efter klockan halv elva på tisdagsförmiddagen...

Typiskt svenskt drickande ökar risken för demens

Hög alkoholkonsumtion är en viktig riskfaktor för våra vanligaste demenssjukdomar Alzheimers sjukdom och vaskulär demens. 

Alkoholmissbruk kan även ge helt egna demensformer. Alkohol står för cirka tio procent av alla fall som debuterar före 45 års ålder. Långvarigt alkoholberoende kan orsaka Wernickes encefalopati. Det är en akut neuropsykiatrisk rubbning till följd av brist på tiamin, vitamin B1 som kan orsaka allvarliga hjärnskador. 

– Patienten behöver ofta vårdas på sjukhus och få injektioner med B-vitaminer, säger alkoholläkaren Sven Andreasson. 

Kan inte lära sig nytt eller komma sånt som just hänt

Tillståndet kan orsaka koma och död. 80 procent av dem som överlever utan behandling drabbas av det kroniska demenstillståndet Korsakoffs syndrom. 

Så mycket är för mycket – i Sverige

I forskningen pratar man om ofta gram alkohol. Vad ett standardglas alkohol är varierar mellan olika länder. I Sverige är det 12 gram motsvarande:

15 cl bordsvin (11-13 procent)

33 cl starköl (5 procent)

8 cl dessertvin

4 cl sprit

I Sverige definieras riskbruk som fler än nio standardglas per vecka för kvinnor och fler än fjorton standardglas för män. Men gränserna omarbetas och ska sannolikt sänkas för män. Alkoholläkaren Sven Andreasson, som arbetar med detta, tycker att gränsen för personer 65+ borde vara sju glas, bland annat eftersom deras hjärnor är känsligare.

Källa: Sven Andreasson, Karolinska institutet

Alkoholen är toxisk för hjärnan, alla effekter är inte kända, men man vet att den förstör nervceller, leder till oxidativ stress och inflammationstillstånd. 

Finns ingen hjärnsäker nedre gräns

Tidigare trodde de flesta forskare att små mängder, ett glas vin om dagen, var bra för hjärta, kärl och hjärna. Men forskningen spretar. Studier som kom i somras visar att redan fyra-fem glas i veckan orsakade förändringar i hjärnan, som sen gav kognitiv försämring i tester. 

 – Vi vet inte om det finns en hjärnsäker nedre gräns. Mitt råd är att vara försiktig med alkohol. I synnerhet äldre, mycket tyder på hjärnan tål mindre med åren, säger Sven Andreasson.

Alkoholdemens är en annan typ av kognitivt svikt som i vissa fall kan överlappa med Wernickes-Korsakoffs. Det berättar Theofanis Tsevis på Karolinska institutet, KI, som forskar om sambandet mellan alkohol och demens.

Forskaren Theofanis Tsevis på Karolinska institutet letar efter objektiva markörer som kan skilja alkoholdemens från andra demenstyper.
Foto: PRIVAT / PRIVAT

Ett av Theofanis Tsevis mål är att hitta markörer, tester, som kan skilja alkoholdemens från andra demenstyper. Dagens tester kan mäta alkoholintag fyra, max sex månader, bakåt. Alkoholintag är erkänt svårbeforskat. Detta eftersom vi tenderar att underskatta hur mycket vi dricker.  

– Det skulle finnas ett stort värde i att hitta en oberoende biomarkör som visar en längre tids alkoholkonsumtion, säger han. 

Dessutom kan drickandet förändras över livet och påverka utvecklingen av andra demenssjukdomar, vilket de också ska studera. 

När blir det farligt för hjärnan

Theofanis Tsevis vill även besvara frågan om det finns en hjärnsäker nivå. Nivåer över 14 standardglas i veckan innebär en viss risk för demensutveckling, visar exempelvis en vetenskaplig studie i BMJ, British Medicial Journal. Ju mer alkohol desto högre risk. En annan studie från BMJ visar att 30 standardglas eller mer i veckan gav högst risk för hjärnförändringar, men även nivåer på 14-21 tredubblade risken.  

Enligt Theofanis Tsevis är alkoholdemens både underbeforskat och underbehandlat. Till skillnad från andra demenstyper kan alkoholdemensens process hejdas – om man slutar dricka i tid. 

– Patienten kan ibland faktiskt till och med förbättras, som att få bättre minne. Därför måste alkoholdemens upptäckas och utredas tidigt. Patienten kan behöva behandling i beroendevården mot drickandet.

Att dricka mycket vid ett tillfälle, bingedrinking, ökar också risken för alkoholdemens.

– Det är typiskt svenskt, nordiskt, att spara allt till helgen. Men att dricka mer än fyra fem glas vid samma tillfälle är en riskfaktor, säger han.

Experterna: Symtom på alkoholdemens

* Alkoholdemens drabbar i regel yngre, under 65 år. Det är ovanligare bland äldre, säker statistik saknas. 

* Män drabbas oftare. Men i takt med ett jämställdare samhälle där kvinnors alkoholkonsumtion blir mer lik mäns är kvinnorna på väg i kapp.

* Svåra störningar i minnesfunktionerna. Dåligt närminne. 

* Även epileptiska kramper och sömnstörningar kan uppträda.

* Andra tecken kan vara att exekutiva funktioner drabbas, att man får svårt att planera, organisera och genomföra aktiviteter och uppgifter.

* Till skillnad från andra demensformer drabbas inte förmågan att förstå och uttrycka sig i tal. 

* Hos vissa kan ses en personlighetsförändring. Omdömet sviktar, hämningar släpper, ångest och depression är vanligare.

* Förstadiet till svår kronisk alkoholdemens, Wernickes encefalopati, ger symtom som akut förvirring, minnesstörning, svårigheter att koordinera ben och armar, balansrubbningar, ögonsymtom och hjärtbesvär. Obehandlad kan den leda till koma och död.

* Korsakoffs syndrom påverkar bland annat det episodiska minnet, man glömmer det som hänt i närtid. I svåra fall hittar patienten oavsiktligt på, fabulerar, sina minnesluckor. Orienteringssvårigheter, svårt att hitta, är vanligt. Man kan inte lära sig nya saker.

Källa: Forskaren Theofanis Tsevis och alkoholläkaren Sven Andreasson

Senast

Turkisk polis dödades i misstänkt kurdisk militant attack

En turkisk polis dödades och två andra personer skadades...

Statistiken som avslöjar Blågults försvarskollaps

Sverige spelar en direkt avgörande match mot Slovenien i...

Man föll från segelbåt – hittades efter stor räddningsinsats

Det var strax efter klockan halv elva på tisdagsförmiddagen...

Netflix beslut om ”Emily in Paris” säsong 3 – här är första bilderna

Livet i den franska huvudstaden rullar på – i...

Missa inte

Turkisk polis dödades i misstänkt kurdisk militant attack

En turkisk polis dödades och två andra personer skadades...

Statistiken som avslöjar Blågults försvarskollaps

Sverige spelar en direkt avgörande match mot Slovenien i...

Man föll från segelbåt – hittades efter stor räddningsinsats

Det var strax efter klockan halv elva på tisdagsförmiddagen...

Netflix beslut om ”Emily in Paris” säsong 3 – här är första bilderna

Livet i den franska huvudstaden rullar på – i...

Japan håller en splittrad statlig begravning för den mördade före detta premiärminister Shinzo Abe

Den kontroversiella statliga begravningen av Japans tidigare premiärminister Shinzo...

Tar nu revansch för fiaskot senast

Solvalla anordnar onsdagens omgång på V86.SportExpressens travexperter Pär Gustafsson och Fredrik Edholm har tittat in i kristallkulan och erbjuder en unik guide till omgången...

Chatta om det nya politiska läget – vad händer nu?

Publicerad 27 sep 2022 kl 09.29Andreas Norlén blev omvald som talman under omröstningen i riksdagen i går. Men vid valet av andre vice talman...

Bråket mellan Telia och Viaplay – det här gäller för dig som drabbas

Det pågår inga förhandlingar mellan Telia och Viaplay med en vecka kvar av tidsfristen. Därmed försvinner snart damallsvenskan, Premier League, sändningarna från världscupen i...

Otroligt: ​​varför vallades får över London Bridge?

Får vallades genom centrala London förra helgen. Ja, du läste rätt. Söndagen den 25 september utövade mer än 1 000 frimän (och damer) i...

JUST NU: Fischer slutar i svenska landslaget

Senast i går spelade Nilla Fischer när Linköping slog Hammarby och därmed hänger på FC Rosengård och Kristianstad i toppstriden. Mittbacken skrev i vintras...

Gaspriset stiger efter gasläcka

På måndagen var gaspriset på den lägsta nivån på tre månader.Prisökningen kommer efter att läckor upptäcks i Nord Stream 2 på måndagskvällen. Även i...