Under klimatförhandlingarna i Baku har Saudiarabien återigen hamnat i fokus för sin kontroversiella roll, där landets hållning beskrivs som att ”hälla olje på elden”. Enligt Sveriges klimatminister Romina Pourmokhtari har Saudiarabiens motstånd mot effektiva klimatåtgärder intensifierats efter Donald Trumps seger i presidentvalet. Detta har skapat ett mer splittrat förhandlingsklimat där det verkar allt svårare att nå gemensamma globala mål för att bekämpa klimatförändringar.

Pourmokhtari uttrycker sin frustration över de nuvarande förhandlingsgrunderna, som hon anser har försämrats dramatiskt. Där tidigare fanns det åtminstone viss möjlighet till kompromisser och samarbete, har det nu gått så långt att det nästan kan beskrivas som katastrofalt. Detta sätt att se på situationen pekar på en oro för att vägvalen som görs av stora oljeproducerande nationer kan sätta hela den globala klimatpolitiken på spel.

Det som faktoriserar situationen ytterligare är den påverkan som ledare som Trump har på den globala politiken. Under hans administration skedde en tydlig reträtt från internationella klimatavtal och åtaganden, vilket i sin tur kan ha uppmuntrat andra länder, särskilt de med stora oljeintressen, att följa efter. Pourmokhtari menar att Saudiarabien drar nytta av detta svaga klimat av förhandlingar för att främja sina egna intressen snarare än att bidra till nödvändiga globala åtgärder.

En annan viktig aspekt i diskussionerna är den ekonomiska beroendeförhållandet mellan många länder och fossila bränslen. Länder som Saudiarabien har en stark ställning på den globala energimarknaden, vilket gör det svårt för dem att avvika från en oljeberonde ekonomi. Detta leder till en konflikt mellan kortsiktiga ekonomiska intressen och långsiktiga mål för hållbarhet och klimatåtgärder.

Pourmokhtari och andra klimataktivister påpekar också att den ökade intensiteten av klimatkrisen innebär att vi inte har tid att vänta på förändringar eller att förhandla fram idealiska situationer. Det finns ett akut behov av snabba och effektiva åtgärder för att hantera de tydliga hoten som klimatförändringarna medför. Den nuvarande situationen med Saudiarabien som aktivt motarbetar framsteg är av yttersta vikt att adressera, anser klimatminister Pourmokhtari.

I slutändan anser Pourmokhtari att det är nödvändigt för den internationella gemenskapen att enas och ställa krav på länder som Saudiarabien för att uppnå en mer hållbar och klimatsmart framtid. Klimatförhandlingarna är en arena där dessa spänningar och utmaningar kan adresseras, men det kräver en gemensam vilja att konfrontera och övervinna dessa hinder för att nå framgång i kampen mot klimatförändringar. Det är avgörande att kollektiva åtgärder prioriteras över nationella intressen för att säkerställa en bättre framtid för kommande generationer.

Dela.