Exklusivt innehåll:

Succén fortsätter – tionde raka segern

Färjestad fortsätter att visa upp imponerande prestationer inför slutspelet...

Rapport: Grupperna som hjälper gängen

Brottsförebyggande rådet, Brå, har nu gjort en studie av...

Elisas ord om omtalade ”juckvideon”: ”Det är bara jättekul”

Elisa Lindström är en av de som står för...

Alex Hermansson om anledningen till beslutet bakom SVT-avhoppet

Man skulle annars kanske kunna tro att Alex Hermansson inte gör annat än att slå bakåtvolter och stå på händer på fritiden, men just nu är det tydligen en stor motorcykel i lego (märkt 18+) som håller honom sysselsatt. Det är lite som terapi eller massage för hjärnan, menar han, även om byggsessionerna med den treårige sonen inte alltid blir lika harmoniska som lego-egentiden.

– Han är i övergången mellan Duplo och smålego och blir ofta sur när vi ska leka, för han är inte så duktig på småbitarna än, och då blir han arg. Det är en frustrerad fas, säger Alex som behöver all erfarenhet han kan få på lego-fronten just nu. 

För inte alltför längesen sa han upp sig från SVT, och i sin nya frilanstillvaro så ska han i början av november vara konferencier och guide i samband med Lego Festival of Play som pågår under höstlovet på Friends Arena i Stockholm.

– Det är världspremiär för det här eventet, och jag ska liksom lotsa besökarna genom den här upplevelsen. Det kommer bli tävlingar, artistframträdanden och meet and greet.

Med tanke på din bakgrund i familjeunderhållning så inbillar jag mig att du tycker det är viktigt att vuxna och barn får göra saker tillsammans?

– Ja, och lego är ju något som alla, oavsett ålder, kan förenas i. Det är enkelt. Det finns inga regler. Alla förstår. Alla kan vara med. Plus att det inte är digitalt. Jag tror det är bra att få varva ned och bara skapa med händerna.

Alexander Hermansson är främst känd som barnprogramledare och är bekant för den yngre publiken.

Foto: Urszula Striner/SVT

Alexander Hermansson tror att den tuffa tiden har gjort honom ”mörkare”.

Foto: Pontus Lundahl / TT NYHETSBYRÅN

Men det här med att du sagt upp dig från SVT. Vad ledde fram till det?

– En kompott av olika saker: Jag hade varit där i nio år, och har märkt hur mitt inflytande hos barn, men även vuxna, växte under de åren. När jag sen hörde hur mobbning och psykisk ohälsa ökar och kryper ned i åldrarna, då kände jag att jag ville göra något med den megafon jag fått. Jag kände att jag ville göra skillnad och jobba med antimobbning, vilket gav mig den sista knuffen för att våga säga upp mig.

Du har kanske inte varit så sugen på vuxen-tv heller?

– Jag skulle nog kunna vända mig till tonåringar, men inte bara vuxna. Mitt inre barn är så pass intakt att jag nog vill fortsätta jobba mot en yngre målgrupp.

Ja, du är ju så otroligt rörlig och har dessutom ett lite pojkaktigt utseende. Är du Sveriges svar på Tom Holland?

– Hahaha, vilken komplimang.

– Nej, men jag har ofta tänkt på att både min insida och utsida är så unga. Folk tappar ofta hakan när jag säger att jag snart är 32. För bara några år sen behövde jag faktiskt visa leg för att köpa energidryck. Jag skämdes ihjäl. Det är väl 15-årsgräns på det?

– Så en del av mig tycker att det är lite kul, medan en annan känner att kan jag inte bara få uppfattas som vuxen någon gång?

Barnen vill säkert ha kvar dig på sin planhalva. Törs man hoppas på en comeback i ”Sommarlov”?

– Jag vågar inte lova något, men ”Sommarlov” är mitt absoluta favoritprogram, så där är dörren knappast stängd.

Det måste vara surrealistiskt att stå där på sommaren inför alla jublande ungar?

– Ja, lite overklighetskänsla. Jag är oändligt tacksam att jag får lov att vara i de skorna. Det är jättehäftigt och beroendeframkallande, så klart. Det blir ju väldigt tyst när säsongen är slut.

2015 tävlade Alexander Hermansson i ”Let’s dance”.

Foto: OLLE SPORRONG

Alexander Hermansson dansade med Jeanette Carlsson i TV4:s ”Let’s dance”.

Foto: OLLE SPORRONG

Men nu ligger fokus på antimobbning. Visst var du själv en mobbare i skolan? Hur då?

– Ja. Det var i form av blickar, gester, kommentarer, utfrysningar och grupptryck överlag. Jag minns absolut hur lärare kunde skälla ut oss. Men jag och mina vänner tyckte att det bara var på skoj och att mobbning var det som man ser på film när man slåss, tar sönder saker eller spolar ned någon mössa. 

– Just därför vill jag nu få unga att förstå det som jag själv inte förstod: Att det krävs mycket mindre än så för att såra. Men jag vill också inspirera unga till att titta inåt: Varför skämtar jag på andras bekostnad? Varför är jag så här kaxig och hård?

– Nästan alla som pratar om mobbning gör det utifrån att de har varit mobbade. Men jag har inte träffat någon som säger att jag var en mobbare, vad gör jag av detta?

Om jag förstått rätt, så vill du även lyfta in sociala medier i detta?

– Ja, spelplanen för att vara elak mot någon har ju blivit helt gränslös. Det går inte längre att stänga in sig på sitt rum, utan man kan alltid bli nådd eller utsatt för mobbning.

– Men det handlar också om hur mycket på nätet gör att man jämför sig och känner sig otillräcklig. Det är något jag själv känner att jag fortfarande kämpar med. Det gör säkert många andra vuxna också.

Känner du att du i alltför hög grad har gjort saker för likes ibland?

– Det skulle jag definitivt säga. Det är väl en balansgång hela tiden, och man får väl se till att fråga sig själv varför man lägger ut just den här bilden. Vad vill jag bidra med?

Så hur står det till med ditt mående? För några år sen berättade du om en panikångestattack då du ställt dig på balkongen, kippat efter luft, samtidigt som din dåvarande fru försökte lugna dig.

– Det var ett tag sen. Men jag skulle säga att det var utmattningssymptom som boostades av trycket från det offentliga livet, som ledde fram till det. Allt kom så plötsligt och i ganska ung ålder, vilket gjorde det svårt att navigera i allt.

Så hur lärde du dig att göra det?

– Det handlade om att hantera det offentliga livet. De flesta som är offentliga har ju vuxna som målgrupp, och de gör inte lika mycket väsen av sig. Men är man, via tv-rutan, kompis med alla barn i hela landet, då kommer alla gärna fram. Det blir ett helt annat tryck. En annan sits.

– Sen vill jag inte klaga. Det är också världens finaste sits. Men det har ju ett pris. Så i början av den tiden fick jag lära mig att man inte måste ha max energi och göra en volt vid varje möte på gatan. Det är okej att vara tråkig: De kommer antagligen bli lika nöjda, och du kommer att hålla bättre.

Samtidigt så verkar livet ha varit intensivt på många sätt för dig? Det är inte bara jobbet och offentligheten, utan förra året gick du även igenom en skilsmässa.

– Det har varit en stor livsomställning. Jobbet förändrades, hela familjesituationen förändrades, jag flyttade in i en ny lägenhet, och så är jag småbarnspappa på det. Det har varit tufft. Verkligen. Men jag försöker ta en dag i taget.

Efter sex år som gifta bestämde sig Alexander och Caroline Hermansson för att gå skilda vägar i mars tidigare i år.

Foto: Karin Törnblom / IBL

Vad har varit ditt stöd genom allt?

– För mig har det varit viktigt att luta mig mot vänner som ser mig för den jag är, bortom alla projekt och tittarsiffror. Sen träning. Jag har alltid tränat, men mest för att det varit kul eller för att jag har velat ha en viss fysik. Nu har det verkligen övergått till att jag tränar för att jag mår bättre av det.

Har du hittat tillbaka till vardagen igen?

– Ja, men hyfsat. Jag har väl fått tvinga mig att hitta på lite grejer då jag har tid över och är själv. Tagit upp lite gamla intressen. Jag ritar och målar tavlor. Håller på att ta MC-kort! 

Är du mogen att börja dejta igen då?

– Jag har väl under ett tag nu trivts ganska bra i att vara själv, och det har jag nog aldrig riktigt gjort tidigare. Jag har alltid sökt mig till och trivts väldigt bra med att vara i ett förhållande. Trivts väldigt bra som make. Men den senaste tiden har det varit skönt att landa lite, läka och växa in i mina egna skor. Sen håller jag väl sakta men säkert på att bli redo för att dejta igen.

Du och Carro träffades ju via kyrkan. Kan det kännas lite svårare att gå skilda vägar då?

– Jo, men det skulle jag säga. Bibeln pratar ju om äktenskapet, och hur det är en bild av Gud och människan. Så absolut kan det vara känsligare med skilsmässor i kristna kretsar.

Jag tänker också att det kanske är svårare när man typ är tv-föräldrar för en hel nation av barn?

– Så är det ju. Det har varit väldigt speciellt. Det är typ två år sen vi gick skilda vägar, och det kommer fortfarande fram barn till mig som undrar var Carro är eller varför hon inte är med mig. De tror att vi är ett par. Men jag brukar försöka ducka den frågan lite snyggt. Men det är svårt när man, som du sa, är tv-föräldrar eller barnvakter för hela landet.

– Sen är vi fortfarande väldigt goda vänner och vill varandra allt det bästa. Det är jag jätteglad över.

Tror du att alla dessa erfarenheter har förändrat dig?

– Definitivt. Genom hela mitt liv så har jag känt mig, inte som en clown, men kanske som en gycklare? Jag har varit otroligt lättroad, positiv och älskat att underhålla. Jag har inte varit med om så mycket jobbigt. Men förändringen senaste åren har gjort att jag fått ett annat djup eller tyngd i min personlighet. Jag tror att jag kan vara lite mörkare nu. Det kanske låter konstigt. Men jag är nog mycket mer seriös och allvarlig än tidigare.

Betyder det att du kommit fram till vad du vill med livet?

– Vad ska jag säga? Förr hade jag väldigt många visioner och drömmar. Jag hade nästan bestämt hur livet skulle se ut, och en del av de där drömmarna lyckades jag ju också uppnå. Det är jag glad och tacksam över. Men idag bär jag lite på känslan att saker aldrig riktigt blir som man tänkt sig, och att jag måste försöka vara mer närvarande i nuet.

Du har inga drömmar kvar?

– Svår fråga.

Det skulle vara motorcykelkörkortet då…

– Haha. Nej, i dagsläget så är det nog så att jag håller på och söker efter nya drömmar. 

Alex Hermansson

Ålder: 31


Bor: Malmö. Född i Huddinge utanför Stockholm.


Familj: Sonen Hiro, 3, från äktenskapet med Caroline.


Bakgrund: Slog igenom med filmer på Youtube, och bildade 2010 extremsportgruppen Rackartygarna som bland annat tävlade i ”Talang” 2014. Samma år värvades Alex till SVT där han synts i program som ”Sommarlov” eller ”Fredagkväll med Alex”. ”Fixa bröllopet” som han gjorde med dåvarande hustrun Caroline belönades 2019 med en internationell Emmy i barnkategorin. Nu har Alex sagt upp sig från sin SVT-tjänst för att främst föreläsa om mobbning.


Aktuell: Som konferencier och guide för Lego festival of play som arrangeras I Friends Arena 3-5 november. Eventet inkluderar uppbyggda temavärldar, lek, musik (bland annat Theoz och Dolly Style) samt olika tävlingar.

Senast

Succén fortsätter – tionde raka segern

Färjestad fortsätter att visa upp imponerande prestationer inför slutspelet...

Rapport: Grupperna som hjälper gängen

Brottsförebyggande rådet, Brå, har nu gjort en studie av...

Elisas ord om omtalade ”juckvideon”: ”Det är bara jättekul”

Elisa Lindström är en av de som står för...

Missa inte

Succén fortsätter – tionde raka segern

Färjestad fortsätter att visa upp imponerande prestationer inför slutspelet...

Rapport: Grupperna som hjälper gängen

Brottsförebyggande rådet, Brå, har nu gjort en studie av...

Elisas ord om omtalade ”juckvideon”: ”Det är bara jättekul”

Elisa Lindström är en av de som står för...

”Jag hoppas han blir glad när han vaknar”

Kristoffer Olsson spelar en viktig roll i FC Midtjylland...

Thailands nya plan för cannabis: Ska förbjudas

Det var den 9 juni 2022 som Thailand, som första land i Asien, avkriminaliserade cannabis för så kallad ”rekreation”. Det gällde både odling, innehav,...

Marcus och Martinus tröttnade: ”Vi är inga problemskapare”

Redan innan den femte och sista deltävlingen är i hamn är Marcus och Martinus Gunnarsen, 22, favorittippade till att bli Sveriges bidrag i Eurovision...

Blev årets komet – chockade spelarna

På Halmstadtravet hölls den första V75-omgången utan barfotaförbud, vilket ledde till att favoriterna avlöste varandra under tävlingarna. Men i lopp nummer fem överraskade 21-åriga...

Politikern Søren Pape Poulsen är död

Danmark Publicerad 2 mar 2024 kl 17.38, uppdaterad kl 17.44Partilederen for Det Konservative Folkeparti, Søren Pape Poulsen, har dött.Han blev 52 år gammal, rapporterar...

Gustafssons vågade skämt om Carl Philip i Melodifestivalen

Kronprinsessan Victoria hyllas som drottningStorasyster kronprinsessan Victoria kommer dock vara en del av lördagens Melodifestival. Hon besjungs nämligen som ”drottning Victoria” av Elecktra som...

Spansk turistgrupp våldtagen i Indien

Denna artikel publicerades ursprungligen på spanska En spansk turist...