Exklusivt innehåll:

Polisbil och taxi i krock

Olyckan inträffade vid 21.12 på lördagskvällen. En polisbil ute...

De går vidare till final i årets Melodifestival

På lördag den 9 mars är det dags för...

Finska stjärnan pekas nu ut: ”Han är fruktad”

Iivo Niskanen är en finsk skidåkare som är känd...

Aron Flams svar – efter Bianca Kronlöfs ord i SVT

Förra året riktade skådespelerskan och komikern Bianca Kronlöf hård kritik mot sina manliga kolleger efter att SVT sänt dokumentärserien ”Persona non grata” om komikern Soran Ismails liv efter att han anklagats för våldtäkt och övergrepp 2017.

I flera uppmärksammade inlägg på Instagram kritiserade Kronlöf att programmet fokuserade på Ismails liv efter anklagelserna i stället för de kvinnor som anmält honom.

– Hej Soran. Det gör mig så jävla ledsen att se hur dåligt du mått och fortfarande verkar må. Men mitt i programmet så måste jag stänga av för att jag bokstavligt talat håller på att kräkas. Hela min kropp reagerar, sa Kronlöf i en uppmärksammad video som hon publicerade på Instagram. 

I videon vänder hon sig också mot männens ordval i dokumentären. 

– Mitt illamående börjar när Özz (Nûjen), Måns (Möller) och Kristoffer (Appelquist) kommer in. Alla ni distanserar er från vad som faktiskt hänt här genom att använda ord som ”det där”, ”metooad”, ”grejen efteråt”. Prova att använda de rätta orden. När du blev anklagad för flera sexualbrott, bland annat våldtäkt av flera olika kvinnor som inte känner varandra – då går det inte att distansera sig längre.

”Det är rätt ord”

Aron Flam ger sig nu in i debatten tillsammans med psykiatrikern David Eberhard.

I ett videoklipp på Youtube kommenterar och ifrågasätter duon Bianca Kronlöfs ord i SVT:s ”Min sanning” som sändes i slutet av januari, ett program som mycket kom att handla om kritiken mot komikerkåren.

Flam och Eberhard kritiserar Kronlöfs uttalande på Instagram om att ”metooad” är fel ord att använda gällande fallet med Ismail – då det rör en anklagelse om våldtäkt.

– Du måste erkänna, det är klart att det kan ske en våldtäkt och så finns det inte tillräckligt med bevis för att polisen lägger ner förundersökningen, säger Flam till Eberhard i videon.

– Absolut, absolut. Jag säger inte att killen inte skulle kunna ha gjort det här, men så ser rättsystemet ut. Då kan man inte börja kräva att han ska prata om våldtäkt, utan han får prata om ”metooad”, det är rätt ord, svarar Eberhard.

Anklagas för lögn

I SVT berättar också Bianca Kronlöf om sin upplevelse från hennes medverkan i TV4:s succéprogram ”Parlamentet”. På frågan om hon själv någon gång råkat ut för nedvärderande behandling av sina komikerkolleger svarar Kronlöf programledaren Anna Hedenmo:

– Tystanden är svårare att prata om.

– Första gången jag skulle vara med i ett humorprogram på tv så får man liksom färdigskrivna skämt och så vill jag inte säga dem, jag vill säga mina egna skämt, och så är alla de backstage äldre etablerade män.

Något som Aron Flam kallar en lögn. 

– Alla bakom scenen är kanske etablerade. Men dom är inte män, de behöver inte vara äldre, säger han bland annat.

– Alla får de där skämten som är färdigskrivna.

”Vi raljerar”

David Eberhard säger att han förstår att duons kommentarer i videon kan uppfattas som raljant.

– Det är klart vi raljerar, hela formen för den här produktionen är att vi raljerar. Så det är meningen. Vi tittar ju på ett program som vi på förhand tror att vi har anledning att ifrågasätta, annars skulle vi inte titta, säger han och fortsätter:

– Det är väl ”fine” för Aron som komiker, men jag har fått höra att jag inte får för jag har ett annat yrke. Men det är hela formen, det är någon form av ”roast”.

En ”roast” är en form av underhållning där ett antal personer häcklar en individ inför publik. En ”roast” är dock ämnad att också hylla personen, samtidigt som man driver med denne, och den som ”roastas” är medveten om vad som ska ske. 

Enligt David Eberhard är meningen med duons videor att ifrågasätta människor med makt.

– Vi gör detta, i mitt fall – jag ska ju inte svara för Aron, för att Bianca Kronlöf är en människa som har en otrolig plattform som står tämligen oemotsagt i en världsbild som jag menar inte stämmer överens med verkligheten. Det här är vårt sätt att påttala en del av de sidorna på ett skämtsamt sätt.

Kan du ge något exempel på vad det är som inte stämmer med verkligheten?

– Det är gör vi ju i reaktionsvideon. Till exempel när hon kommenterar Soran Ismail-dokumentären och gör ett Instagraminlägg som får två miljoner tittare, där hon påstår att de här männen använder fel ord, för de skulle använda ordet våldtäkt. När det är helt uppenbart att förundersökningen las ner – då är ju inte rätt ord våldtäkt, säger Eberhard.

Expressen har sökt Bianca Kronlöf och Aron Flam för en kommentar.

Senast

Polisbil och taxi i krock

Olyckan inträffade vid 21.12 på lördagskvällen. En polisbil ute...

De går vidare till final i årets Melodifestival

På lördag den 9 mars är det dags för...

Finska stjärnan pekas nu ut: ”Han är fruktad”

Iivo Niskanen är en finsk skidåkare som är känd...

Larm om smällar

Publicerad 2 mar 2024 kl 20.47”Ett stort antal personer”...

Missa inte

Polisbil och taxi i krock

Olyckan inträffade vid 21.12 på lördagskvällen. En polisbil ute...

De går vidare till final i årets Melodifestival

På lördag den 9 mars är det dags för...

Finska stjärnan pekas nu ut: ”Han är fruktad”

Iivo Niskanen är en finsk skidåkare som är känd...

Larm om smällar

Publicerad 2 mar 2024 kl 20.47”Ett stort antal personer”...

2,5 timmar – så lång tid tar förvandlingen till Elecktra

Att få Robin att bli Elecktra vet vi tar...

Succén fortsätter – tionde raka segern

Färjestad fortsätter att visa upp imponerande prestationer inför slutspelet i SHL. Laget har nu vunnit tio raka matcher, och senaste segern kom mot bottenlaget...

Rapport: Grupperna som hjälper gängen

Brottsförebyggande rådet, Brå, har nu gjort en studie av möjliggörare i statlig, kommunal och privat sektor.En möjliggörare är någon som missbrukar sin anställning eller...

Elisas ord om omtalade ”juckvideon”: ”Det är bara jättekul”

Elisa Lindström är en av de som står för dörren att äntra Melodifestivalens final via det nya kvalupplägget som avgörs i Karlstad på lördagskvällen.–...

Fartyg som tidigare träffats av Jemens Houthi-rebeller sjunker i Röda havet

Fartyget är det första förlorade som förstördes helt...

”Jag hoppas han blir glad när han vaknar”

Kristoffer Olsson spelar en viktig roll i FC Midtjylland när laget krossar Viborg med 5-1 och är en del av titelstriden i den danska...

Thailands nya plan för cannabis: Ska förbjudas

Det var den 9 juni 2022 som Thailand, som första land i Asien, avkriminaliserade cannabis för så kallad ”rekreation”. Det gällde både odling, innehav,...