Exklusivt innehåll:

JUST NU: Flera personer döda efter hissolycka

Vid 09.43 på måndagsmorgonen kom larmet om en arbetsplatsolycka...

Wibergs trauma under förlossningen: ”Skam”

Pernilla Wiberg drabbades av förlossningsdepression efter att hon fick...

Åsa Ingrossos vändning i livet –när hon träffade Emilio: ”Gick inte att stå emot”

Inne på Scarpetta är belysningen dämpad, i taket hänger lyktor i dova färger och väggarna bryter av i cerise. Precis innanför restaurangens gröna port tittar en gigantisk giraffstaty fram, den har importerats hela vägen från Italien. 

Det handlar om detaljerna menar Åsa Ingrosso, 47. Hon beskriver den Medelhavet-inspirerade restaurangen som sin ”bebis”. I vanliga fall tar nämligen Åsa och maken Emilio Ingrosso, 56, alla slutgiltiga beslut tillsammans, men på Scarpetta på Drottninggatan i Stockholm har hon bestämt inredningen själv och bakom varje liten detalj finns det en tanke.

Åsa Ingrosso var egentligen i färd med att skapa sitt eget skomärke men när hon träffade Emilio slog de ihop sina talanger – Åsas inredningskunskaper och Emilios matlagning. I dag driver de fyra restauranger tillsammans, två i solparadiset Palma på Mallorca och två i Stockholms city: La Perla och Scarpetta.

Åsa och Emilio Ingrosso gifte sig 2015 på Mallorca och har sitt hem i Palma, samt en övernattningslägenhet i Vasastan i Stockholm. 

Vanligtvis pendlarna makarna tillsammans mellan Spanien och Sverige men under pandemin och i samband med ett späckat schema går det inte alltid att få ihop. När Expressen träffar Åsa Ingrosso inne på Scarpetta i Stockholm är Emilio kvar på Mallorca.

Hur känns det när ni är ifrån varandra?

– Skitsvårt faktiskt, det är jättejobbigt. Vi säger ju varandras meningar. När man har varit tillsammans ett tag och man verkligen känner varandra utan och innan, då tänker man varandras tankar. Så det känns faktiskt som att jag är lite halv. Jag vill gärna bolla med Emilio och han med mig. Tillsammans kommer vi alltid fram till vårt egna beslut, vi är väldigt måna om varandra. Så att stå själv här och göra alla grejer, det är inte lika kul. Det är roligare när han är med.

Hur hanterar ni det?

– Vi ringer en jäkla massa telefonsamtal och FaceTime.

Makarna Ingrossos första Stockholmsrestaurang: La Perla öppnade i samband med att coronapandemin svepte in över världen. Trots det har restaurangen blivit en succé och den som vill boka ett bord kvällstid kan få vänta länge.

– Det kändes som att komma hem, säger Åsa Ingrosso om första mötet med maken Emilio.

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Trodde du att det skulle gå så bra som det har gjort?

– Nu ska man ju egentligen vara svensk och säga nej, men vi visste ju det nästan. Vi gjorde en liten marknadsundersökning på Mallorca. Då insåg vi att ”herregud vi skulle kunna öppna så många fler restauranger och vi skulle ändå ha en lång väntelista varje kväll”, säger hon och fortsätter:

– Så vi var ganska säkra på att det skulle bli så pass bra som det blev. Sen hade vi kanske inte väntat oss att det skulle komma restriktioner bara dagar efter vi hade öppnat.

För många i branschen har de senaste åren varit tuffa. 

– Vi är ju lyckligt skonsamma från det värsta, som många har upplevt, berättar Åsa.

På La Perla är det klädkod som gäller, vilket innebär att gästerna behöver vara något uppklädda för ett besök på den lyxiga restaurangen. 

– Vi har blivit något av en firar-restaurang, vi har haft frierier, årsdagar och bröllopsdagar. Vi har haft väldigt mycket sådant. Och jag tror att det kan vara en av anledningarna till att vi har klarat oss så pass bra.

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

”Det gick inte att stå emot”

När Åsa och Emilio Ingrosso träffades för första gången för drygt tio år sedan sa det bara ”klick”.

– Det var fint. Det kändes som att komma hem. Det gick inte att stå emot, det har varit otroligt passionerat sedan dag ett verkligen, och är fortfarande, berättar Åsa.

Emilio Ingrosso var tidigare gift med artisten och tv-profilen Pernilla Wahlgren, 54, och tillsammans har de barnen Oliver, Bianca och Benjamin Ingrosso. Både Bianca och Benjamin har valt att göra karriärer i offentligheten och är i dag några av Sveriges mest kända profiler. 

Hur var det att komma in i den här jättekända familjen?

– Barnen var ju inte så supermega-kända då så det var ganska enkelt. Så nej det var inget konstigt utan kändes väldigt naturligt.

Småländska Åsa Ingrosso har barnen Anton och Lina sedan en tidigare relation och både hennes och Emilios barn bor i Sverige medan makarna Ingrosso har sin bas på Mallorca. Hur familjen får ihop hela livspusslet har de egentligen ingen plan för.

– Jag vet inte, vi bara kör. Det finns nog ingen riktigt bra strategi vi bara gör det som behövs för stunden. Sen tror jag att vi alla förstår varandra väldigt bra, att ”jag ska göra det nu så då går inte det”, säger Åsa Ingrosso och fortsätter:

– Man tar de stunderna som går. Sen pratar vi väldigt mycket i telefon och messar till varandra. Man hör av sig och kollar så att alla mår bra.

När de väl får tid över ser de alltid till att planera in något tillsammans.

– Ja, det gör vi alltid. Det blir middagar. 

Åsa och Emilio Ingrosso har medverkat kort i succéserien ”Wahlgrens värld” i samband med att de har träffat Bianca Ingrosso, som tidigare varit realityseriens huvudperson tillsammans med sin mamma Pernilla Wahlgren.

Åsa och Emilio träffades och gnistor sprakade.

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Erbjudanden om eget tv-program

Även makarna Ingrosso har fått en del egna tv-erbjudanden.

– Det har varit så mycket konstiga saker, en del är ju så tokigt att man absolut inte vill göra det. Men vi har fått lite förfrågningar om att göra ”Ingrosso- tv” och sådana saker. 

– När vi fick frågan så tänkte vi faktiskt tanken men kände sen att nej vi vill nog vara lite mer privata. Jag är inte helt bekväm med att lämna ut hela min person på det sättet, jag tror att jag vill behålla lite själv. 

På Instagram har Åsa Ingrosso en följarskara på nära 130 000. De får ta del av hennes exklusiva stil i både kläder och inredning, men också hennes vardag. 

Åsa Ingrosso har inte heller några problem med att säga exakt vad hon tycker – då och då ryter hon ifrån mot elaka kommentarer i sociala medier.

– Alla tycker om fantasibilden av en stark framgångsrik kvinna tills hon faktiskt tar sin plats och höjer sin röst. Då anses hon plötsligt som hård, bitchig och för mycket. Det finns fortfarande en bild av att en kvinna ska vara snäll, söt och framför allt tyst i många situationer och jag kanske inte alltid är det. Jag skräms inte att framföra mina åsikter på ett sakligt och korrekt sätt. Många kan nog därför uppleva mig som ett hot. Även om jag gör det med respekt så vill jag verkligen stå upp för mig själv. 

Hur upplever du att du blir bemött när du säger något som kanske är obekvämt att höra?

– Nej men jag kan nog framstå som väldigt tuff och hård.. Jag älskar verkligen starka kvinnor, det är det coolaste som finns: Gå ut och ta för er. Jag älskar det, jag tycker det är skithäftigt.

– Vi är så jäkla bra, mycket bättre än vad vi vågar tro många gånger. 

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Åsa Ingrosso förklarar att hon alltid har haft det i sig – att våga säga vad man tycker och våga säga ifrån även när det blir besvärligt.

– Vi har fått lära oss sen dagis att flickor ska vara varma omtänksamma och framför allt inte bossa. Det är helt okej att en man gör det, men när en kvinna gör det kan hon nog framstå som lite besvärlig och kall. Man säger aldrig att en man är stark. Han är bara man. Tänk om vi kunde få vara bara kvinnor när vi säger vår tydliga åsikt. 

– Jag backar inte för det jag tycker är rätt eller fel, jag ställer krav och sätter gränser.

Lediga tiden tillsammans på Mallorca

Dagarna i både solparadiset Mallorca och det kyligare Stockholm innefattar en hel del arbete för Åsa och Emilio Ingrosso, speciellt i samband med att de bygger nya restauranger.

– När vi bygger något nytt är det det vi håller på med. Planeringstid. Men tiden däremellan kan vi ha det ganska bra och nästan leva som att vi är på semester. Vi kan åka till stranden och bada och göra alla såna saker. Det behövs också. 

Men den senaste tiden har tempot varit högt och det ser ut att fortsätta så.

– Nu är det så mycket roligt på gång, stora grejer. Vi väntar lite svar på en del saker, och andra saker ska vi precis sätta i gång med. 

När paret får en ordentlig paus härnäst är svårt att säga men Åsa Ingrosso tror att det kan bli lite ledig tid i augusti.

– Då måste vi nog åka i väg någonstans. Då ska vi nog göra det, en riktig långresa och bara stänga av allt. Man är rätt trött faktiskt när man har kört på så här. Att bygga en restaurang är tufft.

”Vi brusar upp i kaos i två minuter”, berättar Åsa Ingrosso.

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Men den starka känslan av att vilja skapa något har Åsa och Emilio Ingrosso gemensamt. Som en eld som inte går att stoppa, den måste få brinna ut.

– Vi brinner så, både Emilio och jag, så när det är något är det svårt att stoppa för det brinner inifrån. Det är en längtan efter att få skapa och tillverka saker. Det är en otrolig energi som bara skriker efter att få komma ut.

Paret delar även ett hett temperament, men Åsa Ingrosso menar att det går över lika fort som det bubblar upp.

– Vi brusar upp i kaos i två minuter och sen vänder vi oss bort och glömmer bort vad vi tjafsade om. Så är det verkligen. Det går över väldigt fort och ingen av oss är långsint. Men vi kan verkligen explodera båda två. 

Framöver har Åsa och Emilio Ingrosso planer på att tillbringa mycket tid i Sverige, i alla fall i sommar.

– Kanske inte hela sommaren, men det kommer att vara mycket tid här, säger Åsa Ingrosso.

Senast

JUST NU: Flera personer döda efter hissolycka

Vid 09.43 på måndagsmorgonen kom larmet om en arbetsplatsolycka...

Wibergs trauma under förlossningen: ”Skam”

Pernilla Wiberg drabbades av förlossningsdepression efter att hon fick...

Fem raka – doldisen är landets hetaste kusk

I lördags visade en kusk upp stor dominans på...

Missa inte

JUST NU: Flera personer döda efter hissolycka

Vid 09.43 på måndagsmorgonen kom larmet om en arbetsplatsolycka...

Wibergs trauma under förlossningen: ”Skam”

Pernilla Wiberg drabbades av förlossningsdepression efter att hon fick...

Fem raka – doldisen är landets hetaste kusk

I lördags visade en kusk upp stor dominans på...

Häktas för mordet på Milo, 13

Det var i september som larmet inkom från en...

Golden Globe-nominering till Skarsgård

Alexander Skarsgård kan få sin andra Golden Globe. Hollywoodsvensken fick priset för bästa biroll redan för sex år sedan för miniserien ”Big little lies”....

Extremhögern är redan en del av den europeiska mainstreamen

De åsikter som uttrycks i denna artikel är...

Är tillbaka i landslaget – efter tuffa petningen

Daniela de Jong skadade sig i en handfraktur under en match mot Kamerun och kommer nu missa resten av VM. Förbundskapten Tomas Axnér har...

Ny avrådan: Skriv inte ut Ozempic för viktnedgång

Läkemedelsverket har analyserat förskrivningen av diabetesläkemedel och konstaterat att antalet patienter utan historik av diabetes som fått läkemedlen utskrivna har ”ökat kraftigt” sedan 2021.–...

Iran anklagar svensk EU-diplomat för att ha konspirerat med Israel

Floderus ställs inför rätta för "korruption på jorden",...

Lovar gott inför fortsättningen

Tre spelare i Veckans lag och fyra bubblare har utmärkt sig under den gångna veckan. Målvakten Emil Kruse från Oskarshamn har stått för en...