Exklusivt innehåll:

Norska kängan: Tackar nej till pengar från Sida

I samband med att Sverige valde att pausa de...

Israel hotar att dra sig ur Eurovision

Enligt det israeliska public service-bolaget KAN handlar...

Aschbergs nobb till SVT efter succén ”Diskutabelt”

Den 31 december 1987 började TV3 sändas i Sverige – det kom att bli början på slutet för det statliga svenska tv-monopolet.

Visserligen hade man redan kunnat se internationella kanaler genom kabelnät men plötsligt hade vi också kommersiell tv på svenska. Sändningarna skedde dock från London som ett sätt att kringgå lagstiftningen som fanns här.

I början var det få som kunde titta men redan 1989, när TV3 började sända via en annan satellit, kunde fler svenskar få in kanalen. Enligt boken ”Tusen svenska klassiker” skedde samtidigt två saker som verkligen satte TV3 på kartan.

Det första var att man köpte rättigheterna till hockey-VM.

– Det var en stor grej. De snodde hockey-VM från SVT, berättar Robert Aschberg.

Det andra var att man började sända debattprogrammet ”Diskutabelt”.

Idén kom från TV3:s grundare Jan Stenbeck – han ville göra en svensk version av amerikanska ”The Morton Downey Jr show”, en rejält stökig pratshow med en kedjerökande programledare.

Helt nytt för den svenska publiken 

Stenbeck ville att Robert Aschberg, som då var tidningsjournalist, skulle leda programmet.

– Jag vet inte varför, han kände det i magen eller något. Jag blev ju intjatad i det, jag var egentligen inte så sugen på att börja med tv. Så det var tjat och så gick jag med på att prova och det visade sig vara kul, säger Robert Aschberg.

”Diskutabelt” liknade knappast något annat som då gick på svensk tv.

– Det var ju något helt annorlunda än den relativt slätstrukna tv som fanns på den tiden. För oss var det ju ganska lätt att bli ett väldigt tydligt alternativ, säger Robert Aschberg.

I ”Diskutabelt”, som marknadsfördes som ”intellektuellt underhållningsvåld”, var tonläget högt – det bråkades vilt om ämnen som porr och boxning.

– Det blev ju snackisar. En del tyckte att det var förskräckligt och andra tyckte det var skitkul. Det väckte känslor, säger Robert Aschberg.

– Vi hade ju inga objektivitetskrav heller, så jag kunde ta ställning. Vi hade ju inte samma regler som public service.

”De bråkade så in i helvete med varandra”

Han berättar att man också gjorde mer udda inslag – som avsnittet där nudister skulle debattera mot naturister.

– Alla debattdeltagare och alla i publiken var nakna. Det var bara programledaren, det vill säga jag, som var påklädd. Vi tänkte ”hur ska vi ro det här i hamn, de kommer ju inte att bråka”. Men de bråkade så in i helvete med varandra, det var vitt skilda ideologier. Så där hade vi lite tur också, skrockar Robert Aschberg.

Det låter som bra tv?

– Det var väl i någon mening historiskt, ja.

Public service-bolaget SVT verkar ha anat att något stort var på gång.

– Jag blev faktiskt erbjuden ett jobb på SVT relativt snart, av dåvarande nöjeschefen Monica Eek, men jag tackade nej. Man hade blivit bunden på ett annat sätt. Dessutom gillade jag TV3 och Stenbeckgruppen. Vi hade ju full frihet på den tiden, det fanns inte en miljon mellanchefer som skulle ha synpunkter på allting.

För Robert Aschberg innebar jobbet på TV3 också att han blev igenkänd på ett helt annat sätt.

– Jag vet att jag gick in på Hötorgshallen en gång alldeles i början, när vi hade kört någon månad, och då började folk skrika och tjoa och jag fattade inte vad det var. Men så visade det sig att det var mot mig. Just förorterna kablades ju först, där var kabelpenetrationen mycket större än i andra delar av stan, säger han.

”Vi hade jävligt roligt” 

Det påverkade dock inte honom särskilt mycket.

– Många som blir tv-pajsar, det stiger dem åt huvudet direkt. Jag tror att jag har behållit fötterna på jorden ganska bra, säger Robert Aschberg.

Klart är dock att ”Diskutabelt” och TV3 påverkade det svenska tv-klimatet och öppnade för helt nya slags program.

– Jag vill inte ta åt mig för mycket av någon ära. Men vi hade jävligt roligt i alla fall. Sedan vad det betydde på lång sikt vet jag inte, men det är ju betydligt friare i dag. Men det är ju en utveckling som har pågått under lång tid, säger Robert Aschberg.

Särskilt mycket ”brutal-tv” ser han dock inte skymten av i tablåerna i dag.

– På TV3 verkar det ju inte längre finnas något intresse av att ha annorlunda samhällsprogram. TV4 är ju något slags, om man ska dra det riktigt hårt, trivselfascism och SVT är väldigt bra men de kunde ta ut svängarna lite mer, tycker jag, säger Robert Aschberg.

– Men Filip och Fredrik har varit duktiga och det finns en del humorprogram som är väldigt bra. ”Svenska nyheter” har i perioder varit väldigt bra och Grotescogänget, men det är ju en annan genre. Då är man inte inne på samhällsprogram, som man kunde kalla ”Diskutabelt” om man var snäll.

Mer om ”Diskutabelt”

”Diskutabelt” var ett debattprogram, ofta med kontroversiella ämnen, som sändes i TV3 med start den 13 januari 1989. Bakgrunden till programmet var att Jan Stenbeck ville ha en svensk version av amerikanska ”The Morton Downey Jr show”.


Programmet var journalisten Robert Aschbergs debut som programledare och blev starten på hans långa karriär på TV3.


”Diskutabelt” sändes fram till våren 1990. Följande höst ersattes det av pratshowen ”Ikväll: Robert Aschberg” som kom att sändas fram till 1993.

Senast

Norska kängan: Tackar nej till pengar från Sida

I samband med att Sverige valde att pausa de...

Israel hotar att dra sig ur Eurovision

Enligt det israeliska public service-bolaget KAN handlar...

Klar för IFK Norrköping

Tim Prica återvänder till allsvenskan efter fyra år utomlands,...

Missa inte

Norska kängan: Tackar nej till pengar från Sida

I samband med att Sverige valde att pausa de...

Israel hotar att dra sig ur Eurovision

Enligt det israeliska public service-bolaget KAN handlar...

Klar för IFK Norrköping

Tim Prica återvänder till allsvenskan efter fyra år utomlands,...

Insats vid Säpos lokaler

Det pågår en insats vid Säkerhetspolisens högkvarter i Solna....

Fjärde gången i Melodifestivalen och storfavorit. Men nu får Dotter kritik för att härma Loreens ”Tattoo”-nummer från i fjol.

När Johanna ”Dotter” Jansson framför sin egenskrivna låt ”It's not easy to write a love song” i Melodifestivalen i Eskilstuna på lördag...

Kriget i Ukraina: Dödligt drönareanfall, USA:s senatsbesök, nya sanktioner mot Iran

De senaste uppdateringarna från kriget i Ukraina. ...

Öbergs tunga smäll – tvingas dra sig ur

Hanna Öberg deltog i VM i tjeckiska Nove Mesto och vann ett silver och ett brons från stafetterna. Hon hade också planerat att tävla...

JUST NU: Fredrik Berne får fängelse

Åsa Vesterlund har själv berättat för Expressen om hur det som började som en romans förvandlades till en mardröm. Hennes pojkvän, rumpdoktorn Fredrik...

Tips för hela din tv-helg: ”Bästa avsnittet sedan flytten till TV4”

”Bäst i test” (23 februari, TV4)Med glädje går att konstatera att fredagens avsnitt – det sjunde – av ”Bäst i test” är det överlägset...

Två år senare söker tusentals ukrainare efter försvunna släktingar

I Ukraina är 30 000 människor fortfarande saknade...