Exklusivt innehåll:

De försökte stoppa Sverige från Nato

På måndagen godkände Ungerns parlament Sveriges ansökan om att...

Karl Fredriks liv efter pausade programmet

Det råder kris i tv-branschen och ett av programmen...

Därför är det Netflix fel att du tittar på sämre tv-serier

Då: En nödvändighet för att stå ut och en befrielse för tittarna. 

Nu, precis som med allt som går i cykler: Ett slags vägskäl i vilket att binga eller inte binga är frågan. 

Naturligtvis finns inget definitivt svar. 

Däremot har det som blev Netflix signum redan för tio år sedan sakta påverkat inte bara hur vi tittar på drama- och komediserier, utan även hur dessa serier är formade och byggda. 

Att binga – på engelska: to binge – är att under en period intensivt ägna sig åt en enda aktivitet. Det kan vara att äta eller dricka. När det gäller en tv-kontext kan man säga sträcktitta, ett begrepp som blev aktuellt när Netflix lanserades och kort därefter gjorde till sin grej att släppa loss alla avsnitt i en säsong på premiärdagen. 

För laglydiga svenska tv-tittare var det, där och då, närmast revolutionerande. 

I horisonten gick det att se hur dagarna när SVT eller TV4 började sända en serie ett halvår eller mer efter USA skulle försvinna. 

Väntade gjorde ett slags globalisering inte bara för tv-branschen, utan också för tv-tittarna. 

Enkelt uttryckt: Vi ville ha allt, vi ville ha det omedelbart och det fick vi. 

Nackdelarna med Netflix strategi

Netflix enorma framgångar skulle driva fram förändringar hos alla globala tv-aktörer, men även innebära att SVT och TV4 tvingades ställa om och satsa än mer digitalt. I kölvattnet pågår numera vad som med glimten i ögat kan beskrivas som tvärtomsatsningar. Bästa exemplet är att Viaplay lanseras i länder utanför Norden för att NENT Group ska ha en möjlighet att fortsätta växa. 

För några år sedan gick det att skönja nackdelarna med Netflix strategi. 

Bingemodellen har, för att generalisera, varit som att öppna Pandoras ask. Om alla avsnitt blir tillgängliga samtidigt och Netflix interna siffror visar att tjänstens användare fortsätter titta oavsett vad, innebär det förstås att kreatörerna ser en möjlighet att ”fuska” sig framåt. 

Tydliga linjer i premiäravsnitt har försvunnit. 

Explosiva avsnittscliffhangers likaså. 

Efter att ha sett ett första avsnitt av en serie ska man ha en vag aning om vilka rollfigurerna är, vad upphovspersonerna vill berätta och vilken tematik de tänker använda sig av för att nå dit. 

I flera nya serier, inte bara på Netflix, är det hantverket som bortblåst. Om avsnittet tidigare var kung, är det nu säsongen som sitter på tronen. 

Detta har, överlag, resulterat i sämre tv. I stället för att göra så bra avsnitt som möjligt, blir avsnitten endast en del av den klump som är säsongen. 

Självklart finns massa undantag. Men även om HBO Max och Disney Plus använder sig av en modell som premierar ett nytt avsnitt i veckan, går en knasigt konstig konsensus om hur serier numera ska struktureras att hitta både här och där. 

För att ta ett exempel: Att se om premiären av ”The Shield” – det bästa pilotavsnitt som någonsin spelats in – är en uppenbarelse, men också en sorg. 

Sådan tv görs helt enkelt inte längre. 

Vi som tv-tittare borde därför kräva mer av allt nytt som vi tar oss an. 

HELGENS 4 TV-MÅSTEN

”På spåret” (25 februari, SVT)

Final, i vilken Jonatan Unge och Cecilia Düringer möter Ina Lundström och Hanna Hellquist. Sammantaget har detta varit en lyckad säsong. Ofta har jag sett fram emot att få se vad respektive husband ska hitta på. I kväll är inget undantag: Vargas & Lagola gästas av Seinabo Sey


”Blackport” (27 februari, SVT Play)

Isländsk serie som spänner bågen, vilket gör att man accepterar missarna. ”Blackport” utspelas mellan 1984-1991 och vilar på ett fundament av verklighet och då särskild den korruption som följde på att det isländska parlamentet beslutade att fiskekvoter. Av Gisli Örn Gardarsson, Björn Hlynur Haraldsson, Nina Dögg Filippusdottir och Mikael Torfason. 


”Pörni” – säsong 2 (27 februari, Viaplay)

Henriette Steenstrups serie fortsätter att vara ett måste även i säsong 2. Barn, föräldrar och olika livsöden är fortsatt i fokus; för huvudpersonen handlar en hel del om sorgen kring syster bortgång och att hantera att exet väntar barn med en annan kvinna. 


Melodifestivalen (26 februari, SVT)

Att något så underbart tv-fint ska hände som förra veckans Bagge-känslor är förstås omöjligt, så förväntningarna på direktsändningen bör hanteras med värdighet. Det är dessutom nu som tröttheten på riktigt brukar börja slå till i produktionen. Överraska oss, snälla. 

PREMIÄRER PÅ STREAMINGTJÄNSTERNA

”No exit” (25 februari, Disney Plus)

Damien Power regisserar denna thriller som baseras på Taylor Adams roman. En snöstorm gör att ett antal främlingar hamnar på ett och samma ställe. I en av deras bilar finns ett kidnappat barn.  


”Killing Eve” – säsong 4 (27 februari, HBO Max)

Sista säsongen för serien med Jodie Comer, Sandra Oh och Kim Bodnia. Den här gången handlar det, bland annat, om hämnd, liksom att Villanelle ska bevisa att hon inte är det monster alla tror.


”Bäckström” – säsong 2 (28 februari, C More)

Kjell Bergqvist och Agnes Lindström Bolmgren fortsätter spela Evert Bäckström och Ankan Carlsson. Fritt baserad på Leif GW Perssons ”Den sanna historien om Pinocchios näsa”

Senast

De försökte stoppa Sverige från Nato

På måndagen godkände Ungerns parlament Sveriges ansökan om att...

Karl Fredriks liv efter pausade programmet

Det råder kris i tv-branschen och ett av programmen...

Veteranen klev fram: ”Kanske inte rättvist”

I den hockeyallsvenska matchen mellan Södertälje och Björklöven var...

Missa inte

De försökte stoppa Sverige från Nato

På måndagen godkände Ungerns parlament Sveriges ansökan om att...

Karl Fredriks liv efter pausade programmet

Det råder kris i tv-branschen och ett av programmen...

Veteranen klev fram: ”Kanske inte rättvist”

I den hockeyallsvenska matchen mellan Södertälje och Björklöven var...

Tio skadade i krasch

En person beskrivs som allvarligare skadad och den personens...

Så gick det för skådisarna efter ”How I met your mother”

Jason Segel Publicerad 26 feb 2024 kl 19.00, uppdaterad kl 20.19PremiumPsykedeliska droger, filmiska bröllop.Klockspel, barnböcker, Marvel – och Heath Ledgers ex.Så gick det sedan...

Då ökar stillasittandet risk för hjärtkärl-sjukdomar

Publicerad: 26 feb 2024, kl 20:00 Premium Är du orolig över att det blir mycket stillasittande på dagarna?En ny studie med närmare en halv...

Gerard Depardieu står inför ett nytt klagomål om sexuella övergrepp

Den franske skådespelaren är redan under utredning för...

Stänger arenan direkt

Skellefteå AIK ska spela mot Rögle i SHL på torsdag, men det återstår att se om matchen kan spelas i Skellefteå Kraft arena. Enligt...

Forskaren går emot Jan Guillou: ”Det blir absurt”

Det talas om det senaste försvarsavtalet mellan Sverige och USA. I en krönika från Jan Guillou för Aftonbladet skriver författaren och journalisten att Sverige...

Kronofogden hittade inte dyrgripen – förklaringen

PremiumKronofogden letade efter en speciell dyrgrip när de slog till på Gunilla Perssons hotellrum. I nya dokument, som Expressen tagit del av, framgår det varför...