Berättelsen om familjen Dutton fortsätter.
Först kom ”Yellowstone”, sedan prequelserien ”1883”. Nu har Paramount Plus även bekräftat att man beställt ”1932”, en serie om en ny generation Duttons som utspelas under förbudstiden och den stora depressionen.
Samtidigt kom besked om att ”1883” får fler avsnitt, även om Paramount inte vill kalla det för en andra säsong. Varför är oklart, men det kan vara ett sätt att låta serien fortsätta utan att behöva öka skådespelarnas löner, vilket är vanligt när en serie förnyas.
Bakom de tre serierna står Taylor Sheridan, en ofta osjungen kreativ kraft kanske mest känd för att ha skrivit ”Sicario” med Emily Blunt, Josh Brolin och Benicio Del Toro.
Taylor Sheridan vet nästan alltid vad han sysslar med. ”Yellowstone” går, exempelvis och på många sätt, att jämföra med ”Succession” i uppbyggnad och tematik. I USA är det Sheridans serie som lockar överlägset flest tittare av de två.
Att utnyttja den populariteten i form av två spinoff-serier som berättar om familjen Duttons bakgrund och som ändå kan stå på egna ben är smart. Mest så när man tänker på hur gärna strömningstjänsten Paramount Plus vill öka antalet globala prenumeranter.
Inledningen av ”Yellowstone” är ändå en klumpig röra.
Kevin Costner spelar John Dutton, patriark på en ranch i Montana. Efterhand blir serien bättre, även om Sheridan för ofta lutar sig mot tråkiga monologer och väljer ett storslaget såpastråk för att föra handlingen framåt.
”Billy the kid” av Michael Hirst till Viaplay
”Yellowstone” har inneburit ett uppsving för ett slags modern western, som länge puttrat i bakgrunden. När NENT Group satsar på att etablera sig på nya marknader runtom i världen är ”Billy the kid” en samproduktion som företaget dök in i med huvudet först. Serien av ”Vikings”-upphovsmannen Michael Hirst beskrivs som ”ett episkt romantisk äventyr”.
Att westernklassiker fortsätter att vara en inspiration även inom andra tv-genrer är nära nog en självklarhet.
I Sverige landar man förstås först hos regissören Amir Chamdin. Han använder sig ofta av bildutsnitt och kameratekniska lösningar som flyttar tankarna till Sergio Leones spaghettiwesterns. Till viss del kan samma sorts idéer, om än uppdaterade, hittas i hur filmfotografen Jasper Spanning och regissören Gustav Möller jobbat med ”Mörkt hjärta”.
Det vore därför lätt att skriva något om att western är tillbaka.
Det hade varit fel.
Den har aldrig lämnat oss.
HELGENS 4 TV-MÅSTEN
”På spåret” (18 februari, SVT)
Semifinal, och en alldeles strålande sådan när Magdalena Forsberg och Claes Elfsberg möter Cecilia Düringer och Jonatan Unge. Miss inte heller när Vargas & Lagola får sällskap av sina respektive familjer och bland annat gästas av Agnes Carlsson och Roger Pontare.
”Severance” (18 februari, Apple TV Plus)
De har frivilligt gjort ett kirurgiskt ingrepp och efteråt kan de separera arbete och privatliv på ett fascinerande sätt. Men säg den lycka som vara. Ben Stiller regisserar och bland andra Adam Scott, Patricia Arquette, John Turturro och Christopher Walken finns på rollistan.
”Harmonica” (20 februari, Viaplay)
Josephine Bornebuschs och Jonas Karlssons serie om rollfigurerna Harry och Monica, som försöker gå vidare och hitta en väg framåt i äktenskap, karriär och genom ett trauma. Fem avsnitt som fastnar oväntat hårt, men som ändå går att glida igenom.
Melodifestivalen (19 februari, SVT)
Nu, när årets Melodifestival nått deltävling 3, är det nödvändigt att växla upp och bjuda på det där lilla extra och oväntade. Särskilt så efter första veckans app-haveri och en seg presentation av resultatet förra helgen.
PREMIÄRER PÅ STREAMINGTJÄNSTERNA
”The Marvelous Mrs. Maisel” – säsong 4 (18 februari, Prime Video)
När den nya omgången drar i gång är det 1960. ”Midge” gör sitt bästa för att hitta ett sätt att nå total kreativ frihet. Gästspel av bland andra John Waters och Jason Alexander.
”Beck – 58 minuter” (18 februari, C More)
Alex Beijer är med i direktsänd tv när en beväpnad man dyker upp och ett gisslandrama börjar. Naturligtvis innebär det att en kamp mot klockan startar. Berättas i realtid.
”Space force” – säsong 2 (18 februari, Netflix)
Första säsongen av denna komedi hade uppenbara problem. Av säsong 2 har jag inte sett en sekund, däremot borde det finnas något att hänga upp med tanke på rollistan.