Exklusivt innehåll:

Vrålar ut sin ilska efter blodig smäll

I mitten av den första perioden i ishockeymatchen i...

Putins nya krigsdrag

Dekretet publicerades på Kremls hemsida på fredagen. I det...

Elfsbergs förvåning efter miljardärens fråga

När åländska affärsmannen och miljardären Anders Wiklöf fyller år i juli brukar han bjuda Åland på hejdundrande fest.

2019 var det tio tusen i publiken på Åland under en konsert. Därefter fick evenemanget en paus på grund av pandemin – men nu är festen tillbaka.

Miljardären Anders Wiklöf fyller 76 år under måndagen, och på plats för att fira med en stor konsert är bland annat Tommy Körberg, 74, Eva Dahlgren, 62, Peter Jöback, 51, Magnus Carlsson, 48, och Sissel Kyrkjebø, 53. 

– Det jag ser fram emot är framför allt tekniken… Att de människor som betalat skatt i kommuner och varit anställda i 60 år, men inte kan komma på grund av att de är på äldreboende, att de kan strömma konserten. Det är min födelsedagspresent, det jag ser mest fram emot, säger Anders Wiklöf.

Peter Jägerhult, showregissören för kvällen, berättar att alla äldreboenden och sjukhem på Åland kan strömma musikfesten.

Det här måste vara påkostat, vad kostar det?

– Snälla du, skojar och skämtar Anders Wiklöf, och fortsätter:

– Ja det kostar, men det var som min mamma sa en gång: man ska inte samla på sig rikedomar på jorden, så det gör ingenting att det kostar. Det är ett sätt att ge tillbaka.

Vilka artister ser du mest fram emot?

– Jag känner ju typ alla. Lasse Berghagen, vi är goda vänner. Kul att finska statsministern och före detta svenska statsministern kommer.

– Det jag tycker är viktigt är att det är åländska artister också, så de får vara med, säger han.

Foto: Pontus Höök

Rundström och Elfsberg programleder

Det är journalisterna Claes Elfsberg, 73, och Marianne Rundström, 71, som leder festen. När Anders Wiklöf får frågan om valet så svarar han att det var självklart.

– Jag tycker man ska kunna arbeta så länge man vill, så länge man tycker det är roligt. Om man kan bli president i Amerika som 90-åring, så ska man kunna jobba i Sverige också, säger Anders.

– Jag brukar bli lite småledsen ibland. Det är som att säga att vissa artister inte får sjunga längre.

Marianne och Claes har tidigare framfört kritik mot SVT:s politik mot seniora medarbetare. Marianne valde att själv säga upp sig från sitt uppdrag hos SVT, innan hon skulle fylla 67 år och därmed bli uppsagd enligt SVT:s regler. Claes blev uppsagd som 67-åring, trots att han ville vara kvar.

– Om jag tänkt på att jag blev upprörd en gång när jag blev tvångspensionerad? Ja du…. Det har jag blivit! Jag har varit arg och upprörd. Så det känns ju sympatiskt att det är någon annan som också blir förbannad att det går till så. Anders och jag är helt överens på den punkten, säger han.

Claes Elfsberg berättar att han blev förvånad över förfrågan om att leda musikkalaset.

– Först blev jag överraskad och förvånad, det är inte i linje men vad jag brukar göra, men jag blev väldigt glad, så det var lätt att tacka ja.

Även Rundström hade ett visst tvivel

– Först tänkte jag: är ni säker på det här? för varken jag eller Claes har erfarenhet av det här, vi har erfarenhet av stor publik men inte såna här evenemang. Men prata med folk är vi bra på, säger Marianne Rundström.

Lasse Bergagen och Anders Wiklöf är sedan lång tid tillbaka goda vänner. Förra året överraskade Berghagen sin vän med ett uppträdande på 75-årsdagen.

Foto: Pontus Höök

Så här kan du se konserten

Konserten startar 19.30 och håller på fram till 00.00 i Miramarparken i Mariehamn. 

Senast

Vrålar ut sin ilska efter blodig smäll

I mitten av den första perioden i ishockeymatchen i...

Putins nya krigsdrag

Dekretet publicerades på Kremls hemsida på fredagen. I det...

Ikväll avgörs ”Idol 2023” – chatta med Expressen!

Fredagen den 1 december går den stora ”Idol”-finalen av...

Missa inte

Vrålar ut sin ilska efter blodig smäll

I mitten av den första perioden i ishockeymatchen i...

Putins nya krigsdrag

Dekretet publicerades på Kremls hemsida på fredagen. I det...

Ikväll avgörs ”Idol 2023” – chatta med Expressen!

Fredagen den 1 december går den stora ”Idol”-finalen av...

Mamma och dotter sålde svartkontrakt – fälls i rätten

Det har varit en lång rättsprocess.Redan i februari 2021 skrev Expressen om mamman och dottern, som i utbyte mot pengar – ibland över miljonen...

”Fotbollshistoriens galnaste självmål”

I den tyska andraligans seriefinal hamnade Hamburg snabbt i ett 2-0-underläge mot St. Pauli. Det andra målet som sattes var ett självmål och Hamburgs...

Skyttens ord i förhör: Fick betalt av anhörig

Kvinnan, som var i 30-årsåldern och skriven i Götaland, sköts till döds i Kosovos huvudstad Pristina under onsdagskvällen.Hon befann sig i en bil med...

Rysk armé på frammarsch ’i alla riktningar’ i Ukraina – Moskva

Men en ukrainsk befälhavare insisterade på att landets...

Svenska jättetalangen stoppas – får inte tävla

Längdskidåkarnas tävlingssäsong går in i sin tredje helg med världscupen i Gällivare som en av höjdpunkterna. Sverige får ställa upp med dubbelt så många...

Muslimsk begravningsplats vandaliserad i natt

En muslimsk begravningsplats på Kvibergs kyrkogård i Göteborg har blivit vandaliserad under natten mot fredagen.Enligt Katarina Evenseth på Göteborgs begravningssamfällighet kunde man under fredagsmorgonen...