Exklusivt innehåll:

Kritiken mot domen: ”Hur orkar man det?”

Hockeysäsongen är i full gång och enligt Expressens hockeypanel...

JUST NU: Flera personer döda efter hissolycka

Vid 09.43 på måndagsmorgonen kom larmet om en arbetsplatsolycka...

Folkkära tv-profilen Ingvar Oldsberg död – blev 76 år gammal

En av våra största är borta.

Ingvar Oldsberg är en Sveriges mest folkkära tv-profiler, känd från program som ”På spåret”, ”Bingolotto”, ”Tipsextra” och ”Här är ditt liv”.

Familjen valde att berätta om hans bortgång i ett mejl till Expressen och Aftonbladet.

Ingvar Oldsberg avled i dag lugnt och stilla efter en kort tids akut sjukdom. Mot bakgrund av vår svåra stund ber vi alla att respektera vårt behov av avskildhet och lugn”, skriver familjen i uttalandet.

Vännen Björn Hellberg är ledsen, men blev inte förvånad när han fick beskedet att hans kollega och nära vän Ingvar Oldsberg avlidit.

– Jag visste om att han var sjuk och att det var allvarligt så jag var förberedd, men det är väldigt sorgligt. Hade jag inte vetat om att han var sjuk hade jag fått en chock.

Han minns Ingvar som skojfrisk och som en livsnjutare.

– Ingvar trivdes bäst när han fick sitta och spåna tv-idéer på ett soligt kafé. Hans styrka var hans seriositet tillsammans med sin lekfullhet. Han var en av de största tv-personligheterna vi haft.

Många säger att han var Hylands efterträdare?

– Ja, han beundrade Hyland och var på många sätt också lik Hyland.

Hellberg berättar också om att Ingvar aldrig riktigt kom över sin lillebrors död. Peter Oldsberg dog i cancer endast 41 år gammal.

– Ingvar hade ju en tennisturnering i sin brors namn och han sa att Peter sitter säkert där på sitt moln och är med oss. Han kom aldrig över sin brors död, de stod varandra mycket nära, säger Björn Hellberg.

Björn Hellberg och Ingvar Oldsberg.

Foto: LARSERIC LINDÉN

”Hylands efterträdare”

Bert Karlsson är ledsen över beskedet om Ingvar Oldsberg:

– Jag pratade med honom flera gånger i höstas och visste om att han var väldigt sjuk. Han var förbannad på den svenska sjukvården sa han och funderade på om han skulle opereras utomlands för sina ryggsmärtor.

– Oldsberg var en bra person, vi spelade fotboll i tv-laget tillsammans och han var en smart kille. Han var ju en fantastsisk tv-personlighet och Hylands efterträdare, säger Bert Karlsson.

Rickard Olsson axlade rollen som ”Bingolotto”-programledare efter Ingvar Oldsberg. Han minns Oldsberg som en stor förebild.

– Han har spelat jättestor roll. En förebild… programledarnas pappa. Just hans rappa tunga, rörliga intellekt och hade alltid svar på tal. Allting lät ju så mysigt när det kom ut ur munnen från Ingvar också. Den där Göteborgskan, och den där rösten. Det var bara, han bara hade det, säger Rickard Olsson.

Han berättar att Ingvar Oldsberg hört av sig i mellandagarna.

– Han ville höra hur läget var med mig, och jag hade gått och funderat på hur läget var med honom. Han lät väldigt skröplig då. Det här kommer väl kanske inte som en chock, men det kommer så klart oväntat ändå.

Rickard Olsson berättar att han pratade med Oldsberg i mellandagarna.

Foto: MATHIAS OTTERBERG / FOLKSPEL

”En del av arvet”

”Bingolotto”-programledaren Stefan Odelberg har precis nåtts av beskedet att Oldsberg har gått bort. 

– Han var väldigt stolt över det han fick göra på svensk tv. Han har ett rum hemma fullt med minnen. En sak han tyckte var bland det finaste han hade var ett signerat kort han fick av David Letterman som han visade mig, berättar han för P4. 

Odelberg berättar för radiokanalen att Oldsberg har haft en betydande roll för honom som programledare. 

– Absolut. Det har alla programledare som varit innan på ”Bingolotto” haft. Man kollar vilken prägel de satt på programmet så tar man en krydda av varje programledare och lägger in sig själv. Han finns ju som en del av arvet i ”Bingolotto” och det vill man ju inte komma ifrån. Han hade en fin respekt mot dem som ringde in och det var en sak förutom kunskap och annat som han hade.

Vännernas röster om Oldsberg – saknaden

Jill Johnson, artist, 48:
”En man jag tyckte mycket om har gått ur tiden. Alla tankar till dina nära och kära”, skriver hon på Instagram. 

Patrik Sjöberg, författare och tidigare elitidrottare, 57

”Vila i frid Ingvar, kommer sakna dig och våra telefonsamtal som kunde handla om precis vad som helst”, skriver han på Instagram. 

Patrick Ekwall, sportjournalist, 56

”Ingen kan någonsin ta ifrån vad Ingvar Olsberg gjort och betytt för sport och underhållning i svensk TV. Han var den som med stor framgång fick in ett avväpnande leende i den något sterila TV-sportbevakningen, han skapade en avslappnad miljö i studion och var en föregångare som få andra i min bransch”, skriver han på Instagram. 

Martin Sundborn, producent för ”På spåret”

”Det går inte att överskatta hans betydelse för ”På spåret” och svensk tv. Han tog med sig en rapphet, humor och esprit från sportvärlden in i allmän-tv-världen och förnyade tv-underhållningen”, säger han till DN.

Lotta Engberg, programledare för ”Bingolotto”, 58
”En fantastisk programledarikon har gått ur tiden. Vi är många som sett på honom och lärt oss utav honom. Mina tankar går idag till hans familj”, säger hon till TT.

Började inom sporten

Oldsberg slog igenom redan på 70-talet som sportjournalist och fotbollskommentator innan han övergick till att leda underhållningsprogram – något som han sedan gjorde i decennier. 

Det gav honom en orubblig plats i svenskarnas vardagsrum och medvetande. Genom sin karriär har Ingvar Oldsberg belönats med Edvardpriset, hedersutmärkelse på Kristallengalan och ”Årets Göteborgare 2006” – staden han föddes i och var trogen hela livet. 

Men de senaste åren har programledaren mått allt sämre. Han har i tidningen berättat om sina svåra smärtor och hur han de tvingats äta mediciner dagligen.  

– Jag äter både sömntabletter och värktabletter för att kunna sova. Men det går ju inte att hålla på med det i all oändlighet. Det här kan inte fortgå, sa Ingvar Oldsberg i december 2020. 

Sista bilden på Ingvar. Den togs i samband med Bingolottos jubileumsprogram i höstas – Oldsberg tvingades ställa in sin medverkan men fick besök i hemmet av programledaren Stefan Odelberg.

Foto: HENRIK JANSSON

Somnade in på sjukhus

Ingvar Oldsberg blev i januari allt sämre. I början av februari åkte han in på sjukhuset där familjen vakat vid hans sida.  

De närmsta vännerna ska också ha underrättats om situationen för att få möjlighet att ta farväl. 

På torsdagen somnade han in, omgiven av sin familj. 

Ingvar Oldsberg blev 76 år. Han lämnar efter sig sin käresta Maria Sandeblad och barnen Staffan, Viktoria och Karolina. 

Fick ställa in jubileumsframträdande

Inför Bingolottos jubileumsprogram i oktober träffade GT Ingvar Oldsberg på plats i hans hem, i centrala Göteborg. 

Han berättade att han haft en tung period bakom sig.  

– Jag har knappt kunnat lämna min lägenhet på drygt ett år. Jag har ont i ryggen, i höfterna och i knäna, det är artros. Jag väntar på operation i höfterna, men i ryggen vågar inte läkarna gå in. Det är ju nerver och annat, sa Ingvar Oldsberg då. 

Han ledde Bingolotto mellan 2014 och 2017 – vilket blev hans sista programledareuppdrag – men tvingades ställa in sin medverkan i jubileumsprogrammet. 

– Nej, det finns inte en chans till det, sa han och berättade hur han tillbringat sina dagar under 2021. 

– Nu sitter jag på balkongen och tittar ut över stan, men annars läser jag, tittar på tv och pratar i telefon. Jag får tiden att gå. 

Ingvar Oldsberg och flickvännen Maria Sandeblad planerade att gifta sig på Kuba 2017. Men så blev det inte.

Foto: TORBJÖRN SELANDER

Björn Hellbergs sorg: ”Det är en svart dag”

Anders Björkman: Det har Ingvar Oldsberg betytt för Göteborg

Senast

Kritiken mot domen: ”Hur orkar man det?”

Hockeysäsongen är i full gång och enligt Expressens hockeypanel...

JUST NU: Flera personer döda efter hissolycka

Vid 09.43 på måndagsmorgonen kom larmet om en arbetsplatsolycka...

Wibergs trauma under förlossningen: ”Skam”

Pernilla Wiberg drabbades av förlossningsdepression efter att hon fick...

Missa inte

Kritiken mot domen: ”Hur orkar man det?”

Hockeysäsongen är i full gång och enligt Expressens hockeypanel...

JUST NU: Flera personer döda efter hissolycka

Vid 09.43 på måndagsmorgonen kom larmet om en arbetsplatsolycka...

Wibergs trauma under förlossningen: ”Skam”

Pernilla Wiberg drabbades av förlossningsdepression efter att hon fick...

Fem raka – doldisen är landets hetaste kusk

I lördags visade en kusk upp stor dominans på Åby genom att ta fyra V75-segrar, varav två var med egentränade hästar. Danao Degli Dei...

Häktas för mordet på Milo, 13

Det var i september som larmet inkom från en privatperson i Haninge, söder om Stockholm. Personen hade hittat en död kropp i ett skogsparti...

Golden Globe-nominering till Skarsgård

Alexander Skarsgård kan få sin andra Golden Globe. Hollywoodsvensken fick priset för bästa biroll redan för sex år sedan för miniserien ”Big little lies”....

Extremhögern är redan en del av den europeiska mainstreamen

De åsikter som uttrycks i denna artikel är...

Är tillbaka i landslaget – efter tuffa petningen

Daniela de Jong skadade sig i en handfraktur under en match mot Kamerun och kommer nu missa resten av VM. Förbundskapten Tomas Axnér har...

Ny avrådan: Skriv inte ut Ozempic för viktnedgång

Läkemedelsverket har analyserat förskrivningen av diabetesläkemedel och konstaterat att antalet patienter utan historik av diabetes som fått läkemedlen utskrivna har ”ökat kraftigt” sedan 2021.–...