Exklusivt innehåll:

Findus återkallar färdigrätt

Publicerad 11 dec 2023 kl 17.02Findus återkallar ett parti...

Ny dokumentär riktar fler sexanklagelser mot skådespelaren Gérard Depardieu

I april kunde sajten Mediapart dela med sig av...

Greps efter dildoshowen – sen ändrades Rammstein

Kan sex tyska män någonsin ha varit så efterlängtade i Sverige som bandet som nu kommer till Göteborg?

För första gången sedan 2019 är Rammstein tillbaka på en svensk scen.

Efter att ha vält Bråvallafestivalen två gånger 2013 och 2016 kom man till Stockholm och sålde ut Stadions drygt 30 000 platser 2019.

Redan då hade bandet Ullevi inskrivet i kalendern, men ja, vi vet alla vad som hände 2020. Och 2021.

Nu är det äntligen dags för fansen att ta del av den välorkestrerade explosion av eld och industrirock som är Rammstein. 

Nu är det äntligen dags för fansen att ta del av den välorkestrerade explosion av eld och industrirock som är Rammstein.

Foto: JOHAN CARLEN

Växte upp i Östtyskland

Medlemmarna växte upp i DDR men formades av väst, med punk och rock från andra sidan järnridån. 

Efter att ha spelat i olika band formades bandet i mitten av 90-talet och fick snart ett minigenombrott när man hade musik med i David Lynchs film ”Lost highway” som kom 1997. 

Samma år dök de upp på Hultsfredsfestivalen. 

– Alldeles efter de hade spelat så pratade hela festivalen om Rammstein. Det var så uppenbart att det var ett band som slagit igenom och fått stor publik direkt. Det är inte så vanligt att ett band, som var okända för den stora massan, får det. Och att de gör tre Ullvikonserter nu, det är unikt i genren. Se Iron Maiden, som spelade där nyss, de hade aldrig lyckats med det. Rammstein har en enorm publik, säger Expressens musikrecensent Anders Dahlbom som sett en rad spelningar med tyskarna. 

– Alldeles efter de hade spelat så pratade hela festivalen om Rammstein, säger Expressens recensent Anders Dahlbom om Hultsfredsfestivalen 1997.

Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES

Eldkastare och sexlekar

Rammstein gjorde sig tidigt kända för sina extrema scenshower. 

Sångaren Till Lindemann gick runt med eldkastare och sprutade lågor ut över publikhavet, och tände också eld på sig själv (eller ja, ytterrocken han hade på sig på scenen). 

Det var också mer … ekivoka inslag. 

Som den gången i Worcester utanför Boston 1999.

Under en spelning gick keyboardisten Christian ”Flake” Lorenz från sin plats ner till ett podium på scenen och ställde sig på alla fyra under låten ”Bück dich”.

Bakom honom ställde sig sångaren Till Lindemann och öppnade en lucka på Flakes byxor, och drog ner sin egen gylf. 

Ur byxorna togs en löspenis, som var kopplad till en slang som gick ut till sidan av scenen där ett par roddare stod och pumpade ut kaskad efter kaskad av vätska som landade på scenen, på Flake och på publiken.

Eld och fyrverkerier. Det kan Ullevipubliken vänta sig också.

Foto: TOMAS LEPRINCE

Greps av polis i USA

Det föll inte i god jord hos moralistiska myndigheter. Efter spelningen kom polisen och grep de två musklerna och kastade dem i häktet.

De fick tillbringa natten i häktet, misstänkta för en form av förargelseväckande beteende, men klarade sig undan med böter.

Det var så klart en noga uttänkt och avsiktlig show, och bandmedlemmarna har förklarat att det varit en viktig del i det man gör. 

–Vi gör egentligen det många andra skulle vilja göra. Vi retar upp folk så mycket vi kan här i Tyskland. Och folk blir arga för de vågar inte göra sånt själva, säger gitarristen Paul Landers i dokumentären ”Rammstein in Amerika”.

Andra gitarristen Richard Kruspe håller med. 

– Jag tycker det är bra att Rammstein polariserar. Det är bra att ett band provocerar folk, och får dem att diskutera saker. Det är en bra princip, tycker jag. Det får människor att tänka på olika ämnen, och sen kanske till och med inse var de står själva, och vilken åsikt de själva faktiskt har. 

Till Lindemann, sångare.

Foto: LISA MATTISSON EXP

”Har inte råd med några misstag”

Men böterna – att de hamnat i brottsregistren i USA – har ställt till det för bandet. Både Till Lindemann och Flake Lorenz säger att de tvingas stanna för extra kontroller varje gång bandet reser in i USA. Medan de andra bandmedlemmarna åker till hotellet hålls Lindemann och Lorenz kvar. 

– Vi har varit väldigt ödmjuka sen dess, vi till och med smörar för brandmästarna, för vi har inte råd med några misstag. Myndigheterna här, de har sån makt. De kan skicka hem dig på en gång. Dra in arbetstillstånd, eller ställa in spelningar, eller sätta en i häkte eller kräva helt löjliga böter, säger Lindemann.

Kritikern: ”Det är nåt under ytan”

Även om det ställde till på vissa plan har det också gynnat bandet, enligt Anders Dahlbom. 

– Sånt är bara positivt. Allt som har med kontroverser gör att fler får upp ögonen för dem, och fler blir intresserade. De drog väl mer åt det hållet i början än vad de gör nu, de behöver inte göra det längre, men det finns alltid nån underton att det kan vara nåt smått förbjudet med dem, det är alltid nåt under ytan. Man visste inte riktigt var man hade dem när de kom fram, och det är alltid bra för band, när man inte kan sätta dem i fack. ”Vad är det här?” 

Även om folk har en klarare bild av vad Rammstein är så fortsätter de att underhålla med överdådiga shower. 

– Det finns få andra band som lägger ner lika mycket pengar på sin scenshow och scenprodukt. Konfetti, eld, men också scenbygget är något i hästväg. Den upplevelsen är nåt folk vill SE på riktigt, det räcker inte att titta på Youtube, det räcker absolut inte att bara lyssna på det – man behöver vara där. Det är en unik grej, säger Dahlbom. 

Största bandet – på tyska

Ytterligare en aspekt som sticker ut när det gäller Rammstein är, ja, tyskheten. Det är inga många band på världens topplistor som spelar sån musik och sjunger på Helmut Kohls modersmål. 

– En del är att det blir lite mer exotiskt och lockande. Frågan är om man inte kan dra en jämförelse med BTS på ett sätt, världens största pojkband som sjunger på koreanska. Det är väldigt få här som har en aning om vad de sjunger om, men det spelar ingen roll. Man kan nästan fylla innehållet med vad man vill. Och det gäller nog även Rammsteins fall. Sen i deras fall, om man översätter texterna så sjunger de om det man tror att de sjunger om ändå, haha. Men det ger nån udd, nån extra krydda. 


Rammstein spelar på Ullevi i Göteborg torsdag 28, fredag 29 och lördag 30 juli. Du följer den första konserten live på expressen.se

Senast

Findus återkallar färdigrätt

Publicerad 11 dec 2023 kl 17.02Findus återkallar ett parti...

Ny dokumentär riktar fler sexanklagelser mot skådespelaren Gérard Depardieu

I april kunde sajten Mediapart dela med sig av...

Kritiken mot domen: ”Hur orkar man det?”

Hockeysäsongen är i full gång och enligt Expressens hockeypanel...

Missa inte

Findus återkallar färdigrätt

Publicerad 11 dec 2023 kl 17.02Findus återkallar ett parti...

Ny dokumentär riktar fler sexanklagelser mot skådespelaren Gérard Depardieu

I april kunde sajten Mediapart dela med sig av...

Kritiken mot domen: ”Hur orkar man det?”

Hockeysäsongen är i full gång och enligt Expressens hockeypanel...

JUST NU: Flera personer döda efter hissolycka

Vid 09.43 på måndagsmorgonen kom larmet om en arbetsplatsolycka...

Wibergs trauma under förlossningen: ”Skam”

Pernilla Wiberg drabbades av förlossningsdepression efter att hon fick sonen Axel, som föddes med akut kejsarsnitt.– Det är viktigt att prata om, säger hon...

Ångest över ”förbud” för de flesta brittiska medborgare att gifta sig med utländska medborgare

"Regeringen är villig att offra rättigheterna för brittiska...

Fem raka – doldisen är landets hetaste kusk

I lördags visade en kusk upp stor dominans på Åby genom att ta fyra V75-segrar, varav två var med egentränade hästar. Danao Degli Dei...

Häktas för mordet på Milo, 13

Det var i september som larmet inkom från en privatperson i Haninge, söder om Stockholm. Personen hade hittat en död kropp i ett skogsparti...

Golden Globe-nominering till Skarsgård

Alexander Skarsgård kan få sin andra Golden Globe. Hollywoodsvensken fick priset för bästa biroll redan för sex år sedan för miniserien ”Big little lies”....

Extremhögern är redan en del av den europeiska mainstreamen

De åsikter som uttrycks i denna artikel är...