Exklusivt innehåll:

Amerikanska basketstjärnan Brittney Griner överklagar nio års rysk fängelse

Den amerikanska basketstjärnan Brittney Griner överklagar sitt nioåriga ryska...

Supergården fortsatt till salu – för 119 miljoner

119 miljoner kronor. Så mycket kostar det om du vill...

Dödssiffran stiger efter explosion i Armenien

Över 60 skadades och 19 personer saknas fortfarande.Under nattens...

”Hov1 är mycket smartare än vad folk tror” – planen bakom stora succén

När Benjamin Ingrosso tog emot priset för årets artist på Grammisgalan i mitten av maj reagerade Hov1-medlemmarna Noel Flike och Dante Lindhe med att flinande ge fingret åt tv-kameran

Ett provokativt drag från gruppen som själva gick lottlösa, men gesten är även illustrativ för deras plats i musiklivet.

För medan Benjamin Ingrossos väg till publikens hjärtan gått via en väluppfostrad pojkighet, där han i överdimensionerad 90-talskavaj dyrkar Ted Gärdestad och tyr sig till Tommy Körberg, så är stökiga Hov1 i medelålders kretsar antagligen mest kända för att ha muckat gräl med musikskribenten Fredrik Strage.

I en krönika förra året beskrev han hur en av gruppens medlemmar, utanför Sturehofs uteservering försökte ta Strages glasögon, och skrek ”BÖÖÖÖG!”. 

Det var en rolig text som kokade ned till att det trots allt var tjänstefel av honom att missta Sveriges största musikgrupp för ungdomsfyllon.

Ur det perspektivet känns Hov1:s kaxiga uppförande på Grammis helt i linje med deras varumärke.

– Ha, ha. Det är verkligen on brand, säger Per Sundin. Han är sedan 2019 vd för Pophouse, men satt innan dess på vd-posten för svenska skivbolaget Universal, just under åren som Hov1 slog igenom.

– Det är lite bröderna Gallagher över dem. De känns ju som ett gäng bröder nästan, säger Sundin och fortsätter:

– Men de blev väl besvikna. Jag tycker det är patetiskt, som det är i Sverige, att om du är framgångsrik, så är du ofta chanslös när det gäller att vinna priser. Oavsett om det är Guldbaggen eller Grammis. Det är som med Abba nu, som blev nominerade både på Brit Awards och amerikanska Grammy, men inte i Sverige. 

Men det är inte många som vågar göra som Hov1 i dag, när de flesta är snabba med att pudla offentligt när något slår fel?

– Ja, i dag är många medietränade eller formade av sina sociala medier, vilket gör att det här sticker ut. Men jag har drömt om i tio års tid att det ska komma ett rockband, lite som Kent igen. Några som har den här ”jag bryr mig inte”-attityden. Det är uppfriskande.

Så upptäckte skivbolaget Hov1

För egen del blev Per Sundins första möte med Hov1 när Holly Astera, då A&R på Universal, presenterade dem som nästa stora grej, och han gick och såg dem på Debaser Strand i Stockholm.

– De hade släppt två låtar då, men spelade säkert 10-15 stycken. Alla i publiken, som mest var tonårstjejer, sjöng med trots att låtarna inte var officiellt släppta. Det var popstjärnehysteri som jag bara upplevt en gång efter det – med Billie Eilish på Fryshuset 2019. Så jag sa till Holly: Vi måste signa det här – vad behöver du?

Bandet uppträder på finalen av ”Idol” 2017.

Foto: OLLE SPORRONG

Hov1 på Gröna Lund 2018.

Foto: JOHAN JEPPSSON / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

Holly Astera själv minns i dag hur allt började med att hon jobbade över, och satt och surfade runt på Spotifys ”viral chart”, som då var ett sätt att hitta lovande artister. Hon klickade på låten ”Hur kan du säga saker”, och kände direkt att det inte lät som något annat på listan.

– Så jag hörde av mig till dem, och de svarade väldigt snabbt.

– Det roliga var att de ville träffas på eftermiddagen efter 17, för de gick ju fortfarande i skolan. Jag kände att jag inte riktigt orkade stanna så sent, men när jag gick ner i receptionen och mötte dem, så kändes det rätt direkt.

– De hade precis fyllt 18, men hade så pass mycket självförtroende att det kändes självklart att det här kommer att hända. Så det var bara att se till att signa dem innan någon annan gjorde det.

Jag sa 20 miljoner kronor. Vi tar budet, sa de

Men för att handla om ett ungt och grönt band, så blev skivbolagsförhandlingarna oväntat tuffa.

– De ville ha så mycket i förskott att jag bara slängde ur mig, på något möte, att vi köper alla era rättigheter för all framtid, säger Per Sundin.

– För hur mycket då, undrade de. Jag sa 20 miljoner kronor. Vi tar budet, sa de. Så jag fick förklara att det bara var en diskussion om vad de var värda, att det var ett tidsbegränsat licensavtal vi var ute efter, och att jag inte hade mandat att köpa någonting för 20 miljoner kronor.

– Jag tror heller inte det är bra att sälja sin musik för tidigt. Man riskerar att tappa hungern och engagemanget då. Men Hov1 har alltid varit om sig och kring sig i affärer. Det i kombination med att de har haft korta avtal, så har det i takt med deras framgång lett till ett allt bättre förhandlingsläge.

Men det handlar förstås inte bara om näsa för affärer, utan både Per Sundin och Holly Astera återkommer till att medlemmarnas ovanligt starka driv.

– För det första har de otroligt bra smak, och är marknadsföringsmässigt väldigt smarta, och så är de produktiva, så in i helvete. De ligger alltid ett steg före. Alla har starka viljor, och alla vill hela tiden dra det framåt. De förstår vad de gör, och att de gör det bra, säger Holly Astera.


Deras släpp har heller inte varit så traditionella, utan det kommer låtar nästan hela tiden, ofta utan förvarning, och inramade av lite mystiska aktiviteter på sociala medier. Hur tänkte ni där?

– Man ska inte underskatta tjejer som gillar musik, för det finns inga som är så trogna lyssnare som unga tjejer. Så i början behövdes det inte så mycket marknadsföring, utan det var bara att fortsätta bygga på det, och killarna kom med väldigt många egna idéer. 

– Det vanliga då när man släppte en låt på skivbolag var att den skulle ha premiär på P3, sen släppte man en musikvideo, följt av omslaget, och en låt på Spotify. Men med killarna var det mer att vi släppte en låt utan att säga något. Som en bomb.

– Jag var bromsklossen som försökte säga att vi borde göra en marknadsplan. Men de ville släppa direkt. Jag tror att det hänger ihop med deras generation – att saker ska vara tillgängligt snabbt.

Bandet spelade på Lollapalooza i Stockholm 2019.

Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES

Passande nog så har DN:s musikskribent Sara Martinsson, efter en konsert 2018, kallat dem för just ”en röst för sin generation”. Ett epitet som förstås inte har med marknadsstrategier att göra, utan det musikaliska uttrycket.

– En stor del av Hov1:s framgång tror jag ligger i deras texter, och en särskild förmåga att få fans att känna sig nära artisten. De skriver om saker som folk går igenom just nu, men kanske inte kan uttrycka själva, säger Holly Astera.

Uppmärksammade låttexten

Men texterna bygger inte bara på känslofylld identifikation, utan den som studerar dem närmare upptäcker även en ständig lek med kulturella referenser. Bandets första turné blinkade till Beatles med namnet ”Abbey road tour”, den andra till filmen ”Almost famous”. 

En av deras senaste låtar heter ”Två steg från helvetet”, vilket bör vara en passning till Håkan Hellströms ”Två steg från paradise”. Och när deras ”Flickorna i Båstad” togs bort från Spotify, så var det av upphovsrättsliga skäl efter att de samplat en bit av ”Lovers’ carvings” – en låt från 2011 av den 43-åriga brittiska indieartisten Bibio.

Men det är inte just det som gör ”Flickorna i Båstad” så omdebatterad, utan texten. 

I en kulturkrönika i Expressen förra året skrev Essy Klingberg att Hov1 var hiphopen som hon skulle skydda sina framtida barn ifrån. Med rader om att tjejer är ”alldeles för kåta” eller ”du är inte unik bara för att du har ångest”, menade Klingberg att det låg nära till hands att beskriva texten som misogyn och som en ”upptäcktsresa genom en självgod idévärld”.

Publiken är främst unga tjejer.

Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES

Medan en krönikör på sajten Baam reflekterade över om låten var kvinnohat eller en feministisk satir. I Aftonbladet recenserade Natsha Azarmi albumet ”Barn av vår tid” i sin helhet, och drog slutsatsen att gruppen försökte få hiphop-kredd genom att använda genrens sexistiska klyschor. 

Sara Martinsson på DN gick däremot ut till gruppens försvar, och resonerade kring hur de bara lekte med stereotyper för att skapa en bild av modern, ung manlighet. 

Det skulle i så fall inte vara något nytt. Även Nationalteaterns låt ”Barn av vår tid”, den från 1978, handlar om droger och kriminalitet, och Ulf Dageby har berättat hur de hämtade inspiration från vad som hände i förorten på 70-talet.

Mer om bandet

Hov1 består av Ludwig Kronstrand (f. 97), Noel Flike (f. 97), Dante Lindhe (f. 96) och Axel Liljefors Jansson (f. 97). Den senare är även gruppens producent. De tre förstnämnda lärde känna varandra på Kulturama.


2015 Bandet släpper sin första singel ”Hur kan du säga saker” på Spotify.

2016 Även ”Kärleksbrev”, ”Ska vi?” och ”Hjärtslag” släpps på Spotify. Bandet får sina första spelningar, skivbolagen får upp ögonen för dem, och de skriver kontrakt med Universal.


2017 Bandet släpper sitt första album ”Hov1” som blir en succé. De spelar i maj för ett utsålt Grön Lund och en publik om 17 000 personer, som en del av deras första turné.


2108 Släpper andra albumet ”Gudarna på Västerbron” och vinner pris på P3 Guld för årets grupp, samt Guldmicken för årets liveakt.

2019. Vinner tre priser på P3 Guld, samarbetar med Veronica Maggio på låten ”Hornstullsstrand”. Turnerar.


2020 Släpper albumet ”Montague”. Gör under februari och mars sex spelningar runtom i landet, alla med gratis inträde. Först till kvarn gäller.


2021 Låten ”Barn av vår tid” släpps, och till den gör Hov1 även sin första musikvideo. Vinner årets grupp på P3 Guld. Släpper under hösten albumet ”Barn av vår tid” som innehåller samarbeten med bland andra Einár och Dree Low. Einár har sen dess mördats och Dree meddelade i januari att han lägger ned sin musikkarriär ”för att fokusera på det som är bättre”.


2022 Hov1 har släppt ytterligare låtar under året, och är nu ute på Sverigeturné som startade 3/6 i Umeå.

IAN (Ian Persson Stiernswärd) som varit producent på Hov1:s ”Barn av vår tid”, vid sidan av gruppens egen huvudproducent Axel Liljefors Jansson, ser själv på Hov1:s musik som en spegel av samtiden:

– Och samtiden har ju varit rätt rå på sista tiden, eller hur? säger han och det blir svårt att inte låta tanken vandra till den bortgångna rapparen Einár (Nils Grönberg) som sköts till döds i höstas, blott 19 år gammal.

Så var samarbetet med Einár

På ”Barn av vår tid” som släpptes bara veckor före mordet, samarbetade Einár med Hov1 på några låtar.

– Vi har många fina minnen ihop från sista tiden med Nisse, säger Ian.

Noel Flike, till vänster, och Dante Lindhe, längst till höger, från Hov1 på väg in i Katarina kyrka där Einárs begravning hölls.

Foto: TT / TT NYHETSBYRÅN

Hur var det att musikaliskt gifta ihop Einár med Hov1?

– Jag har jobbat med honom också sen länge, så det var bara roligt att få blanda sådana supertalanger, och få se vad som hände när de möttes. Det var extremt kul, och det blev rätt så bra musik tycker jag.

Hur påverkades ert arbete sen av hans bortgång?

– Med stor sorg. Men jag är tacksam över att ha fått arbeta med en supertalang som Nisse, och att ha fått vara med om en sådan utveckling på så kort tid.

På din Instagram finns suddiga foton med Hov1 från våren i Los Angeles. Det är roliga bilder, kryddade med en del dollarsedlar och Gucci-loggor. Vad gjorde ni där?

– Jobbade stenhårt och hämtade inspiration från Los Angeles. Det är härligt att vara där, njuta av vädret och staden, och få lite blandade intryck.

Så vart tror du de är på väg nu i karriären?

– Mot nya äventyr. Verkligen. Sen får de berätta om vad det innebär, när de är redo.

Men att Hov1, i takt med att fansen blir äldre, kommer att halka in på samma folkliga bana som Håkan Hellström eller Veronica Maggio förefaller ändå rätt troligt.

– Det är jag övertygad om. Till 100 procent. Den generationen växer ju också upp, och Hov1 kommer inte att sluta göra musik, säger Per Sundin.

Topp 10 mest spelade artisterna i Sverige 2021

Hov1

Einár

Dree Low

Justin Bieber

Ed Sheeran

Victor Leksell

The Weeknd

Yasin

Veronica Maggio

Miriam Bryant

I fjol var Hov1 den mest spelade artisten på Spotify i Sverige. Exakt hur stora gruppen blir, det får framtiden utvisa, men de har i varje fall tagit för vana att fråga Sundin vad han tror att deras katalog är värd. Om det är mer än siffran 20 miljoner kronor, som han en gång slängde ur sig.

– Sist sa jag att om vi faktiskt hade köpt allt för 20 miljoner, vilket då var något av glädjekalkyl, ja då hade det varit väldigt bra för Universal. Så bra har det gått för dem.

Senast

Amerikanska basketstjärnan Brittney Griner överklagar nio års rysk fängelse

Den amerikanska basketstjärnan Brittney Griner överklagar sitt nioåriga ryska...

Supergården fortsatt till salu – för 119 miljoner

119 miljoner kronor. Så mycket kostar det om du vill...

Dödssiffran stiger efter explosion i Armenien

Över 60 skadades och 19 personer saknas fortfarande.Under nattens...

Moldavien skickar med strålningspiller under strid vid Ukrainas kärnkraftverk

Moldavien har importerat en miljon jodpiller när striderna rasar...

Missa inte

Amerikanska basketstjärnan Brittney Griner överklagar nio års rysk fängelse

Den amerikanska basketstjärnan Brittney Griner överklagar sitt nioåriga ryska...

Supergården fortsatt till salu – för 119 miljoner

119 miljoner kronor. Så mycket kostar det om du vill...

Dödssiffran stiger efter explosion i Armenien

Över 60 skadades och 19 personer saknas fortfarande.Under nattens...

Moldavien skickar med strålningspiller under strid vid Ukrainas kärnkraftverk

Moldavien har importerat en miljon jodpiller när striderna rasar...

”Jag kände tidigt att alkoholen är ett gift”

Först tog det svenska hopplandslaget, bestående av bröderna Peder...

Efter värmen: SMHI varnar för skyfall i Västsverige

Under förmiddagen har solen fortsatt skina på Västkusten – men snart vänder det. SMHI har utfärdat en gul varning för ”skyfallsliknande regn” i nordvästra...

”Det verkar som om Mbappé äger PSG”

Det var i 5-2-segern mot Montpellier Kylian Mbappé försökte få tag i bollen när domaren pekade på straffpunkten. Fransmannen var framme och pratade med...

Rymning från förvaret – klippte hål i väggen

Under natten mot måndag rymde fyra män från Migrationsverkets förvar i Åstorp. Männen ska ha sågat upp ett hål genom väggen utan att personal...

Jennifer Lopez stöd till Britney Spears – efter dramat med exmaken

Britney Spears, 40, och Kevin Federline, 44, var gifta mellan 2004 och 2007. Tillsammans har de sönerna Sean Preston och Jayden James. Relationen mellan...

Jagar revansch – ett givet segerbud

V75-1Johan Untersteiner har två hästar med i loppet och väljer att köra 6 Toto Barosso som har fin form och klara distansen med bravur....

Driver med L-toppens gängbild: “På riktigt?”

På partiets hemsida skriver L-toppen och socialborgarrådet i Stockholm, Jan Jönsson, att han som ung drömde om att bli flygledare. I stället blev han...