Camilla Läckberg är en av huvudpersonerna i realityserien ”Svenska powerkvinnor” vars andra säsong har premiär på TV3 och Viafree på tisdagen.
Förra säsongen hyllades men fick också kritik från tittare och recensenter.
– Det var ju flera kvinnor som lyfte fram kritiken vilket gjorde mig både överraskad men även lite besviken, säger Camilla Läckberg.
En del som kritiserade programmet tyckte att man lyfte fram ”fel” sorts kvinnor – och menade att man i stället för att fokusera på framgångsrika entreprenörer snarare borde lyfta fram ensamstående mammor och kvinnor inom vården.
– Jag trodde nog att man skulle se det som att ”vad bra att lite fler tjejer som tar plats också får ta plats i rutan”, i stället mynnade det ut i ”vem som ska få kalla sig Powerkvinna och inte”, säger Camilla Läckberg och fortsätter:
– Jag blev lite besviken över hur debatten yttrade sig, jag tycker att vi kvinnor kan bättre.
”Det ena utesluter inte det andra”
En av de som kritiserade ”Svenska powerkvinnor” i höstas var Sveriges tidigare utrikesminister Margot Wallström.
På Twitter ifrågasatte hon att Camilla Läckberg utser sin garderob till sitt viktigaste rum – och hur hon samtidigt kallar sig för ”powerkvinna”.
Både Camilla Läckberg och Laila Bagge slog då tillbaka mot Wallströms kritik.
– Jag kan både vara en hårt arbetande karriärskvinna och gilla höklackat och kläder, det ena utesluter liksom inte det andra, säger Camilla Läckberg och fortsätter:
– Män har fått köpa dyra klockor och bilar i alla år utan att någon har haft någon synpunkt på det eller tyckt att man varit mindre kraftfull för det.
Vill få andra kvinnor att ”sträcka på sig”
I ett Instagram -inlägg som Camilla postade förra veckan skrev hon att hon alltid tänker efter en extra gång innan hon postar någonting om vad hon åstadkommit.
”Jag tar fortfarande ibland ett djupt andetag innan jag gör ett inlägg om hur många böcker jag sålt, vad jag tjänat osv osv. För jag är rädd det ska sticka i ögonen och uppfattas som skryt. Men varför ska vi inte som kvinnor också få vara stolta över det vi åstadkommer?”
I slutet av inlägget uppmanade Läckberg sina följare att i kommentarerna skriva vad de är stolta över:
”Ut med det! Flaunt it! Sträck på er! Berätta!”
Författaren förklarar att hon tror att det hör till svensk kultur att vara dålig på att vara stolt och stå upp för sina framgångar. Hon menar att mentaliteten var extra påtaglig i Bohuslän, där hon är uppvuxen.
– Jag har medvetet och aktivt valt att försöka komma bort från det. Jag tycker att det är ett dåligt mönster och vi kvinnor är ännu sämre på det där med att lyfta våra framgångar, säger Läckberg.