Exklusivt innehåll:

Attack i östra Libanon

Sedan kriget i Gaza bröt ut, efter terrorstämplade Hamas...

Ät rätt fett – minska risken för allvarliga sjukdomar: ”Lång rad hälsoeffekter”

Publicerad: 26 feb 2024, kl 11:00 Premium Vill du...

MARIA BRANDER: Kan inte bestämma mig om Depp är en för- eller nackdel

JEANNE DU BARRY

Drama

Frankrike. Av Maïwenn. Med Maïwenn, Johnny Depp, Benjamin Lavernhe, Melvil Poupaud. 

Längd: 1:53. 


Från: 7 år. Premiär på bio 3/11.


I 1700-talets Versailles så har den högst uppsatta adeln rätt att närvara vid den kungliga uppstigningen. Han kläs, tvättas, rakas, pudras och beskådas, under en komplicerad ceremoni, lika storslagen som den är löjlig.

Det är ett slags privat offentlighet som oundvikligen för tankarna till nutidens allra mest intensiva kändisskap med dess komplicerade blandning av makt, materiellt överflöd, kroppslighet och meningslöshet. 

Ur det perspektivet går det kanske inte att tänka sig en mer passande Ludvig XV än den vandrande mediecirkusen Johnny Depp. Här porträtterad som en tyst man som ser på sin omvärld med lite avmätt distans. 

Ändå kan jag inte riktigt bestämma mig för om det är till fördel eller nackdel för filmen hur stjärnan Johnny Depp, med bagage, liksom dominerar tanken, så fort hans snörpta anletsdrag snuddar filmduken. 

När filmen hade premiär i Cannes i våras så var det också skådespelarens comeback efter Depp-Heard-rättegången som stal i princip allt rampljus. Men inte så att det direkt fick snurr på Depps karriär igen. Kanske för att det kom en Hollywoodstrejk emellan. 

Kanske för att det cirkulerat uppgifter om Depps oförmåga att samarbeta på inspelningen. 

Kemin mellan huvudrollsinnehavaren och tillika regissören Maïwenn är i alla fall hyfsat obefintlig i en film som utspelar sig strax före händelserna i ”Marie Antoinette”. 

Fast här handlar det förstås om Frankrikes sista mätress Jeanne du Barry som ska få ett slags upprättelse. 

I en prolog får vi därmed se henne avancera från ett liv som oäkting, till att som vackert flickebarn bli adelsmännens skyddsling, de rika kvinnornas sällskapsdam, och konstnärernas nakenmodell. För att till slut inse att hon egentligen bara kan välja mellan att gå i kloster eller att gå till sängs med eliten. 

I hopp om egna sociala fördelar, ser greve Du Barry till att hon kommer till hovet, och en blick från Ludvig XV, och en högst primitiv gynundersökning senare, så blir Jeanne den kungliga sängen värdig. 

Åtminstone för Ludvig XV själv som verkar njuta av att äntligen bli behandlad som en människa när Jeanne trotsigt möter hans blick och skrattar åt all fånig etikett vid hovet.

Hans döttrar, som här är starkt besläktade med Askungens styvsystrar, verkar mindre nöjda, och i stället för en omöjlig kärlekshistoria så kommer filmen att mest av allt ta fasta på Jeannes kamp för att behålla sin ställning vid hovet, sina slott och juveler.

Av hennes politiska inflytande eller av den annalkande franska revolutionen syns knappt ett spår. I stället vilar ”Jeanne du Barry” främst på sina miljöer och mätressens förmåga till att också vara modeikon. 

Kläderna som specialdesignats av Chanel är å andra sidan en fest för ögat där de sveper genom spegelsalen i Versailles och ett överdåd som knappt går att begripa.

Det är en fantastisk yta, med ett lite mesigt innehåll. Inte helt olikt en sockrig prinsesstårta med Johnny Depps Mona Lisa-mystiska rödmålade läppar som iögonfallande ros på toppen.

Så lever svenske Johnny Depp-kopian: 

Senast

Attack i östra Libanon

Sedan kriget i Gaza bröt ut, efter terrorstämplade Hamas...

Ät rätt fett – minska risken för allvarliga sjukdomar: ”Lång rad hälsoeffekter”

Publicerad: 26 feb 2024, kl 11:00 Premium Vill du...

Sålde för dåliga munskydd

Förvaltningsrätten i Karlstad dömer Dollarstore för att ha sålt...

Missa inte

Attack i östra Libanon

Sedan kriget i Gaza bröt ut, efter terrorstämplade Hamas...

Ät rätt fett – minska risken för allvarliga sjukdomar: ”Lång rad hälsoeffekter”

Publicerad: 26 feb 2024, kl 11:00 Premium Vill du...

Sålde för dåliga munskydd

Förvaltningsrätten i Karlstad dömer Dollarstore för att ha sålt...

Odds i underkant – avslag på favoriten

I helgens omgångar finns det blandat utbud av matcher...

Dansk polis lägger ner

Utredningen har letts av Köpenhamnspolisen och den danska underrättelsetjänsten PET. I ett pressmeddelande skriver den danska polisen att det inte finns tillräckliga skäl att driva...

Kronofogden slår tillbaka mot Gunilla

Den 18 februari slog Kronofogden till på Gunilla Perssons hotellrum i Växjö – morgonen efter Melodifestivalen, något som Expressen då kunde avslöja. Kronofogden fick...

10 guldkorn på Mallorca: Denise Rudbergs pärlor

Författaren Denise Rudberg tillbringade somrarna på Mallorca med sin pappa från fem års ålder – en tradition som hon fortsatte med när hon fick...

Polska bönder blockerar stora motorvägar i protest mot EU:s regler

Bönder i Polen blockerade på söndagen en stor...

Missar resten av säsongen – efter knivincident

Nykvarn har förlorat sina två senaste matcher och ligger nu nära nedflyttningsstrecket i innebandyns högsta liga SSL. Laget har bara fyra poäng ner till...

Palestinas statsminister avgår

Palestinas statsminister Mohammad Shtayyeh och hans regering avgår. Det rapporterar Reuters som skriver att Shtayyeh har lämnat in sin avskedsansökan.Sky News Arabic rapporterar att...