Från sin lägenhet i Sandviken kan Viktor Hammarberg ta uppdrag från hela världen.
I somras anlitades han av spanska stjärnskottet Rosalía, med uppdraget att ta fram artistens grafiska profil. När hon i höstas skulle släppa en låt tillsammans med världsartisten The Weeknd, fick 29-åringen chansen att jobba med dem båda. Resultatet blev skivomslaget till hitlåten ”La fama”, som i skrivande stund har strömmats drygt 39 miljoner gånger på Spotify.
– Det var Rosalías team som hörde av sig till mig, efter att ha sett mitt arbete på Instagram.
– Det är helt ofattbart, jag tycker det är helt sjukt. Jag hörde att ”La fama” låg på plats 32 av de mest spelade låtarna i världen.
Omslaget till hitlåten ”La fama”
Foto: Viktor Hammarberg
Tanken bakom omslaget
Viktor Hammarberg berättar hur idén bakom skivomslaget med de bortbrända ansiktena kom till:
– Jag vek papperet och så tände jag en sekund och blåste ut. Sen behövde jag vara jätteförsiktig när jag stoppade den i scannern, för det bortbrända flagnar lätt.
– Det är helt analogt gjort och den blåa texten är min handstil. Tror jag använde en vanlig bläckpenna från Bic.
Hur tänkte du med de bortbrända ansiktena?
– ”La fama” betyder kändiskap på spanska. Min tolkning är kändisskapet, med paparazzi och blekta tänder, till slut gör att de riktiga ansiktena tynar bort. Och kvar har man den eftertraktade lila färgen.
– Det blir en melankolisk ironi. Jag sitter med en bild på två av världens mest kända ansikten och väljer att bränna bort dem.
Omslaget Viktor gjorde åt Arvid Lundquist.
Foto: Viktor Hammarberg
Tackade nej till Jared Leto
Viktor Hammarberg har alltid varit intresserad av design, och satt ofta och ritade som barn. Men det var inte förrän drygt två år sedan som han förvandlade sitt stora intresse till ett lukrativt jobb.
Den pågående coronapandemin blev startskottet.
– Jag fick inte längre jobba kvar på resturangen här i Sandviken. Och några månader innan hade jag startat mitt Instagramkonto, som hade börjat få uppmärksamhet.
– Jag blev intvingad i frilanslivet. Men jag har haft bra flyt, i början fick jag kanske 50 likes, sen blev det 100 och sen 200. När man når ett antal människor så behöver ju en viss procent av dem hjälp med ett projekt eller omslag. Allt har varit word of mouth.
I början av året ökade intresset för Viktor Hammarbergs säregna stil och han började få fler betalande uppdragsgivare. Till slut blev förfrågningarna så många att han tvingades tacka nej till en stor amerikansk musikgrupp.
– En av de största klienterna jag fick i början var 30 Seconds to Mars, men jag hade tyvärr inte tid att jobba med dem då.
”Ingen brydde sig”
Intresset är störst från utlandet, särskilt i USA och Australien. Men Viktor Hammarberg har arbetet med flera svenska artister, som Arvid Lundquist från Tjuvjakt och Paula Jivén, som slog igenom i TV4:s underhållningsprogram ”Talang”.
Han har märkt av en trend hos musikbranschen under pandemin.
– De lägger mer energi på detaljer. I dag kanske de känner att de inte får uttrycka sig live så det visuella framhävs. Vinylskivor, merch, cd-skivor, allt det fysiska har blivit viktigare. Det verkar som att publiken behöver något fysiskt från artisterna.
Restaurangjobbet som fanns innan pandemin känns i dag avlägset för Viktor, som arbetar heltid som frilansande designer. Han har svårt att ta in hur snabbt allting förändrades.
– För två år sedan hade jag typ 100 följare och ingen brydde sig om vad jag gjorde.
Paula Jivén.
Foto: Viktor Hammarberg
Se mer