Två pojkar, 16 och 14 år gamla, greps på Malmö centralstation den 5 september förra året, misstänkta för förberedelse till mord. De hade rest från Stockholm med tåg, efter att ha fått ett morduppdrag via krypterade appar. En medresenär larmade polisen efter att ha hört deras samtal ombord på tåget, vilket ledde till gripandet. Chattloggar avslöjade att pojkarna hade utlovats 200 000 kronor var för att utföra mordet. Den 16-årige pojken erkände att han accepterat uppdraget och att han hade lurat med sig den 14-årige pojken. Domen belyser den äldre pojkens motiv, som var en strävan efter pengar och respekt, och hans önskan att imponera på Rawa Majid, ledare för det kriminella nätverket Foxtrot.
Planen var att pojkarna skulle fortsätta till en stuga efter ankomsten till Malmö, där de skulle få ytterligare instruktioner och vapen. Den 16-årige pojken erkände att han rest till Malmö för att utföra morduppdraget, men hävdade att han inte kände till offrets identitet och att stora delar av planen varit oklara. Den 14-årige pojken medgav att han deltagit i resan, men förnekade kännedom om mordplanerna, en förklaring som tingsrätten inte fann trovärdig.
Båda pojkarna dömdes för förberedelse till mord. Den yngre pojken, som var under straffmyndighetsåldern, överlämnades till socialtjänsten. Tingsrätten betonade att den planerade gärningen, om den fullbordats, hade varit ett planerat avrättningsmord i gängmiljö, vilket ansågs vara en försvårande omständighet. Domen konstaterade även att den 16-årige pojken, som har en lindrig intellektuell funktionsnedsättning, cyniskt hade utnyttjats av äldre kriminella som lockat honom med löften om status inom en kriminell gruppering.
Brottet hade ett straffvärde på fyra års fängelse. Tingsrätten övervägde dock flera faktorer, inklusive pojkens intellektuella funktionsnedsättning och hans lättledda natur, innan de beslutade om påföljden. En placering på ett Sis-hem bedömdes olämplig då det riskerade att förvärra hans sårbarhet för kriminell påverkan. Ungdomsvård ansågs också uteslutet på grund av avsaknaden av en gedigen vårdplan.
Som en följd av dessa överväganden dömdes den 16-årige pojken till ett års ungdomsövervakning. Pojken, som för närvarande är placerad på ett Sis-hem, kommer att flyttas till ett familjehem långt från Stockholm. Domen belyser de komplexa faktorer som spelar in när unga personer rekryteras till kriminella gäng och de utmaningar som rättsväsendet står inför när det gäller att hantera dessa fall på ett sätt som både skyddar samhället och tar hänsyn till den unges sårbarhet.
Fallet illustrerar också hur kriminella nätverk utnyttjar unga och sårbara individer för att utföra grova brott. Löften om pengar och status kan vara lockande för ungdomar som känner sig marginaliserade eller saknar framtidstro. Det är därför viktigt att samhället satsar på förebyggande åtgärder som stärker unga människors motståndskraft mot kriminell påverkan och ger dem möjlighet att skapa en positiv framtid. Denna typ av fall understryker behovet av ett starkt samarbete mellan skola, socialtjänst och polis för att identifiera och stödja ungdomar som riskerar att hamna i kriminalitet. Det är avgörande att bryta den onda cirkeln av våld och utnyttjande som präglar gängkriminaliteten.