Exklusivt innehåll:

Svensk kross

I det första mötet mellan Sverige och Bosnien-Hercegovina i...

Norska kängan: Tackar nej till pengar från Sida

I samband med att Sverige valde att pausa de...

Anderssons svar – efter ryska hotet mot Sverige

Diskussionen om huruvida Sverige ska ansluta till militäralliansen Nato har åter aktualiserats i och med Rysslands invasion av Ukraina. 

Under en presskonferens på fredagen sade Maria Zacharaova, representant för ryska utrikesministeriet:

– Det är uppenbart att Finlands och Sveriges anslutning till Nato, vilket ni mycket väl förstår är ett militärblock, skulle få allvarliga militärpolitiska konsekvenser, vilka skulle kräva svar från vårt land.

Experten: Vill avskräcka

Men uttalandena ligger i linje med hur Ryssland brukar uttrycka sig i frågan. Det säger Tony Ingesson, expert på underrättelseanalys och biträdande universitetslektor vid Lunds universitet.

– Det ligger hyfsat i linje med vad de (Ryssland) har sagt hela tiden. De har kommit med liknande hot förr, men bemödat sig om att uttrycka sig i mer förtäckta ordalag. Ryssland känner möjligtvis att de vill vara extra tydliga och avskräckande med sina hot sådan som situationen är just nu, säger Ingesson.

Tony Ingesson, biträdande universitetslektor vid Lunds universitet

Foto: PRESS/PRIVAT

Anledningen till att Ryssland adresserar Sverige och Finland direkt är att länderna är strategiskt viktiga.

– Ryssland vet att det finns stöd i bägge länder för ett Natomedlemskap. Sverige och Finland är intressanta för Ryssland för att vi tillsammans utgör en stor del av Östersjön, säger Tony Ingesson och fortsätter:

– Jag uppfattar det (uttalandet) som att det är rent strategiskt. Skulle vi gå med i Nato skulle Östersjön blir ett Nato-innanhav, det är så Ryssland uppfattar det.

Ryssland ser redan Sverige som ett Natoland, enligt Ingesson.

– De ser och har sett Sverige som ett faktiskt Natoland, men inte ett formellt sådant. Det är så Ryssland har förhållit sig till oss. De betraktar oss inte som på riktigt neutrala.

Magdalena Andersson svarar

Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) och regeringen uttalade sig på fredagskvällen i Natofrågan och stod fast vid att Sverige inte ska ansluta sig till Nato eller uttala en så kallad Natooption. Samtidigt uppger regeringen att Sverige har ett nära förhållande till Nato.

På frågan om hur man ser på hoten från Ryssland:

– Den svenska linjen är väldigt tydlig. I Sverige är det vi själva som bestämmer över vår säkerhetspolitiska linje, säger Magdalena Andersson under en presskonferens på fredagskvällen och fortsätter:

– Det är viktigt i det här läget att det finns en stabilitet och en förutsägbarhet i den svenska säkerhetspolitiska linjen, det är centralt i ett sådant här läge. Men med det sagt har Sverige under de senaste åren dels gjort rejäla satsningar på det svenska försvaret för att kunna stärka vår militära förmåga och vi har också förstärkt och fördjupat och ökat antalet samarbeten med andra länder och organisationer.

ViIl du få allt det senaste om konflikten mellan Ryssland och Ukraina? Ladda ner Expressens app för Iphone eller Android, och aktivera pushnotiser i utrikeskategorin.

Senast

Svensk kross

I det första mötet mellan Sverige och Bosnien-Hercegovina i...

Norska kängan: Tackar nej till pengar från Sida

I samband med att Sverige valde att pausa de...

Israel hotar att dra sig ur Eurovision

Enligt det israeliska public service-bolaget KAN handlar...

Missa inte

Svensk kross

I det första mötet mellan Sverige och Bosnien-Hercegovina i...

Norska kängan: Tackar nej till pengar från Sida

I samband med att Sverige valde att pausa de...

Israel hotar att dra sig ur Eurovision

Enligt det israeliska public service-bolaget KAN handlar...

Klar för IFK Norrköping

Tim Prica återvänder till allsvenskan efter fyra år utomlands, med spel i danska Aalborg BK och österrikiska WSG Tirol. Den 21-årige anfallaren har skrivit...

Insats vid Säpos lokaler

Det pågår en insats vid Säkerhetspolisens högkvarter i Solna. Polis och räddningstjänst är på plats. – Räddningstjänst är på plats, men vid det här tillfället...

Fjärde gången i Melodifestivalen och storfavorit. Men nu får Dotter kritik för att härma Loreens ”Tattoo”-nummer från i fjol.

När Johanna ”Dotter” Jansson framför sin egenskrivna låt ”It's not easy to write a love song” i Melodifestivalen i Eskilstuna på lördag...

Kriget i Ukraina: Dödligt drönareanfall, USA:s senatsbesök, nya sanktioner mot Iran

De senaste uppdateringarna från kriget i Ukraina. ...

Öbergs tunga smäll – tvingas dra sig ur

Hanna Öberg deltog i VM i tjeckiska Nove Mesto och vann ett silver och ett brons från stafetterna. Hon hade också planerat att tävla...

JUST NU: Fredrik Berne får fängelse

Åsa Vesterlund har själv berättat för Expressen om hur det som började som en romans förvandlades till en mardröm. Hennes pojkvän, rumpdoktorn Fredrik...