Exklusivt innehåll:

Åtta personer i trafikolycka

Olyckan inträffade vid 15.30-tiden på lördagseftermiddagen.– Åtta personer är...

Bianca Salming: ”Jag har fått lära mig vad som är viktigt i livet

Det har gått ett år sedan Börje Salming dog...

Bolund ”förbannad” på Strandhäll och S: ”Sorgligt att se”

Partiledarutfrågningen 2022

Per Bolund kommer direkt från en demonstration vid Mynttorget utanför riksdagshuset Stockholm när Expressen ska intervjua honom. 

– Det var mot Gállokgruvan. Det känns viktigt att vara där för att visa stöd, förklarar MP-språkröret samtidigt som han slår sig ned i det riksdagsrum han flyttade in i efter avhoppet från regeringen i november.

Per Bolund kommer direkt från en demonstration mot Gállokgruvan när Expressen intervjuar honom.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Det gäller alltså den planerade gruvan i Kallak, som på samiska heter Gállok, och som nu ligger på regeringens bord och väntar på beslut. 

Ett beslut MP inte längre kan påverka från insidan, men samtidigt redan hunnit sätta ramarna för.

– Miljöpartiet har sett till att vi fått en mycket bredare utvärdering av den frågan än man annars skulle ha fått. Vi tog initiativet till att skicka frågan till Unesco för att få deras värdering. Vi har ju ganska nyligen gjort Laponia till ett världsarv. Det betyder att det inte bara är en svensk angelägenhet, utan en global angelägenhet att den miljön bevaras, säger Per Bolund och påpekar att Unesco ”varit extremt tydliga” i sin avrådan till gruvan. 

Efter att Miljöpartiet lämnade regeringen i november har Per Bolund bytt rum.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Frågan blixtbelyser den konflikt som funnits inbyggd i samarbetet mellan S och MP under alla sju år man satt tillsammans i regeringen, där just den här typen av stora industriprojekt varit särskilt svåra att hantera. Gång på gång har de två partierna hamnat på olika sidor – och så även denna gång. 

– Det pratas mycket om att miljön och klimatet är vår tids ödesfråga. Det här är ett ärende där det här ställs på sin spets. För oss är det självklart att den här unika miljön och inte minst urfolket samernas rättigheter måste väga enormt tungt i prövningen. Därför säger vi nej, säger Per Bolund.

Att Miljöpartiet lämnat regeringen är inget Socialdemokraterna sörjt över, det har framgått ganska tydligt. Tvärtom har man från S sett stora möjligheter att nu kunna fatta beslut som tidigare blockerats av koalitionspartnern, och skjuta annat på framtiden som MP tidigare drivit på för. 

Per Bolund, som tidigare uppfattades som väldigt lojal med Socialdemokraterna, har ett helt annat tonläge nu. 

– Vi hade ju sett till att det fanns många reformer som var mogna att genomföra. Vi hade utrett viktiga miljö- och klimatreformer som verkligen behövs för att snabba på arbetet för att få en hållbar värld, och bygga ett hållbart Sverige. Det är klart att jag både blir besviken och förbannad över att man inte tar chansen och lägger fram de förslagen, säger han.

Per Bolund är både ”besviken och förbannad” över att S inte tar chansen och lägger fram förslag om miljö- och klimatreformer som MP utrett.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Han syftar bland annat på ett förslag om ett stopp för försäljning av nya bensin- och dieselbilar, som MP vill se redan 2025 och som enligt Bolund är redo att läggas fram i riksdagen.

En annan fråga S nu ”förhalar” enligt MP-språkröret gäller det som föreslås i Klimaträttsutredningen, och som handlar om att stora industriprojekt och andra satsningar som hotar klimatmålen ska kunna stoppas av just klimatskäl. 

Även när det gäller det så kallade kommunala vetot mot ny vindkraft, som MP drivit på för att slopa och där det finns ett färdigt förslag, drar S nu medvetet benen efter sig, enligt Per Bolund. 

– På punkt efter punkt efter punkt väljer man att inte gå fram med den politik som verkligen skulle behövas för att få en snabb grön omställning, säger han.

Enligt Per Bolund drar S medvetet benen efter sig när det gäller det så kallade kommunala vetot mot ny vindkraft, något som MP drivit på för att slopa.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Genom att inte lägga fram propositioner i riksdagen nu innan valet bryter också S mot ingångna överenskommelser, menar Bolund.

– Vi hade en överenskommelse när januariavtalet föll att vi skulle gå vidare med de delarna som våra partier stod bakom, och det tycker jag man bryter mot nu, och det är såklart att jag är väldigt besviken över, säger han.

Argumentationen S för är också väldigt ”skenhelig”, menar Bolund.

– Jag har hört Annika Strandhäll säga att man inte går fram med det för att man inte är säker på att det finns en majoritet i riksdagen. Samtidigt går man fram med många andra förslag trots att man inte alls är säker på att det finns en majoritet. Det är helt enkelt så att man inte prioriterar miljö- och klimatfrågorna. Det visar att den gröna fernissan på Socialdemokraterna är väldigt tunn, säger han. 

Jag hade förväntat mig mera. Inte bara av Annika Strandhäll utan av hela regeringen

Hur skulle du beskriva Annika Strandhälls gärning som klimat- och miljöminister så här långt? 

– Tyvärr har den kännetecknats av att man inte driver fram de besluten som behövs. Utan tempot i miljöarbetet har avstannat väldigt avsevärt. Det tycker jag är sorgligt att se. 

– Jag hade förväntat mig mera. Inte bara av Annika Strandhäll utan av hela regeringen. Att man faktiskt nu tog chansen att driva igenom den politiken som vi sett så många positiva resultat av, säger Bolund. 

Per Bolund intervjuas av Expressens Tomas Nordenskiöld.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Är du förvånad att Magdalena Andersson valde en miljö- eller klimatminister som varken hade en akademisk bakgrund inom ämnet eller så mycket politisk erfarenhet av det?

– Jag har sett socialdemokratiska regeringar tidigare där man flyttat runt ministrarna mellan olika positioner, och där man verkar ha en annan syn på om det är kunskapen som ska vara basen eller mer den politiska erfarenheten, säger Per Bolund, själv med en examen i biologi.

– Jag tror man kan ha ett starkt miljöengagemang även utan att ha en examen i biologi eller liknande. Men jag har själv som miljöminister tyckt det varit väldigt värdefullt att ha den basen. Både utbildning och lång erfarenhet av att ha jobbat med miljöfrågor.

Från Miljöpartiet är det tydligt att man också stör sig på att Socialdemokraterna och andra partier gärna talar sig varma för den gröna industriomställningen och de nya jobben den ger, trots att det är Miljöpartiets politik som lett fram till den – enligt Miljöpartiets sätt att se det.

– Jag kan bli ganska provocerad när partiledare åker runt med bygghjälmar och tittar på de industrier som kommit till på grund av Miljöpartiets politik. Man har inte hjälpt till att driva igenom den politiken, men när väl besluten är fattade och man ser de positiva effekterna tar man gärna åt sig av glansen. Men det hårda jobbet, att driva de politiska reformerna som får de här positiva resultaten, är det Miljöpartiet som har gjort, säger Bolund. 

https://datawrapper.dwcdn.net/XiYkS/3/

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Han beskriver den politiska utvecklingen i Sverige som en tydlig backlash för hela klimatpolitiken. Senast att tona ned sina klimatpolitiska ambitioner, som Bolund beskriver det, är Vänsterpartiet. Partiledaren Nooshi Dadgostar har vänt sig emot det hon uppfattat som ett skuldbeläggande av den som vill ta flyget på semestern eller äta kött på fredagskvällen. 

Jag gör själv så mycket jag överhuvudtaget kan för att minska min miljö- och klimatpåverkan

Ett ”svek”, enligt Per Bolund. 

– Det är förbluffande. Vi har mer kunskap än någonsin om hur akut situationen är. Vi vet att vi har som mest åtta år på oss att få ned utsläppen radikalt om vi ska klara av 1,5-gradersmålet och få ett klimat som vi vet att våra samhällen kan fungera i. När vi vet att vi har ett akut hot mot naturen och den biologiska mångfalden så hade jag förväntat mig att flera partier skulle möta upp de utmaningarna. Men nu ser vi precis motsatsen. Partier från den yttersta högern till den yttersta vänstern prioriterar väldigt tydligt ned miljö- och klimatfrågorna, säger han.

Vad säger du själv till den som nu planerar en flygresa till Medelhavet nu när restriktionerna har lättat?

– Jag tycker att vi har ett dubbelt ansvar. Vi har ett ansvar som individer att göra vad vi kan. Jag gör själv så mycket jag överhuvudtaget kan för att minska min miljö- och klimatpåverkan. Sedan har vi självklart från politiken ett ansvar att göra det möjligt för människor att leva hållbart.

Så vad säger du till den som sitter och funderar på en flygresa till Medelhavet i sommar?

– Jag hoppas att fler ska se det som många av oss upplevt under pandemin. Att det finns fantastiska möjligheter till friluftsliv och rekreation i våra närområden. Det är fler som varit ute i skogen än någonsin. Sverige erbjuder fantastiska semestermöjligheter, säger Bolund, men tillägger att det tack vare MP också går att ta nattåget för den som ändå vill söderut.

Övriga partiernas ovilja att prata om individens eget ansvar är enligt Bolund ett tydligt uttryck för ”opportunism”.

https://datawrapper.dwcdn.net/MPbC4/2/

MP:s språkrör tar lätt på att ledande företrädare för Socialdemokraterna låtit antyda att man hellre regerar med C än MP.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Trots besvikelsen och ilskan som nu riktas mot framför allt Socialdemokraterna är man i Miljöpartiet fast beslutna om att föra partiet tillbaka in i en S-ledd regering efter valet.

Att ledande S-företrädare låtit antyda att man hellre ser en regering med Centerpartiet, där MP hålls utanför, tar Bolund lätt på. Partiet ska in i regeringen igen och är redo att fälla Magdalena Andersson i en statsministeromröstning om hon försöker kroka av MP, gör Bolund nu klart.

– Vår linje är väldigt tydlig, och det är att vi röstar emot en regering som inte Miljöpartiet sitter i, säger han.

Det är skillnad mellan att driva en aktiv miljöpolitik med Miljöpartiet i regeringen och att inte göra det

Partiets fastslagna princip om att rösta nej till regeringar man inte själva ingår i gäller alltså fortfarande, trots att MP valde att släppa fram Magdalena Anderssons enpartiregering i november.

– Det är för att vi sett vilken stor skillnad det gör. Det är skillnad mellan att driva en aktiv miljöpolitik med Miljöpartiet i regeringen och att inte göra det, säger han.

Helst vill Miljöpartiet se en majoritetsregering där även V och C ingår, för att undvika de situationer som S-MP regeringen drabbats av gång på gång – när oppositionen enats och kört över regeringen.

Viljan att åter ta över chefskapet på miljödepartementet från Socialdemokraterna förstärks också av att det är en så avgörande tid för klimatet, menar Bolund.

– Vi har lagt grunden för att bygga ett grönt och hållbart Sverige, men det är nu, under den närmaste mandatperioden och den efter det, som arbetet måste genomföras och de stora stegen tas, säger han.

”Jag hoppas att fler ska se det som många av oss upplevt under pandemin. Att det finns fantastiska möjligheter till friluftsliv och rekreation i våra närområden”, säger Per Bolund till den som sitter och funderar på en flygresa till Medelhavet i sommar.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Men så fort ambitionsnivån konkretiseras blir det tydligt att det är hårda förhandlingar som väntar mellan MP och S, och mer av ett blankt blad om de två partierna åter ska försöka enas.

Senast det begav sig, efter valet 2018, hade de två partierna ett samordningskansli att lösa ut frågor i, och ingångna överenskommelser. Inget av det finns längre kvar, och S ambition att riva av beslut som MP tidigare blockerat underlättar inte heller.

Ett sådant beslut, som Magdalena Anderssons regering var snabb med att fatta efter Miljöpartiets avhopp, rör slutförvaret av kärnbränsle. 

En fråga som tidigare låg på just Per Bolunds bord, men där inget beslut togs så länge MP satt kvar – trots påtryckningar från kärnkraftsbolagen och oppositionen.

Hade du inte fattat det beslutet om du suttit kvar som miljö- och klimatminister?

– Vi arbetade stenhårt med frågan, men det är också så att när man har ett underlag för beslut måste man ta ställning om man tycker att det räcker. Om man har svar på de frågor som måste ställas. Och mitt svar är nej.

”Tempot i miljöarbetet har avstannat väldigt avsevärt. Det tycker jag är sorgligt att se”‚ säger Per Bolund om Annika Strandhälls första tid som klimat- och miljöminister.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Han vidhåller att han trots hotet från oppositionen om att fällas i en misstroendeomröstning var beredd att stoppa det föreslagna slutförvaret.

Menar du att du inte hade låtit dig påverkas av misstroendehotet? 

– För mig är det självklart att man ska avgöra de här frågorna utifrån den lagstiftning vi har. Om oppositionen sedan beter sig på ett fruktansvärt oansvarigt, det sätt kan man inte ta ställning till i den processen.

Men alldeles oavsett S-regeringens historiska klartecken till slutförvaret kommer MP, om man tar plats i regeringen efter valet, kräva ett omtag.

– Vi kommer ha förutsättningar att ställa stora krav på att man får mycket säkrare underlag, så att man faktiskt vet att det här kommer fungera.

Så där ser du fortsatta möjligheter att påverka beslutet?

– Ja, självklart. Om vi sitter i regeringen och har ansvar för miljödepartementet kommer vi följa den frågan och driva på för att få de svar som ger säkerhet. Inte bara för oss utan tusen generationer framåt i tiden.

– Här behövs det mycket bättre fakta och beslutsunderlag. 

Om MP tar plats i regeringen efter höstens val kommer partiet kräva ett omtag i frågan om slutförvaret.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Per Bolund säger att man ska ”titta på förutsättningarna” att påverka även andra beslut S nu försöker driva igenom, som den planerade utbyggnaden av Arlanda och gruvan i Kallak.

– Vi kräver såklart att få genomslag för den gröna politik som vi nu ser gör Sverige så mycket bättre.

När blev du miljöpartist och varför?

Foto: Wikimedia Commons

”Jag blev miljöpartist i mitten på 90-talet och det var mycket på grund av den miljön som jag älskar: Havet och Östersjön. Jag kunde se hur havet blev övergött, det blev algblomningar, det blev grumligare, fisken blev för giftig för att äta, sjöfåglarna försvann. Det här var en utveckling som jag kände att jag ville vara med och vända. Jag läste till biolog och fick upp ögonen för hur otroligt avgörande miljö- och klimatfrågorna är för vår gemensamma överlevnad och vår framtid.”

Tomas Nordenskiöld är reporter på Expressens politik- och samhällsredaktion.

Läget är ytterst tufft inför valrörelsen, men det finns möjligheter för MP. Per Bolund sätter själv fingret på dem i Tomas Nordenskiölds intervju: Miljöpartiet blir allt mer ensamma om att vilja tala om en miljöpolitik som kräver livsstilsförändringar. Här finns potential. Den hårda linjen i regeringsfrågan – ingen S-regering utan MP – garanterar också att många kommer intressera sig för vad MP har att säga, hela vägen till september.

Att lämna regeringen ledde inte till några ökade sympatier – tvärtom, och inflytandet minskade dramatiskt. MP har på ett drygt decennium gått från att vara ett parti med bred popularitet till att slåss med SD om rollen som riksdagens mest ogillade. Förtroendet för språkrören är därefter, oavsett vilka som sätts på posterna. I år får man sikta på överlevnad vid spärren, men på sikt måste något förändras för att MP ska ha en vettig framtid.

Läs fler delar i Expressens partiledarutfrågning:

Senast

Åtta personer i trafikolycka

Olyckan inträffade vid 15.30-tiden på lördagseftermiddagen.– Åtta personer är...

Bianca Salming: ”Jag har fått lära mig vad som är viktigt i livet

Det har gått ett år sedan Börje Salming dog...

”Det är det värsta jag har sett honom göra”

Sebastian Samuelsson inledde tävlingen i Östersunds kyla med att...

Missa inte

Åtta personer i trafikolycka

Olyckan inträffade vid 15.30-tiden på lördagseftermiddagen.– Åtta personer är...

Bianca Salming: ”Jag har fått lära mig vad som är viktigt i livet

Det har gått ett år sedan Börje Salming dog...

”Det är det värsta jag har sett honom göra”

Sebastian Samuelsson inledde tävlingen i Östersunds kyla med att...

Torn riskerar att rasa

Myndigheterna har nu börjat bygga en fem meter hög...

Förändringarna i Melodifestivalen – så blir nya programmet

I den stora finalen av Melodifestivalen kommer tolv artister tävla om att få representera Sverige i Eurovision song contest i Malmö. Men i år...

Gaybarer i Moskva gjorde en razzia efter ett beslut som kallades HBTQ+-rörelsen ”extremist”

Räderna följer på ett beslut av Rysslands högsta...

”Det stinker – gör mig så otroligt provocerad”

Janne Andersson har avslutat sin roll som förbundskapten för det svenska herrlandslaget efter att Blågult missade EM och Svenska fotbollförbundet valde att inte förlänga...

Judiska församlingen ställer in gudstjänster

Efter Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober, och det efterföljande kriget i Gaza, har antalet hatbrott mot judar ökat dramatiskt.– Det har blivit...

UNICEF: Gazaremsan den farligaste platsen i världen för barn

FN:s barnorganisation kräver en varaktig humanitär vapenvila: "Att...

Så många unga bor hemma mot sin vilja

Det är Hyresgästföreningen som vartannat år undersöker unga vuxnas boendesituation i Sverige. Med unga vuxna menas personer mellan 20 och 27 år. Rapporten...