I Malmö klättrade priserna på bostadsrätter med 3,1 procent under januari. Villapriserna steg 2,4 procent. Det visar Valueguards prisindex som offentliggjordes under måndagen.
Anledningen är det begränsade utbudet som finns i dag.
– I det utbudet som finns ser man en väldigt hög omsättningshastighet. Det tar elva dagar i Malmö, och nån dag extra i övriga regionen, för en bostad att bli såld efter att den kommit ut så tempot är väldigt uppskruvat, säger Mattias Larsson på Bjurfors.
Vad har du för tips till köpare?
– Det handlar om att vara väl förberedd. När du väl hittar något du vill ha går det väldigt fort. Våra visningar är väldigt välbesökta, och det grundar sig i det klena utbudet.
Villapriserna i Malmö steg med 2,4 procent under januari.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Samma tendenser i övriga Skåne
Enligt Mattias Larsson finns det inget som talar för att det blir billigare framöver.
– Det kommer säkert gå upp och ner men när vi sammanfattar året efter tolv månader tror vi att det kommer vara än dyrare. Så att vänta in en eventuell dipp eller en nedgång blir allt svårare. Det gäller att möta den marknad som är.
Hur ser det ut i övriga Skåne, är det samma tendenser?
– Jag det är det. Normalt sett ser man många återpublicerade bostäder i januari, det vill säga de bostäder som inte blivit sålda under hösten, och då byggs det på ett utbud. Men det ser vi inte i år, det har varit en enorm efterfrågan.
Finns det något som kan dämpa marknaden?
– Det är två saker, och det är att kommer ut väldigt mycket bostäder under en kort period eller att omsättningshastigheten saktas in något, men det ser vi inte riktigt att det gör och utbudet kommer inte att byggas på.
2,7 procent upp i hela landet
Valueguards prisindex som mäter den underliggande prisutvecklingen på bostadsmarknaden, steg 2,7 procent i januari. Den siffran gäller för hela landet. Säsongsrensat var uppgången däremot endast 0,6 procent, eftersom priserna normalt stiger i januari. Priserna på bostadsrätter steg 1,3 procent medan villapriserna ökade hela 3,3 procent. Rensat för säsongseffekter innebär det en uppgång med 0,3 respektive 0,7 procent.
Stor skillnad på ettor
Förstagångsköpare är oftast ute efter enrummare. Där skiljer sig priserna väldigt mycket beroende på var man köper. I Skåne finns de i särklass dyraste ettorna i Lund, visar ny statistik.
Under 2021 såldes 472 enrummare i staden med ett snittpris på 2,1 miljoner kronor.
– Bara kontantinsatsen är ett stort hinder för många förstagångsköpare, säger Hans Flink på Svensk Mäklarstatistik.
En kontantinsats på 15 procent i Hässleholm är cirka 60 000 kronor medan man får betala 310 000 kronor i snitt i Lund. I de centrala delarna av Malmö ligger kontantinsatsen på runt 220 000.
– Förvisso är amortering ett slags sparande men pengarna ska betalas ut så det blir tungt för unga personer att kunna köpa en bostadsrätt i Malmö eller Lund, säger Hans Flink och fortsätter:
– Om man kan tänka sig att pendla så är ettor i städerna på pendlingsavstånd mer överkomliga och ett sätt att ta sig in på bostadsmarknaden.