Exklusivt innehåll:

Vrålar ut sin ilska efter blodig smäll

I mitten av den första perioden i ishockeymatchen i...

Putins nya krigsdrag

Dekretet publicerades på Kremls hemsida på fredagen. I det...

Brandattentat mot Fastator-vd:n Joachim Kuylenstiernas kollega

I en ny bok av journalisten Rikard Anderson berättas om gamla inspelningar där man hör börs-vd:n Joachim Kuylenstierna beskriva ett upplägg för penningtvätt och planer på att stoppa in politiker i bolag för att undvika misstankar, vilket Aftonbladet först kunde rapportera om.  

Inspelningen kommer från den skandalomsusade Playa-utredningen där Jonas Falk åtalades, och sedan frikändes i hovrätten 2014, som utpekad ledare för en liga som smugglade enorma mängder kokain från Sydamerika till Europa.

Jonas Falk åtalades i Playa-utredningen.

Foto: EPA TT NYHETSBYRÅN

På den här båten försökte Mauritz Andersson smuggla 1,2 ton kokain, som en del av det som benämnts Operation Playa.

Foto: POLISEN – / POLISEN

Upplägget i inspelningen påminner till stora delar om hur Joachim Kuylenstierna gjort med sitt bolag Fastator, som i dag har ett börsvärde på drygt 200 miljoner kronor. I bolagsstyrelsen sitter flera toppnamn, bland annat förra statsministern Carl Bildt och tidigare näringsministern Björn Rosengren.

I avlyssnade samtal förklarar Kuylenstierna hur företag kunde användas för att hantera stora mängder kontanter utomlands. 

– Jag har ju folk som sitter, jag stoppar in politiker och folk från Finansinspektionen i styrelsen för det här börsbolaget. Så då innebär det att det är helt vattentätt, det är aldrig någon som kommer att titta på det här bolaget, säger Kuylenstierna i samtalet med en svensk affärsbekant 2009.

Kuylenstierna kommenterar i Aftonbladet anklagelserna som ”bullshit”.

Tidslinje – hoten

7 oktober Kuylenstierna hotas första gången. En bild föreställer sprängmedel, på andra bilder är tre av Kuylenstiernas medarbetare. Det framgår att man kartlagt Kuylenstiernas medarbetare. Det förekommer hot mot Kuylenstierna och hans medarbetare om han inte betalar cirka 100 miljoner.


10 oktober En affärskollega till Kuylenstierna sitter i bilen när han upptäcker att han är förföljd och att några män filmar honom. På jobbet berättar han om händelsen och Kuylenstierna säger då att han också hotats. 

Händelserna leder till polisanmälan och polisen lyckas hitta bilen. I den färdas två män, födda -99 och -03. Båda frihetsberövas men i andra ärenden då bägge är efterlysta. Männen är misstänkta i ärendet, men är inte delgivna enligt DN. 


17 november

En person som hör till Kuylenstiernas bolag blir utsatt för ett brandattentat hemma i villan. 

Hot från kriminellt nätverk

Under måndagsförmiddagen kunde sedan DN berätta att Joachim Kuylenstierna sedan en tid tillbaka blivit utsatt i en utpressningshärva kopplat till den gamla Playa-utredningen. Expressen har nåtts av samma uppgifter.

De misstänkta gärningsmännen har koppling till det kriminella Vårbynätverket.

Polisen kopplades in i fallet den 7 oktober. Då hade Joachim Kuylenstierna mottagit hot riktade mot sig och sin familj via den krypterade meddelandetjänsten WhatsApp. Han uppmanades att betala en påstådd skuld i hundramiljonersklassen. 

I meddelandetråden ska det enligt uppgifter ha funnits bild på sprängmedel. Och polisen och Fastator ska ha tagit utpressningshotet mot Kuylenstierna på stort allvar.

För drygt en vecka sedan löpte en av gärningsmännen uppsatt ”deadline” på en betalning om tio miljoner kronor ut. Polisen gick då enligt uppgifter upp i ”full beredskap” eftersom man befarade sprängdåd mot antingen Kuylenstiernas hem eller arbetsplats.

I meddelandena till Kuylenstierna har gärningsmännen även riktat hot mot flera av hans affärskompanjoner.

Den 10 oktober blev en av de namngivna kompanjonerna förföljd av män som filmade honom. Affärsmannen dokumenterade vilken bil männen färdades i och senare kunde polisen stoppa den. Två män med kopplingar till Vårbynätverket befann sig då i fordonet. Båda greps eftersom de var efterlysta i andra ärenden.

Så sent som i fredags kväll blev en annan av de namngivna affärskompanjonerna utsatt för ett brandattentat i sitt hem, kan Expressen nu berätta.

Gärningsmän slog då sönder en fönsterruta i bostaden. De försökte kasta in ett brinnande föremål i bostaden och sedan följde en smäll. Det började brinna utanför huset men de boende lyckades släcka branden för egen hand. Händelsen utreds som mordbrand.

Ärendet som rör utpressningsdelen leds Anna Stråth, åklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, RIO.

– Jag kan inte kommentera om huruvida det finns någon sån här utredning, säger hon.

Senast

Vrålar ut sin ilska efter blodig smäll

I mitten av den första perioden i ishockeymatchen i...

Putins nya krigsdrag

Dekretet publicerades på Kremls hemsida på fredagen. I det...

Ikväll avgörs ”Idol 2023” – chatta med Expressen!

Fredagen den 1 december går den stora ”Idol”-finalen av...

Missa inte

Vrålar ut sin ilska efter blodig smäll

I mitten av den första perioden i ishockeymatchen i...

Putins nya krigsdrag

Dekretet publicerades på Kremls hemsida på fredagen. I det...

Ikväll avgörs ”Idol 2023” – chatta med Expressen!

Fredagen den 1 december går den stora ”Idol”-finalen av...

Mamma och dotter sålde svartkontrakt – fälls i rätten

Det har varit en lång rättsprocess.Redan i februari 2021 skrev Expressen om mamman och dottern, som i utbyte mot pengar – ibland över miljonen...

”Fotbollshistoriens galnaste självmål”

I den tyska andraligans seriefinal hamnade Hamburg snabbt i ett 2-0-underläge mot St. Pauli. Det andra målet som sattes var ett självmål och Hamburgs...

Skyttens ord i förhör: Fick betalt av anhörig

Kvinnan, som var i 30-årsåldern och skriven i Götaland, sköts till döds i Kosovos huvudstad Pristina under onsdagskvällen.Hon befann sig i en bil med...

Rysk armé på frammarsch ’i alla riktningar’ i Ukraina – Moskva

Men en ukrainsk befälhavare insisterade på att landets...

Svenska jättetalangen stoppas – får inte tävla

Längdskidåkarnas tävlingssäsong går in i sin tredje helg med världscupen i Gällivare som en av höjdpunkterna. Sverige får ställa upp med dubbelt så många...

Muslimsk begravningsplats vandaliserad i natt

En muslimsk begravningsplats på Kvibergs kyrkogård i Göteborg har blivit vandaliserad under natten mot fredagen.Enligt Katarina Evenseth på Göteborgs begravningssamfällighet kunde man under fredagsmorgonen...