Forskarna vid Bergens universitet i Norge har undersökt den traditionellt västerländska kosthållningen. En kosthållning som bäst sammanfattas för sin avsaknad av frukt och grönt men också för överkonsumtionen av rött kött, mejeriprodukter och förädlade köttprodukter som ofta innehåller höga nivåer av salt och socker.
I studien som har publicerats PLOS Medicine menar forskarna att en europé i 20-årsåldern som följer en optimal diet kan leva minst 13 år längre än den som inte följer dieten, skriver Daily Mail.
Även för äldre personer syntes positiva effekter på den förväntade livslängden, då den optimala dieten följdes. För en person i 60-årsåldern handlade det om att addera ytterligare 8,5 år till livet, för en person över 80 var motsvarande siffra 3,5 år.
De matslagen var bäst
Den enskilt största effekten vid en ökad konsumtion återfanns hos baljväxter som kikärter, linser och bönor. Hos en person i 20-årsåldern som i forskarnas exempel inte alls åt några baljväxter kunde motsvarande en stor skål linssoppa á 200g baljväxter om dagen öka den förväntade livslängden med två och ett halvt år.
Detta eftersom baljväxten är såväl fettsnål som fiberrik, men också innehåller mycket proteiner, vitaminer och mineraler.
Vad gäller mat som bör undvikas stod rött kött och chark högst upp på menyn. Genom att kapa båda dessa från kosthållningen kunde ytterligare fyra år av liv förväntas.
– Genom att förstå de relativa hälsofördelarna mellan olika matslag kan vi underlätta för folk att göra bra och betydande förbättringar i hälsan, säger Lars Fanes, professor i näringslära vid Bergens universitet till Daily Mail.