Exklusivt innehåll:

Oscar Properties dra – kräver 13 miljoner kronor

Konkursförhandlingen inleddes i sal 22 i Stockholms tingsrätt strax...

Oscar Lewicki om tunga korsbandsskadan: ”Knakade till”

31-årige Oscar Lewicki skadade sitt korsband i högerbenet under...

C räknar bort Kristersson från statsministerkampen: ”Står mellan Andersson och Åkesson”

Det är höstlov och Muharrem Demirok har besök av tonårige sonen i riksdagen. Pojken är i samma ålder som många unga som i dag skjuter eller blir skjutna i gängkonflikter. 

Demirok skakar på huvudet och konstaterar att det är en verklighet svår att ta in. 

– Det är barn som dras in i en värld som de har svårt att förstå och förhålla sig till. Det kanske läskigaste av allt är den totala hänsynslösheten. Brutaliteten som riktas mot gängmiljön, men också mot helt oskyldiga, säger han.

Bara dagar tidigare har han varit i Stockholmsförorten Sätra och nattvandrat och samtalat om vad som krävs för att stävja våldet. 

Muharrem Demirok träffade IFK Stockholms spelare och ledare på Vårbergs IP nyligen. ”Det finns många eldsjälar där ute som går från ord till handling, som gör det där lilla extra”, skrev han i sociala medier om besöket.

Foto: Centerpartiet / Privat

Muharrem Demirok nattvandrade nyligen i Sätra centrum. Han vill att poliser och ordningsvakter ska bli skyldiga att orosanmäla alla barn och unga i riskmiljöer till socialtjänsten. Det kan till exempel handla om barn som lever i familjer där någon är kriminell. Förslaget syftar både till att ge barn ett bättre skydd mot våld och för att förhindra att barn och unga dras in i kriminalitet.

Foto: Centerpartiet / Privat

Centerpartiet vill se fler förebyggande åtgärder.

Partiet lägger nu ett nytt förslag om att poliser ska bli skyldiga att orosanmäla alla barn i riskmiljö, inte bara brottsaktiva. Det kan vara faror som kommer av kriminella föräldrar, eller genom egen närvaro kring gängen. Även ordningsvakter bör omfattas av kravet, menar C. 

– Polisen uppskattar att det finns 2 000 unga som rör sig i riskzonen kring gängkriminalitet. Jag är inte säker att det finns orosanmälningar på alla dem. Men det bör det göra, säger Demirok.

Centerpartiet vill också se ett nationellt center i samverkan mellan Polismyndigheten och Socialstyrelsen, för att hantera anmälningarna. Det skulle avlasta kommuners socialtjänster ekonomiskt och ge socialsekreterarna, som ofta utsätts för hot, en tryggare arbetsmiljö, enligt C.

Står bakom Andersson

I dag pekar allt fler på invandringen till Sverige som en förklaring bakom gängvåldet. På frågan om vilket ansvar C har, som länge varit ett av riksdagens flyktingvänligaste partier, svarar Muharrem Demirok:

– Nästan alla som nu skjuts eller skjuter har utländskt påbrå, men det betyder inte att alla som har utländskt påbrå är gängkriminella. Tvärtom så är en majoritet som kommit från andra länder varje dag med och betalar skatt och bidrar till välfärden. Jag kommer aldrig köpa kontexten att alla invandrare är potentiella gängkriminella.

Nio månader efter att Demirok tog över efter Annie Lööf har han ett svagt förtroende hos väljarna samtidigt som hans parti har ett utsatt läge i opinionen, med en position farligt nära riksdagsspärren.

Centerpartiets stenhårda nej till SD har gjort att det liberalt borgerliga partiet i dag ses som en del av den rödgröna oppositionen med S, V och MP. 

Men inte heller där är C:s läge självklart. 

Även om jag inte delar politisk uppfattning med Vänsterpartiet så skulle jag dra mig för att kalla dem ett skadligt parti

Nyligen sa Nooshi Dadgostar (V) att hon ”inte ser att Centerpartiet behövs” i ett regeringssamarbete, då S, V och MP skulle få egen majoritet om det var val i dag. 

Samtidigt beskrev hon C:s ekonomiska politik som skadlig och till höger om regeringspartiernas.

– Hennes tonläge i det här är väldigt beklagligt. Vi kan inte hålla på och kalla varandra för skadliga partier. Även om jag inte delar politisk uppfattning med Vänsterpartiet så skulle jag dra mig för att kalla dem ett skadligt parti, säger Demirok.

Men vad betyder det för Centerpartiet, skulle ni kunna sitta i en regering med Vänsterpartiet?

– I den här situationen så betyder det att alla partier behöver fundera på vad som är viktigast just nu. Mannen på gatan är nog inte särskilt upptagen med vem som tar vem om tre år, utan mer av hur politiken ska få slut på skjutningar och sprängningar. Människor har den förväntansbilden på oss, att vi ska rycka upp oss och lösa uppgiften.

Flera gånger under intervjun pekar han på hur kommunpolitiker samverkar över blockgränser för att lösa problem. Han vill se mer sådant på riksplanet.

Om det innebär att C i nästa val kan tänka sig att regera med V 2026 vill han ”återkomma om”.

– Men jag ser ju samtidigt att det är ett annat politiskt landskap än i senaste valet. Nu handlar det om Jimmie Åkesson som statsministerkandidat för Tidöpartierna.

Muharrem Demirok tycker att det politiska landskapet rör sig väldigt fort just nu. ”För ett år sedan kunde ställa två statsministerkandidater mot varandra, Magdalena Andersson och Ulf Kristersson. I dag är det en helt annan spelplan. Nu handlar det om Magdalena Andersson eller Jimmie Åkesson” säger han.

Foto: VERONICA KINDBLAD

En Sverigekarta med nålar som utmärker vilka orter Muharrem Demirok har besökt sedan han i februari tog över som Annie Lööfs efterträdare.

Foto: VERONICA KINDBLAD

Muharrem Demirok intervjuas av Expressens reporter, under överinseende av sin medarbetare.

Foto: VERONICA KINDBLAD

I arbetsrummet på riksdagen vittnar mycket om Demiroks bakgrund i Östergötland, han var kommunalråd i Linköping där flygindustrin länge varit en stor del.

Foto: VERONICA KINDBLAD

Muharrem Demirok har varit tydlig med att S-ledaren Magdalena Andersson är hans statsministerkandidat. Han har förklarat det med att statsminister Ulf Kristersson (M) smällt igen dörren för C, genom att samarbeta med Sverigedemokraterna. Vilket C vägrar.

Nu räknar han helt bort den nuvarande statsministern 2026.

– Verkligheten står inte mellan Magdalena Andersson och Ulf Kristersson. Det är inte där vi befinner oss nu, säger Demirok.

– Allt eftersom Tidöprojektet drog i gång och förverkligades så har vi sett hur Sverigedemokraterna inte bara har varit ett stödparti till regeringen, utan också blivit de som styr regeringen. 

Demirok menar att SD inte bara står för högersidans idéutveckling och politiska förslag, utan också har siktet inställt på att leda regeringen efter nästa val. Något SD-ledaren Jimmie Åkesson själv öppnat för i en intervju med Expressen.

– Ställt inför det, att välja mellan Magdalena Andersson eller Åkesson, då hoppas jag att det är självklart inte bara för mig utan för alla som kallar sig liberala och borgerliga, att de faktiskt inte ser sig som en del av en sverigedemokratisk regering. 

Självkritisk

Samtidigt rasar debatten kring gängkriminaliteten vidare. I dag tjänar gängen mer pengar på välfärdsbrott än genom narkotikahandel.

Centerpartiet har länge setts som starkast pådrivande för privatiseringar i välfärden.

Muharrem Demirok vänder sig emot den bilden och väljer hellre att tala om att ”många stått upp för valfrihetsreformer”. Men han säger sig vara självkritisk och ha ett ansvar för utvecklingen.

– Vi har brustit i att vårda reformerna. Så fort det kom signaler om att det fanns bakdörrar som kunde utnyttjas borde vi ha täppt till dem. Man ska inte kunna ta sig in i systemet och sko sig.

Men att slopa valfriheten är ingenting för Demirok. Han ”kommer göra det som krävs” för att behålla den.

– Reformerna som vi har gjort har inneburit stor frihet för väldigt många människor och den friheten behöver vi kunna värna, säger han.

Själv ska Muharrem Demirok den här dagen utnyttja sin egen valfrihet i några lediga timmar med sonen.

Kanske blir det ett museibesök.

Kanske något annat.

Muharrem Demirok

Ålder: 47 år.

Yrke: Centerpartiets ledare sedan februari 2023. Tidigare kommunalråd i Linköping, 2009-2022.

Bor: Lägenhet i Linköping.

Familj: Sambon Sara, tre barn, hunden Allan, en whippet.

Se även: Demirok: Jag tänker inte bli den som blir över på gympan

Senast

Oscar Properties dra – kräver 13 miljoner kronor

Konkursförhandlingen inleddes i sal 22 i Stockholms tingsrätt strax...

Oscar Lewicki om tunga korsbandsskadan: ”Knakade till”

31-årige Oscar Lewicki skadade sitt korsband i högerbenet under...

Attack i östra Libanon

Sedan kriget i Gaza bröt ut, efter terrorstämplade Hamas...

Missa inte

Oscar Properties dra – kräver 13 miljoner kronor

Konkursförhandlingen inleddes i sal 22 i Stockholms tingsrätt strax...

Oscar Lewicki om tunga korsbandsskadan: ”Knakade till”

31-årige Oscar Lewicki skadade sitt korsband i högerbenet under...

Attack i östra Libanon

Sedan kriget i Gaza bröt ut, efter terrorstämplade Hamas...

Ät rätt fett – minska risken för allvarliga sjukdomar: ”Lång rad hälsoeffekter”

Publicerad: 26 feb 2024, kl 11:00 Premium Vill du...

Valet i Vitryssland var en ”biff”, säger USA, när resultaten tillkännages

Vitrysslands valkommission säger att 73 procent av landets...

Sålde för dåliga munskydd

Förvaltningsrätten i Karlstad dömer Dollarstore för att ha sålt munskydd under coronapandemin som inte uppfyllt kraven på personlig skyddsutrustning. Något som Dagens Juridik...

Odds i underkant – avslag på favoriten

I helgens omgångar finns det blandat utbud av matcher från svenska cupen till Premier League. En av höjdpunkterna är Maidstone som i den förra...

Dansk polis lägger ner

Utredningen har letts av Köpenhamnspolisen och den danska underrättelsetjänsten PET. I ett pressmeddelande skriver den danska polisen att det inte finns tillräckliga skäl att driva...

Kronofogden slår tillbaka mot Gunilla

Den 18 februari slog Kronofogden till på Gunilla Perssons hotellrum i Växjö – morgonen efter Melodifestivalen, något som Expressen då kunde avslöja. Kronofogden fick...

10 guldkorn på Mallorca: Denise Rudbergs pärlor

Författaren Denise Rudberg tillbringade somrarna på Mallorca med sin pappa från fem års ålder – en tradition som hon fortsatte med när hon fick...