Trots att spridningen av omikron fortfarande är omfattande häver regeringen nästan alla smittskyddsåtgärder mot covid-19 från och med den 9 februari, vilket Expressen var först med att kunna berätta i förra veckan.
– Nu är det tid för mer normalitet, sade finansminister Mikael Damberg vid regeringens pressträff om coronaåtgärderna under tisdagen.
Den höga vaccinationstäckningen, i kombination med att omikronvarianten inte leder till lika många fall av allvarlig sjukdom, gör att Folkhälsomyndigheten bedömer att covid-19 inte längre bör klassificeras som en allmän- och samhällsfarlig sjukdom – vilket har öppnat upp för slopade restriktioner.
– Åtgärderna mot smittspridningen ska vara proportionerliga och inte mer inskränkande än nödvändigt, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell i ett pressmeddelande.
Så öppnar Sverige upp
Nu upphör därför alla tvingande åtgärder som tidigare har gällt.
Det här innebär bland annat att deltagartak och möjligheten att ställa krav på vaccinationsbevis tas bort vid olika evenemang och allmänna sammankomster – samt att krav på avstånd och stängningstid på restauranger och krogar släpps.
Men att restriktionerna avskaffas betyder inte att smittspridningen har upphört, betonar socialminister Lena Hallengren (S).
– I och med att smittspridningen väntas vara hög en tid framöver, är det dock rimligt att stödåtgärderna ligger kvar så som tidigare har aviserats, säger hon.
Socialminister Lena Hallengren (S).
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Detta innebär till exempel att det ekonomiska omställningsstödet ligger kvar till och med februari och att beslut om ersättning för karensavdrag och riskgrupper är kvar till och med mars.
Utöver de restriktioner som påverkat svenska medborgare meddelade regeringen i måndags att också inreseförbudet till Sverige slopas 9 februari för medborgare från Norden, EU- och EES-länder, rapporterar Sveriges Radio. För medborgare från övriga länder forsätter förbudet dock att gälla fram till 31 mars.
Regler och restriktioner som tas bort
ALLMÄNNA SAMMANKOMSTER
Inga begränsningar om antal deltagare eller avstånd mellan sällskapen, evenemangen kan nu vara hur stora som helst
Det går inte längre att kräva vaccinationsbevis
RESTAURANGER OCH KROGAR
• Begränsningar av sällskapets storlek samt krav på avstånd och stängningstid tas bort på serveringsställen.
MÄSSOR
• Deltagartak, kvadratmeterbegränsningar och krav på vaccinationsbevis tas bort.
HANDELSPLATSER
Ingen kvadratmeterbegränsning för butiker eller platser för kultur- och fritidsverksamhet.
PRIVATA FESTER
• Deltagartak tas bort på privata sammankomster som hålls i hyrda lokaler.
• Rådet att avstå större sociala sammankomster tar också bort för vaccinerade.
KOLLEKTIVTRAFIK
• Krav på sittande resenärer och munskydd vid trängsel eller om man ej kan hålla avstånd tas bort.
CUPER
Nu är det fritt fram att arrangera eller delta i cuper, tävlingar och större aktiviteter inomhus – avrådan från detta tas bort.
TESTNING
Rekommendationen att testa sig tas bort.
Personal inom sjukvård och äldreomsorg är undantagna från detta och uppmanas fortsatt att testa sig.
COVIDBEVIS
• Möjligheten att ställa krav på vaccinationsbevis vid större allmänna sammankomster tas bort.
HEMARBETE
• Rådet om att arbeta hemma tas bort, även om återgången till arbetsplatserna bör ske successivt.
KARANTÄN
• Familjekarantän på fem dagar tas bort men den som är sjuk ska stanna hemma.
RESOR
Inreseförbudet för medborgare i Norden, EU och EES slopas.
Fortsatt inreseförbud från övriga länder till den 31 mars.
Källa: Folkhälsomyndigheten och regeringen
FHM: Vaccinationer fortsatt avgörande
Även om de hävda restriktionerna innebär att det inte längre är möjligt att ställa krav på vaccinationsbevis vid allmänna sammankomster betonar Folkhälsomyndigheten att vaccinationerna fortfarande är avgörande för den fortsatta hanteringen av pandemin.
Folkhälsomyndigheten betonar att arbetet med hög vaccinationstäckning kommer fortsätta prioriteras framöver.
Foto: ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK / ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Folkhälsomyndigheten påpekar att påfyllnadsdoser kommer behövas för att upprätthålla vaccinskyddet och att en av myndighetens viktigaste uppgifter framöver kommer vara att fortsätta arbeta för en ”hög och jämn vaccinationstäckning i hela befolkningen”.
– Pandemin har visat att ett robust och motståndskraftigt samhälle endast kan byggas på en god och jämlik hälsa i hela befolkningen. Så länge grupper i samhället med väsentlig risk för svår sjukdom och död inte nåtts eller tagit emot erbjudandet om vaccination så är samhället sårbart, säger Karin Tegmark Wisell.
Detta gäller fortfarande
Stanna hemma och undvik nära kontakt med andra om du är sjuk med symtom som kan vara covid-19.
Alla som inte har vaccinerat sig uppmanas att vara försiktiga. Man bör då undvika trängsel och stora folksamlingar inomhus. Ovaccinerade som också tillhör en riskgrupp löper större risk för allvarlig sjukdom, liksom de som är äldre och inte har fått vaccin.