Exklusivt innehåll:

Norska kängan: Tackar nej till pengar från Sida

I samband med att Sverige valde att pausa de...

Israel hotar att dra sig ur Eurovision

Enligt det israeliska public service-bolaget KAN handlar...

Elon Musk fixade internet till Ukraina – på några timmar

Det var på lördagen som Ukrainas vice premiärminister och minister för digital utveckling, Mykhailo Fedorov, riktade sig mot amerikanske entreprenören Elon Musk på Twitter, och uppmanade honom att göra satellitnätverket Starlink tillgängligt för Ukrainas invånare. Några timmar senare svarade Elon Musk att Starlink är aktiverat. 

https://twitter.com/elonmusk/status/1497701484003213317

Vanligt internet sårbart

Vad är då Starlink och vilken betydelse kan det ha i det pågående kriget? David Bader, professor och chef för avdelningen för datavetenskap vid New Jersey Institute of Technology, reder ut.

– Normalt får man internet via fiberoptik, som är sårbar eftersom den går genom exempelvis kablar som kan slås ut, av misstag eller avsiktligt. Starlink däremot har inga kablar, och fungerar så länge satelliterna befinner sig i rymden. Folk i Ukraina kan nu ansluta sig som till ett vanligt wifi, säger han.

Invånare i Kiev i skyddsrum under lördagen.

Foto: EMILIO MORENATTI / AP TT NYHETSBYRÅN

Robust system

Elon Musk, som de senaste åren främst börjat att förknippats med SpaceX och sitt rymdfokus, har enligt David Bader omkring 2 000 Starlink-satelliter uppe. Och systemet, som nyligen användes för att få i gång internet i Tonga efter tsunamin, är robust.

– Det är teoretiskt möjligt för Ryssland att skjuta ner en satellit, men det kräver en komplex åtgärd. Och det här satellitnätverket är just ett nätverk – för att slå ut det måste man i så fall skjuta ner tusentals satelliter, och det är i princip omöjligt, säger David Bader.

Eldflammor efter en missilattack i närheten av huvudstaden Kiev på lördagen.

Foto: ALISA YAKUBOVYCH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Han betonar att kommunikationsmöjligheter påverkar säkerhet, energi, mat och andra aspekter som nu är hotade i Ukraina.  Och det har redan kommit rapporter om att internet slagits ut i delar av Ukraina.

Skulle inte kunna berätta

Joseph Steinberg, amerikansk expert på cybersäkerhet och framväxande teknologier, ser två viktiga funktioner som Starlink nu fyller.

– Att ha tillgång till internet är en nyckel. Om Ryssland hade möjlighet att bryta internetuppkopplingen i Ukraina skulle världen inte få veta vad som händer där. Varken regeringen, journalister eller invånare skulle kunna berätta. Att Starlink kommer upp gör det betydligt svårare för Ryssland att tysta den ukrainska regeringen till exempel, säger han.

Entreprenören och miljardären Elon Musk har nu gett Ukraina tillgång till Starlink, som är internet via satellit.

Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN

Det finns också en psykologisk aspekt som Joseph Steinberg gärna betonar.

– Det här sänder ett meddelande till den ryska militären: att västvärldens länder och företag gör allt de kan för att stötta Ukraina. Det här kommer inte att vara som under annekteringen av Krim under Obama-administrationen, det här är en helt annan typ av reaktion från om världen. Det här kriget har triggat en emotionell aspekt som skiljer sig från 2014. Den här känslan av stöd påverkar också det ukrainska folket.

”Möjlighet att förbi fria”

Han får medhåll från David Bader.

– Det här är ett exempel på kommunikation som ger människor möjlighet att förbli fria. Kommunikation är demokratins signum och Starlink är på många sätt avgörande för det ukrainska folket, säger han.

Resterna av ett familjealbum ligger på marken efter att ett bostadshus attackerats i Kiev.

Foto: Niclas Hammarström

David Bader berättar att cyberattacker i dag är en del av krigföringen.

– Så är det absolut. Vi har redan sett rapporter om cyberattacker i Ukraine. Det handlar till exempel om attacker som raderar datorers minne. De här attackerna har ökat de senaste dagarna, säger han.

Enligt David Bader är alla länder sårbara när det kommer till cyberattacker.

– Det handlar ofta om sofistikerade och komplexa attacker. Många länder är under ständig attack från både stater och personer, och det sker en konstant eskalering av läget.

ViIl du få allt det senaste om Rysslands invasion i Ukraina? Ladda ner Expressens app för Iphone eller Android, och aktivera pushnotiser i utrikeskategorin.

Senast

Norska kängan: Tackar nej till pengar från Sida

I samband med att Sverige valde att pausa de...

Israel hotar att dra sig ur Eurovision

Enligt det israeliska public service-bolaget KAN handlar...

Klar för IFK Norrköping

Tim Prica återvänder till allsvenskan efter fyra år utomlands,...

Missa inte

Norska kängan: Tackar nej till pengar från Sida

I samband med att Sverige valde att pausa de...

Israel hotar att dra sig ur Eurovision

Enligt det israeliska public service-bolaget KAN handlar...

Klar för IFK Norrköping

Tim Prica återvänder till allsvenskan efter fyra år utomlands,...

Insats vid Säpos lokaler

Det pågår en insats vid Säkerhetspolisens högkvarter i Solna....

Fjärde gången i Melodifestivalen och storfavorit. Men nu får Dotter kritik för att härma Loreens ”Tattoo”-nummer från i fjol.

När Johanna ”Dotter” Jansson framför sin egenskrivna låt ”It's not easy to write a love song” i Melodifestivalen i Eskilstuna på lördag...

Kriget i Ukraina: Dödligt drönareanfall, USA:s senatsbesök, nya sanktioner mot Iran

De senaste uppdateringarna från kriget i Ukraina. ...

Öbergs tunga smäll – tvingas dra sig ur

Hanna Öberg deltog i VM i tjeckiska Nove Mesto och vann ett silver och ett brons från stafetterna. Hon hade också planerat att tävla...

JUST NU: Fredrik Berne får fängelse

Åsa Vesterlund har själv berättat för Expressen om hur det som började som en romans förvandlades till en mardröm. Hennes pojkvän, rumpdoktorn Fredrik...

Tips för hela din tv-helg: ”Bästa avsnittet sedan flytten till TV4”

”Bäst i test” (23 februari, TV4)Med glädje går att konstatera att fredagens avsnitt – det sjunde – av ”Bäst i test” är det överlägset...

Två år senare söker tusentals ukrainare efter försvunna släktingar

I Ukraina är 30 000 människor fortfarande saknade...