Höjdpunkten på Socialdemokraternas kongress i Göteborg i november i fjol var valet av Magdalena Andersson som ny partiordförande.
Men en annan händelse dröjer sig kvar bland flera medlemmar.
Flera uppgiftslämnare uppger att såren efter att Tomas Eneroth anklagades för att ha tafsat på en kvinnlig partikollega från hemlänet Kronoberg långt ifrån har läkt.
Tvärt om.
Just nu befinner sig Socialdemokraterna i Kronoberg mitt uppe i processen när det gäller vilka som ska föreslås till riksdagslistan inför valet i september.
Tomas Eneroth förs fram som förstanamn på förslaget till riksdagslista för socialdemokraterna i Kronobergs län.
I mitten av mars ska medlemmarna få säga sitt. Den lokala valberedningen bestående av elva medlemmar är inte enig om Tomas Eneroths tänkta framtid på riksdagslistan för Kronoberg.
Enligt valberedningens ordförande står dock en klar majoritet bakom Eneroths placering som nummer ett på riksdagslistan för länet.
Polisutredningen är nedlagd. Beslutet att inte driva ärendet vidare togs knappt två dygn efter förhöret med kvinnan. Förhöret med henne var då ännu inte utskrivit. En utskrift fanns klar dagen efter att förundersökningen lagts ned. Men chefsåklagare Maria Sterup anser att hon hade ett tillräckligt underlag för att ta beslutet utan att invänta utskriften eftersom hon följt förhöret via konferenstelefon. Dagen innan fallet skrev av begärde hon dock tillgång till ljudfilen från förhöret med vittnet som sett hela incidenten med ministerhanden.
Chefsåklagare Maria Sterup redovisar i sitt skriftliga beslut att Tomas Eneroths beröring var ”en flyktig beröring” på ett sätt som inte går att betrakta som sexuellt ofredande. I beslutet skriver hon även att det heller inte kan betraktas som ett ofredande ”eftersom agerandet då måste präglas av viss hänsynslöshet”.
Det är dock inte säkert att fallet är avslutat.
Den utsatta kvinnan överväger att begära överprövning av åklagarbeslutet att lägga ned förundersökningen.
– Hon är informerad om att det finns möjlighet att begära överprövning. Hon har ännu inte bestämt hur hon ska göra, säger advokat Andréa Pyrell, som var kvinnans målsägandebiträde under utredningen.
Andréa Pyrell har reagerat över åklagarens snabba beslut med att lägga ned utredningen.
– Jag är förvånad över hur lättvindigt åklagaren lade ned utredningen. Jag har hakat upp mig på ordet flyktig.
Andréa Pyrell säger att hon sett fall av mildare karaktär gå till åtal.
Inom S i Kronoberg är incidenten inte glömd. Det bubblar under ytan i länet.
– Några har uppmanat Tomas att stiga år sidan. När det gäller valberedningen så har han visserligen en majoritet på sin sida. Men för flera spökar händelsen på partikongressen, säger en uppgiftslämnare.
Andra tycker dock att det är dags att blicka framåt.
Vad var det då som egentligen hände?
Vi förflyttar oss till Göteborg och november 2021.
Socialdemokraternas 41:a ordinarie kongress på Svenska mässan går inte enbart till historien för att partiet bytte ordförande från Stefan Löfven till Magdalena Andersson, som senare skulle bli vald till Sveriges första kvinnliga statsminister.
Förspelet till kongressmiddagen i ett hotellrum på 23:e våningen i Gothia Towers intill kongressbyggnaden skulle också bli omskrivet, vilket ingen anade när några boxar med rött och vitt vin öppnades för en drink på hotellrum 2366 innan middagen lördagen den 6 november.
Expressen har tagit del av polisutredningen och pratat med några av de närvarande.
Det är två personer som är förhörda. Dels kvinnan som blev utsatt, dels det enda vittnet som såg incidenten, socialdemokraternas försteombudsman i Kronobergs län, Otto Berglund.
Elin Ylvasdotter slog larm till statsrådsberedningen.
Foto: S-STUDENTER
Polisutredningen ger inte bara en bild av vilka som befann sig i hotellrum 2366, utan även uppståndelsen efter den omskrivna händelsen: den skakade kvinnan, vittnets chock, Stefan Lövfens talskrivare Elin Ylvasdotter som slog larm raka vägen upp i statsrådsberedningen, partiets interna förhörsduo med kanslichefen Lisa Hedin och regeringskansliets presschef Odd Guteland samt konfrontationen med Eneroths version.
Det var åtta kongressombud från Kronoberg och ytterligare några personer som samlades vid 18–tiden för ett glas innan kongressmiddagen med efterföljande dans.
Stämningen var på topp i det 25 kvadratmeter stora premiumrummet med dubbelsäng, skrivbord och två fåtöljer. Några ville höja stämningen med musik och försökte koppla mobilerna till tv:n.
Extra upprymda blev alla eftersom en minister lovade komma förbi.
Ministern, infrastrukturminister Tomas Eneroth, Växjöbo och med flickvännen Malin Lauber som ett av kongressombuden. Hon är en lokal politisk tungviktare, oppositionsråd, sitter i förbundsstyrelsen för S-kvinnor, och den här kvällen en av de som samlades i rum 2366.
Det var på 23:e våningen i rum 2366 i Gothia Towers som dramat utspelade sig.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
En rad andra lokala politiska höjdare fanns med bland kongressombuden från Kronoberg. Och kvinnan som hamnade i centrum för händelsen på rummet.
Kvinnan är också underställd Malin Lauber i jobbet vilket skulle göra saken än mer laddad.
Hotellrummet tillhörde Otto Berglund, försteombudsman i Kronoberg, som hade föreslagit att förfesten skulle hållas i hans rum eftersom de inte fick ta in vinboxarna innanför skalskyddet där själva middagen skulle hållas.
Alla kände alla i rum 2366. Stämningen var god.
Den knappa halvtimmen med förfesten i hotellrummet slutade med att Tomas Eneroth skulle skapa mardrömsrubriker för S och den nyvalda partiordföranden Magdalena Andersson:
”Förundersökning inleds mot Tomas Eneroth”
”Eneroth får fortsatt förtroende – misstänks för sexuellt ofredande”
”Eneroth anklagas för att ha tafsat på kvinna”
I turbulensen efteråt upprördes även flera av den utsatta kvinnans lokala partikamrater över att Tomas Eneroth fick fortsatt förtroende som minister trots händelsen på hotellrummet som blev polissak några minuter in i Magdalena Andersons presskonferens när hon presenterade sin laguppställning i regeringen.
Magdalena Andersson gick snabbt ut och ”frikände” Tomas Eneroth.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
– Han är tydlig med att det var oavsiktligt från hans sida, och jag ser ingen anledning att inte tro på det, sa Magdalena Andersson, vars uttalande överraskade eftersom polisutredningen knappt hade kommit i gång.
Magdalena Anderssons kategoriska uttalande retade upp flera inom partiet i Kronoberg.
I ett öppet brev skrev lokala S-kvinnor anonymt att det fanns ett ”utbrett missnöje” mot valet när Eneroth samtidigt utreddes för sexuellt ofredande. Brevet redovisades både av Smålandsposten och SVT Småland.
En månad efter händelsen förhördes kvinnan i sin hemstad. Förhöret hölls på målsägandebiträdet Andréa Pyrells kontor med kommissarie Robert Stragnér från polisens särskilda utredningar, SU, som förhörsledare. Chefsåklagare Maria Sterup följde förhöret via telefon från Göteborg.
Tomas Eneroth hade anlänt sent till förfesten i rum 2366 och Otto Berglund öppnade dörren för ministern när han knackade på.
Berglund kom sedan att stå någon meter in i rummet med blicken mot festdeltagarna i rummet. Och mitt emellan stod det kvinnliga kongressombudet lite snett, men med ryggen mot Berglund och dörren till rummet.
Gothia Towers i Göteborg. Det var i ett rum liknande det här som förfesten hölls.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
Tomas Eneroth stannade till ett ögonblick och började prata med henne.
”Och det gör han genom att gå väldigt nära och, eller ställa sig bredvid mig och prata med mig och luta sig ganska nära. Och så strök han mig längs ryggen, från skuldran ner över bröstryggen, svanken och sen strök han mig över rumpan och sedan fortsatte han in i rummet”, säger hon i förhöret.
Kvinnan säger i förhöret att Eneroths handrörelse ”börjar högt upp på ryggen, alltså ovanför BH–bandet mellan skuldrorna någonstans”.
Det var en lugn strykning över hennes rygg, där smekningen fullföljdes ned över svanken och över rumpan.
Hon upprepade sedan att hans hand följde svanken och följde den över hela rumpan.
”Den följde hela vägen ner”, säger hon i förhöret.
När kvinnan förklarade Eneroths handrörelse för förhörsledaren uppgav hon att trycket från handen kändes, men poängterade samtidigt att han inte klämde.
Kvinnan får flera gånger redogöra för händelsen.
”Ja så, ja så jag tror att han står på min högra sida. Det borde han göra för jag stod ganska nära sängen och sen så är det då armen kommer som kommer, och så pratar han med mig samtidigt som han smeker mig”, säger kvinnan i förhöret.
Tomas Eneroth småpratade lite med kvinnan och frågade henne hur kongressen varit och samtidigt strök han henne på ryggen.
Förhörsledaren Robert Stragnér undrade vad som hände när Eneroths hand lämnat hennes kropp.
”Han går in i rummet, fram till sin flickvän som sitter längst in i rummet och kysser henne”.
Kvinnan står fortfarande en bit in i rummet med ryggen mot dörren.
Ombudsmannen Otto Berglund är den enda som sett Tomas Eneroths handrörelse på sin partikollega.
Alla övriga stod inne i rummet och småpratade i en cirkel, de flesta med ett glas in i handen.
Otto Berglund hade fri sikt och såg hela händelsen.
”Sen ser jag hur jag hur Tomas hand samtidigt vandrar nedåt längs (kvinnans namn) rygg och fortsätter ner till hennes högra skinka då, där den rör sig i en liten halvcirkel igen mot (kvinnans namn) kropp samtidigt som han fortsätter in i rummet mot flickvännen”.
Otto Berglund mötte hennes ”lite chockade blick”.
Förhörsledaren återkommer under förhöret med Otto Berglund till Eneroths handrörelse och frågar ”vad gör han med sin hand?”.
”Min minnesbild är att den vänstra handen hamnar först på (kvinnans namn) högra skuldra. Och samtidigt som dom utbyter några ord så fortsätter handen neråt längs med ländryggen ner på den, (kvinnans namn) högra skinka, som jag uppfattar det, där den vänder in mot hennes egen kropp igen i en liten halvcirkel eller så…”
Förhörsledaren frågar Otto Berglund hur han upplevde händelsen.
– Jag uppfattade det som handen hade varit där den inte borde ha varit.
På ett annat mingel en stund senare kom Tomas Eneroth fram till kvinnan igen och enligt henne börjar han ta på hennes klänning.
”Och han står väldigt nära och så säger han vilken vacker klänning du har på dig, vad är det för färg på den, guld eller är det brons?”
Kvinnan beskriver i förhöret som att Tomas Eneroth sedan tittar ”mig över hela bröstet och livet”.
Under söndagsmorgonen – sista kongressdagen – når händelsen i rum 2366 flera av statsrådsberedningens tjänstemän.
Kvinnan berättar i polisutredningen att hon på natten pratat om händelsen med statsminister Stefan Löfvens talskrivare Elin Ylvasdotter, som senare slagit larm uppåt i systemet.
Socialdemokraternas har en särskild metoo–grupp som leds av kanslichefen Lisa Hedin.
Regeringskansliets presschef Odd Guteland.
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hon och regeringskansliets presschef Odd Guteland talade först med vittnet, Otto Berglund. Därefter den utsatta kvinnan som berättar att förhörsduon sedan pratade med Tomas Eneroth som kallats dit. Deras samtal med honom hölls först enskilt.
”Först sa Odd att han är konfronterad och att han erkänt”, berättar hon i polisförhöret.
Själva den fysiska konfrontationen skedde öga mot öga. I rummet fanns bara tre personer: Thomas Eneroth, kvinnan och Otto Berglund.
”…han satte sig mittemot mig och… bad, bad om ursäkt för att han tagit på mig.”
Enligt kvinnans berättelse i polisförhöret gav Tomas Eneroth ingen bra förklaring till varför han strukit henne på ryggen och ned över rumpan, men sa som en tänkbar förklaring att det kanske var ”en del av Kronobergsandan”, dock utan att närmare precisera sig.
Tomas Eneroth medgav att han tagit henne på ryggen. Enligt kvinnans redogörelse ska Eneroth sedan sagt något i stilen med att han var ledsen om hon upplevde att han tagit henne på rumpan.
Ordet ”upplevde” fick kvinnan att reagera.
”…du tog mig på rumpan”.
Även Otto Berglund var tydligt med att det var en fysisk kontakt, att Eneroth tagit henne på rumpan.
Mötet slutade med att kvinnan uppmanande Tomas Eneroth att berätta exakt vad som hade hänt och vad han gjort.
Vi har talat med flera nyckelpersoner inom Socialdemokraterna i Kronoberg. Bilden som flera redovisar är att händelsen i Göteborg inte är glömd och hos vissa som ett sår som inte läkt.
De flesta har inte velat framträda med namn med hänvisning till att det fortfortfarande är ett känsligt ämne.
Försteombudsmannen Otto Berglund vill inte närmare redogöra hur han upplevde det som utspelade sig i sitt hotellrum på kvällen den 6 november.
– Jag har berättat för utredaren hur jag upplevde det. Jag har nog inte mer att tillägga utifrån det som framkommer i protokollen.
Hur är stämningen?
– Det är en framåtblickande stämning.
Expressen har varit i kontakt med Tomas Eneroth som via sin pressekreterare meddelar att ”Han har ingenting ytterligare att tillägga än det han redan sagt”.
Lördagen den 19 mars samlas Socialdemokraterna till distriktskongress i Alvesta. Då ska de 149 ombuden spika riksdagslistan.
Det kommer då också stå klart om Tomas Eneroth behåller sin topplacering.