Varje år tar Konsumentverket emot över 300 ärenden med klagomål efter p-böter.
Gordon Evans, 92, har drivit sin kamp på egen hand.
Det var våren 2020 som han tog bilen till ett läkarbesök i södra Stockholm.
Normalt sett skulle han ha cyklat för att undvika att behöva parkera, men en fallskada gjorde att han behövde ta bilen.
– Jag parkerade, gick fram till apparaten och tryckte in mitt kort. Först stod det att det inte fungerade och att jag skulle köra in det igen. Vilket jag gjorde. Det verkade funka och det skulle kosta tio kronor, berättar Gordon.
En stund senare kom han tillbaka och möttes av den gula p-boten på framrutan.
– Jag gick fram till parkeringsautomaten och hittade ett nummer som jag ringde. Jag stod i kö i en timme innan jag gav upp och körde hem. Dagen efter testade jag att ringa igen och satt i kö i 20 minuter utan att komma fram. Sedan började jag skriva brev, säger Gordon.
”De har drivit det till Södertörns tingsrätt och det känns konstigt”, säger Gordon Evans.
Foto: ELIN JÖNSSON
Under flera månader skickade Gordon sex brev till Europark Svenska AB, som skrivit ut boten.
– Jag försökte skriva artigt och förklara att det faktiskt kanske inte var jag som gjort felet, det var fel på apparaten. Det är liksom tio kronor det handlar om. Men de vägrade svara, jag fick inte kontakt med dem., säger Gordon.
Av vänner fick han rådet att ge upp och betala, men det vägrade Gordon.
– Många tänker ”Herregud jag betalar, det är bara 900 kronor”. Men företaget måste ta ansvar för sitt beteende, säger han.
När han aldrig fick svar trodde han att p-bolaget gett upp. Men i januari kom ett svar av ett helt annat slag – en stämningsansökan.
– De har drivit det till Södertörns tingsrätt och det känns konstigt. Jag gjorde vad jag kunde för att betala, säger Gordon.
Betala först, klaga sen
I Stockholm är parkeringsövervakningen utlagd på entreprenad vid tre företag: Europark Svenska AB, QSG Bevakning och Avarn Security AB. Om man får parkeringsböter som man har frågor om ska man i första hand kontakta det aktuella företaget, enligt Stockholms stad.
Om man därefter vill bestrida boten ska man göra det genom polismyndigheten. Dock måste du först ha betalt boten till Transportstyrelsen för att inte riskera inkassokostnader och en eventuell stämning.
Om du är missnöjd med en p-bot: Betala först, bestrid sedan. (arkivbild)
Foto: TOMAS LEPRINCE
Gordon Evans försökte förgäves få kontakt med Europark, som under 2022 redan vunnit tre tvistemål i tingsrätten.
I samtliga fall är det personer som inte betalat sina böter och förhandlingarna i rätten har slutat med att inkasso och rättegångskostnader lagts ovanpå bötesbeloppet.
Konsumentverket: Rättegång vanligt
Konsumentverket får in drygt 300 frågor klagomål kring parkeringsärenden varje år.
– Jag tror det är ganska vanligt att företagen tar det vidare till tingsrätten. De har dokumenterat fordonet och kräver betalning. Företagen släpper inte det om inte konsumenten har goda argument och ett gott underlag, säger Bosse Long, konsumentvägledare.
Gordon Evans ska möta Europark i rätten.
Foto: ELIN JÖNSSON
Ett stort ansvar ligger på bilisten vid parkeringstillfället. Man måste ha koll på skyltningen, att det är rätt registreringsnummer i mobilappen eller att parkeringslappen ligger synlig.
En krånglande parkeringsautomat är inte skäl att inte betala.
– Då får man ställa sig någon annanstans, säger Bosse Long.
Europark: Människor ska bli hörda
Fredrik Westergård, operativ chef för Apcoa som är moderbolag till Europark Sverige AB:
– Vi försöker i många fall hitta en lösning innan det går för långt. Vi vill helst inte hamna i tingsrätten om vi inte måste, det kostar tid och pengar för alla inblandade.
Han tycker att det låter märkligt att ingen svarat Gordon och säger sig förstå hans frustration.
En seglivad myt handlar om att parkeringsvakter skulle jobba på provision. (arkivbild)
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
– Jag är av uppfattningen att alla människor ska bli hörda och få göra sin egen uppfattning hörd. Sedan om de har rätt eller fel är i sista instans om det måste hamna där upp till tingsrätten att bedöma, säger Fredrik Westergård.
En seglivad myt handlar om att parkeringsvakter skulle jobba på provision.
– Parkeringsregler som sådana är ”svart eller vitt”. Antingen följer man reglerna eller inte. Med det sagt är parkeringsvakter mänskliga och ser de någon som springer mot bilen kan de absolut ha en förlåtande inställning till det, säger Fredrik Westergård.
Europark vinner för det mesta
Under 2021 vann Europark 13 fall i tingsrätter i Stockholm, endast ett förlorades.
Chansen att vinna är med andra ord liten för Gordon, som nu väntar på datum för tingsrättsförhandlingar.
– Nu handlar det inte om pengarna. Det är en medborgerlig plikt att faktiskt stå upp för att de ska göra rätt, säger Gordon.