Exklusivt innehåll:

Oscar Properties dra – kräver 13 miljoner kronor

Konkursförhandlingen inleddes i sal 22 i Stockholms tingsrätt strax...

Oscar Lewicki om tunga korsbandsskadan: ”Knakade till”

31-årige Oscar Lewicki skadade sitt korsband i högerbenet under...

Han hittades ensam på hållplats – söker nu svar

På den svartvita bilden syns en liten mörkhårig pojke iklädd en ljus pikétröja. Han tittar rakt in i kameran.

Pantu Johan Palmkvist, 46 år, var mellan tre och fem år när bilden togs. Det är hans passfoto från Indien.

Som barn hittades han ensam på en busshållplats i Dharwad i delstaten Karnataka. Det var polisen som fann honom, efter att folk hade sett honom vandra runt ensam på en marknad.

– Folk hade sett mig plocka upp popcorn och andra matrester från marken som människor hade tappat. Jag grät och ropade efter min mamma, berättar han.

Pantu tror att han är tre till fem år på bilden.

Foto: Privat

När polisen kom frågade de vad han hette. Han sa Pantu, eller Panthu. Om det är hans förnamn eller efternamn vet han inte. Han kunde heller inte säga vad hans mamma hette.

– Polisen gissade att jag var tre år. De var förundrade över hur rikt mitt språk var, och så kunde de konstatera att jag var undernärd och att jag gick konstigt. Jag hade problem med höfterna.

”En väldigt stor lättnad”

Ett sökande efter föräldrarna tog vid. Polisen sökte i Dharwad och i närliggande byar. En efterlysning gick också ut i tidningen.

Under tiden fick Pantu bo på barnhem.

Men sökandet slutade utan svar. I stället blev han adopterad och hamnade i Sverige.

I dag bor han i Lund, där han på nytt påbörjat sökandet efter sina biologiska släktingar. Det finns många frågor han vill ha svar på. Vem hans mamma är. Om hon lever. Om han har syskon. Vilken förälder han ser ut som.

– Det skulle vara en väldigt stor lättnad, att slippa leva i ovissheten som har funnits i mig i 43 år. Jag skulle äntligen kunna känna mig komplett, säger han och fortsätter:

– Det är så mycket som tynger ner en av att inte veta ens ursprung. Kanske kan jag få svar på om jag blev övergiven eller om jag tappades bort i folkmassan i Dharwad.

Gått ut i sökning

Pantu har gått ut med en sökning efter släktingar på flera sociala medier. Det har lett till kontakt med myndighetspersoner, journalister och andra hjälpsamma personer.

I sökningen nämner han sitt namn och sin historia. Han skriver också att han har hål i öronen och ärr som ser ut som ett liggande kors över bröstet.

På 70-talet var det många barn som inte registrerades i Indien. Ärren kan ha varit ett sätt att märka ut hans identitet, resonerar Pantu.

– Det kan också vara så att en viss klan har sina egna märkningar, som inristningar eller hål i öronen, för att veta att barnet tillhör just denna klan, säger han.

Det hetaste spåret just nu är att han är från närheten av Dharwad. Han har fått tips om en by som har ett helgon med namnet ”Pant” – som liknar hans namn. Han har också fått kontakt med den ansvariga på barnhemmet där han bodde.

”Minns stora sockerrörsfält”

Pantu har några minnesbilder från tiden i Indien. Han minns att hans mamma var väldigt ung, och minns en gammal gubbe som satt med benen i kors.

Huset han bodde i var litet, med två rum och platt tak. Där fanns också en liten bebis, men han har inget minne av en närvarande pappa.

– Jag minns stora sockerrörsfält och att jag tuggade på ett sockerrör. Det var mitt godis. Jag minns också en vattenbuffel och att jag ibland fick dricka dennes mjölk. Det var lyx, säger han.

Sökandet efter den biologiska släkten fortsätter. Hemma i Sverige har han stöd från både nära och kära.

– Mina adoptivföräldrar stöttar mig fullt ut och när jag berättade om mitt sökande, och vilken respons det har fått, så blev de väldigt nyfikna. Mina vänner tycker att det är jättespännande, och min flickvän är också väldigt stöttande, säger han.

Se mer:

Senast

Oscar Properties dra – kräver 13 miljoner kronor

Konkursförhandlingen inleddes i sal 22 i Stockholms tingsrätt strax...

Oscar Lewicki om tunga korsbandsskadan: ”Knakade till”

31-årige Oscar Lewicki skadade sitt korsband i högerbenet under...

Attack i östra Libanon

Sedan kriget i Gaza bröt ut, efter terrorstämplade Hamas...

Missa inte

Oscar Properties dra – kräver 13 miljoner kronor

Konkursförhandlingen inleddes i sal 22 i Stockholms tingsrätt strax...

Oscar Lewicki om tunga korsbandsskadan: ”Knakade till”

31-årige Oscar Lewicki skadade sitt korsband i högerbenet under...

Attack i östra Libanon

Sedan kriget i Gaza bröt ut, efter terrorstämplade Hamas...

Ät rätt fett – minska risken för allvarliga sjukdomar: ”Lång rad hälsoeffekter”

Publicerad: 26 feb 2024, kl 11:00 Premium Vill du...

Valet i Vitryssland var en ”biff”, säger USA, när resultaten tillkännages

Vitrysslands valkommission säger att 73 procent av landets...

Sålde för dåliga munskydd

Förvaltningsrätten i Karlstad dömer Dollarstore för att ha sålt munskydd under coronapandemin som inte uppfyllt kraven på personlig skyddsutrustning. Något som Dagens Juridik...

Odds i underkant – avslag på favoriten

I helgens omgångar finns det blandat utbud av matcher från svenska cupen till Premier League. En av höjdpunkterna är Maidstone som i den förra...

Dansk polis lägger ner

Utredningen har letts av Köpenhamnspolisen och den danska underrättelsetjänsten PET. I ett pressmeddelande skriver den danska polisen att det inte finns tillräckliga skäl att driva...

Kronofogden slår tillbaka mot Gunilla

Den 18 februari slog Kronofogden till på Gunilla Perssons hotellrum i Växjö – morgonen efter Melodifestivalen, något som Expressen då kunde avslöja. Kronofogden fick...

10 guldkorn på Mallorca: Denise Rudbergs pärlor

Författaren Denise Rudberg tillbringade somrarna på Mallorca med sin pappa från fem års ålder – en tradition som hon fortsatte med när hon fick...